Jak tomu bývá u většiny rekonstrukcí, také naše čtenářka brzy zjistila, že kromě samotné proměny půdního koutu v místnost s toaletou bude potřeba ještě několika dalších úprav.

Jednou z nich byla výměna dveří na půdu. Ty byly původně protipožární, oplechované a bez kliky, jimiž v zimě silně táhlo. „Řešili jsme to přibitou dekou,” poznamenává čtenářka.

Čtenářka proměnila nevyužívaný kout půdy v příjemné intimní prostředí v lehce prvorepublikovém stylu.

Čtenářka proměnila nevyužívaný kout půdy v příjemné intimní prostředí v lehce prvorepublikovém stylu.

FOTO: Archiv čtenářky

„Miluji staré věci (dům je z roku 1936), a podle toho jsem zvolila i obkladačky cihličky, porcelánovou zásuvku a vypínač (český výrobce), kohoutky u umyvadla i topení,“ napsala nám Věra.

Kdyby to bylo možné, zvolila by variantu toalety, jež má nádržku s vodou umístěnou pod stropem. To ovšem výška místnosti neumožňovala, a tak čtenářka musela přistoupit na kompromis. Teď alespoň mohou na horní plochý kryt nádržky pokládat difuzér s vůní.

Kromě hnědých detailů osvěžuje bělostný vzhled toalety hravá předložka ve tvaru macešky.

Kromě hnědých detailů osvěžuje bělostný vzhled toalety hravá předložka ve tvaru macešky.

FOTO: Archiv čtenářky

Jedním z přání Věry bylo doprovodit toaletu bidetem. Ten se ovšem vzhledem k menšímu prostoru půdního koutu nevešel tak, aby jej šlo pohodlně používat. Manželé proto zvolili bidetovou spršku. Ta ke svému účelu poslouží stejně dobře a navíc ji lze využít k napouštění kýblu nebo i k opláchnutí mísy. Vedle toalety se vešel pěkný velký proutěný koš jako zásobárna na toaletní papír.

Příprava stěny před obložením a připojením umyvadla.

Příprava stěny před obložením a připojením umyvadla

FOTO: Archiv čtenářky

Starý prostor dostává novou tvář. Po obložení stěn.

Starý prostor dostává novou tvář. Po obložení stěn

FOTO: Archiv čtenářky

„Předložku ve tvaru macešky jsem zahlédla za výlohou jednoho pražského obchodu a byla prvním „barevným“ prvkem nové místnosti,“ píše Věra.

Skleněnou poličku, která by mohla být pod zrcadlem, umístila čtenářka nad umyvadlo, aby nezužovala průchod. Vedle poličky pak umístila ještě nastavitelné zvětšovací zrcadlo, které má dostatek denního světla z vikýřového okna.

Součástí rekonstrukce bylo i zateplení stropu a vnější stěny.

Součástí rekonstrukce bylo i zateplení stropu a vnější stěny.

FOTO: Archiv čtenářky

Další doplňky, které pěkně zapadly do nového prostředí, jsou lavička v industriálním stylu, dřevěné bedýnky, v nichž jsou uloženy hračky vnoučat, a radiátor, který prostor nejen vytápí, ale také slouží k občasnému sušení ručníků.

Stav před zahájením rekonstrukce.

Stav před zahájením rekonstrukce

FOTO: Archiv čtenářky

Strop nového prostoru, který začal být pravidelně využívaný, bylo třeba nechat zateplit.

Strop nového prostoru, který začal být pravidelně využívaný, bylo třeba nechat zateplit.

FOTO: Archiv čtenářky

Rekonstrukci dostal Věřin manžel k narozeninám. Probíhajících prací si samozřejmě nemohl nevšimnout, ale aby byl aspoň trochu překvapený, vzala si celé její zařizování, včetně jednání s řemeslníky na starost Věra.

Plánek stavu rekonstruované části půdy. Vlevo je stávají ložnice, v pravo kout určený k proměně.

Plánek stavu rekonstruované části půdy. Vlevo je stávají ložnice, vpravo kout určený k proměně.

FOTO: Archiv čtenářky

Práce tedy nakonec zahrnovaly výměnu dveří, zateplení stropu a vnější stěny, vyvedení vodovodního potrubí a odpadu pro WC z přízemí do podkroví, připojení radiátoru probouráním přívodu z ložnice a položení nové podlahy.

Stropní trámy zůstaly přiznané, aby se zbytečně nesnižovala pochozí výška. Věra je nechala pouze obrousit a namořit stejným odstínem barvy, který je použit na podlaze. Ostrůvek na připevnění umyvadla je ze sádrokartonu.