Hlavní obsah

Manželé si pořídili atypickou dřevostavbu s velkorysou garáží pro obytný vůz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepřehlédnutelnou součástí atypické dřevostavby je velkorysá garáž. Do nového domova na okraji krajského města se totiž spolu s majiteli stěhoval i jejich obytný vůz, s nímž se každoročně vydávají na toulky Evropou.

Foto: www.mujdum.cz

Před domem v prostoru od brány ke garáži a garážovému stání je položena betonová dlažba.

Článek

Manželský pár sice do pořízení nového bydlení nic netlačilo, ale „na důchod“ se jim stále více rýsovala představa ideálního domu, který by proporčně a dispozičně odpovídal jejich aktuálnímu životnímu stylu.

V základních bodech měl splňovat následující: přízemní dřevostavba, pokud možno bezbariérová, s logickou dispozicí, méně místnostmi o menší ploše (menší nároky na úklid a údržbu), energeticky úsporný dům s dostatečným objemem vestavných skříní a samozřejmě s garáží pro plechového miláčka.

Foto: www.mujdum.cz

Využití každého centimetru místa a minimalizace plochy technického zázemí byly jedinou cestou, jak získat optimálně velký dům.

Dům je promyšlený skutečně do posledního detailu. Nabídne i takové vychytávky jako úklidovou komoru skrytou za zrcadlem či velkokapacitní botník integrovaný ve stěně chodby.

V garáži je ještě samostatný sklad zahradního náčiní přístupný z garáže i ze zahrady. Vše tu má řád, a tak prostor více než sklad připomíná malý hobby market.

Foto: www.mujdum.cz

Na každém kroku je vidět, jak si pracovníci firmy „vyhráli“ s detaily, které s sebou atypický projekt přináší. Příkladem jsou rohová okna, která se do panelů montují ve výrobní hale. Stejné to je s obloukovými střechami, které firma realizovala poprvé.

Původní záměr vyjít z typového projektu se vzhledem k specifickému zadání ukázal zbytečně složitým a finančně náročným. Jako hlavní projektant společnosti se tedy budoucí majitel pustil spolu s kolegou projektantem Ing. Moravcem do individuálního projektu.

„Manželka měla právo veta,“ dodal při naší návštěvě s úsměvem na dokreslení situace.

Foto: www.mujdum.cz

Kuchyň je vybavena účelnou linkou s praktickou pracovní deskou z umělého kamene. Ze stejného materiálu je i obložení pracovní desky a průběžná polička.

Páteří domu je chodba, která na jednom konci ústí do centrálního obytného prostoru, na nějž navazuje kuchyň, a na druhém do ložnice s připojenou šatnou, z níž je možné vstoupit přímo do koupelny. Ta je osazena pouze velkým bezbariérovým sprchovým koutem, ale počítá se i s místem pro vanu, kdyby se po ní majitelům přece jen zastesklo.

Vestavěná sauna dává prostoru očisty další rozměr. Poslední samostatnou místností je pracovna. Ze všech obytných místností mimo kuchyně vedou výstupy do zahrady.

Foto: www.mujdum.cz

Majitelé prozíravě počítali i s možnou imobilitou, proto jsou kolem celého domu betonové chodníčky s nájezdy pro vozíček. Připravenost není nikdy na škodu.

Tuto neveselou životní eventualitu zohlednili také v dispozičním řešení. I zde budoucí pán domu zúročil profesní zkušenosti, tentokrát s výstavbou bezbariérových domů.

Dialog s vozíčkáři mu poskytl cenné praktické informace, mnohdy odlišné od toho, co říká norma, nebo poukazující na aspekty, které v ní nejsou vůbec zohledněny.

Foto: www.mujdum.cz

Dvojice prosklených ploch na nároží dodávají obývacímu pokoji hodně denního světla a široký výhled do zahrady.

Využití každého centimetru místa a minimalizace plochy technického zázemí byly jedinou cestou, jak získat optimálně velký dům.

Tomuto zadání pasivní nízkoenergetická dřevostavba plně vyhovovala, neboť nabízí možnost pracovat úsporně s prostorem pro zdroj vytápění.

Foto: www.mujdum.cz

V interiéru převažuje kombinace černé a bílé, ostrý kontrast změkčuje koberec. Otevřené nástěnné police dodávají pokoji vzdušnost.

Majitelé se rozhodli pro podlahové elektrické odporové vytápění, tudíž odpadl požadavek na umístění kotle a případně radiátorů. Stejný přístup zvolili i u rekuperace – vsadili na lokální rekuperační jednotky zabudované přímo do stěn, což je další výhoda stavby ze sendvičových panelů.

Rekuperaci pouštěli pouze v zimě, hodinu až dvě dvakrát denně, což k vyvětrání bohatě postačilo. Po skončení topné sezóny byla rekuperace vypnuta a dům se větrá okny, aby si mohli užívat volné propojení interiéru s exteriérem. Jako záložní zdroj vytápění slouží krbová vložka. Díky situování proti chodbě dokáže sama vyhřát celý dům.

Foto: www.mujdum.cz

K radostem obyvatelů domu patří moderní sauna se skleněnými dveřmi. Dlažba na podlaze koupelny dokonale imituje dřevo a umocňuje hřejivou atmosféru.

K technickému vybavení domu patří také centrální vysavač, automatický roletový systém, elektronické ovládání vjezdové brány apod.

Přestože je pán domu vyznavačem betonových dvorků, kde se není třeba o nic starat, při navrhování zahrady nechal manželce, pro niž je naopak zahrada koníčkem, zcela volnou ruku. Odmítavě se stavěl pouze k výstavbě bazénu. Plně mu vyhovuje cenově výhodná permanentka do veřejného bazénu, kde si skutečně dobře zaplave.

Foto: www.mujdum.cz

Manželský pár sice do pořízení nového bydlení nic netlačilo, ale „na důchod“ se jim stále více rýsovala představa ideálního domu, který by proporčně a dispozičně odpovídal jejich aktuálnímu životnímu stylu.

V létě se přesouvá do okolních zatopených pískových lomů s průzračnou vodou, v nichž koupání jednoduše nemá chybu. Ani doma ale vodní relaxace nechybí. Na jedné z teras, chráněn mléčným sklem, je stále připraven ochlazovací bazének využívaný hlavně společně se saunou.

Za vůbec největší výhodu nového bydlení ale považují majitelé naprostý klid a nádherné západy slunce, které mohou pozorovat i přímo ze sedačky v obývacím pokoji.

Technické údaje

Užitná plocha 105 m2 (bez garáže)

Zastavěná plocha 155 m2

Konstrukční řešení nepodsklepená dřevostavba ze sendvičových panelů na bázi dřeva Fermacell, tepelná izolace 36 cm = 22 cm polystyren a 14 cm minerální vata (součinitel prostupu tepla stěnou 0,11W/m2K), izolace sloupů na rohových oknech K5 Kooltherm, bílá akrylátová omítka v kombinaci s keramickým obkladem

Střecha nad hlavní obytnou částí dřevěné sbíjené vazníky se styčníkovými plechy, nad garáží sbíjené vazníky tvarované do oblouku, nad parkovacím stáním lepený obloukový nosník, střešní krytina Lindab imitace tašky, na obloukových střechách falcovaný plech

Výplně otvorů okna plastová 6komorová s izolačními trojskly, vstupní dveře plastové, interiérové dřevěné lakované bílé, v kuchyni celoskleněné

Vytápění podlahové elektrické odporové, krbová vložka jako pomocné lokální vytápění

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám