Hlavní obsah

Rekonstrukce proměnila byt v místo jako šité pro večírky a srazy s přáteli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milan (30) tráví většinu času v Praze, kde pracuje, nebo na zahraničních cestách. Do svého rodného Hradce Králové si jezdí jen odpočinout, a protože se přitom rád baví, zrekonstruoval svůj byt tak, aby se v něm na žádném večírku nikdo nenudil…

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyň je využívána jako bar pro přípravu drinků, součástí je i vícezónová vinotéka. Nechybí spotřebiče pro přípravu jídel. Obložení zdi nad pracovní plochou kuchyňské linky je podsvícené barevnými LED diodami. Jídelní stůl přechází v barový pult.

Článek

Po několika letech, kdy využíval jako zázemí panelový byt o dispozici 2 + kk, se Milan rozhodl koupit byt větší a blíž historickému centru města.

Byt v činžovním domě z přelomu 19. a 20. století ho zaujal svou polohou, atmosférou okolí, vysokými stropy i kamenným balkónem do ulice.

Foto: www.modernibyt.cz

Trubky na zdi ve vstupním prostoru bytu slouží jako konstrukce botníku a zároveň věšák s mnoha háčky nejen pro zavěšení svršků.

Jeho tehdejší majitelé v něm však léta nic neměnili, a protože mu ani dispozičně nevyhovoval, rozhodl se pro kompletní rekonstrukci.

S tímto záměrem se obrátil na svého dlouholetého kamaráda architekta Ondřeje Lipenského. Ten pak ke spolupráci na projektu přizval ještě architektky Andreu Jaškovou Kubnou a Jitku Šívrovou.

Foto: www.modernibyt.cz

Štafle jsou v tomto bytě zásadním kouskem nábytku. Kreslení a psaní na tabuli je totiž velmi oblíbenou zábavou všech hostů a bez nich by se při ní neobešli.

Atmosféra na dálkové ovládání

Zadání znělo vytvořit reprezentativní interiér vhodný ke společenským setkáním, který bude zároveň dostatečně praktickým a příjemným, byť občasným bydlením pro mladého muže.

V první fázi projektu tedy bylo nutné jasně vymezit prostory a rozdělit je na část otevřenou návštěvám a na soukromou klidovou část s vlastní koupelnou a toaletou.

Foto: www.modernibyt.cz

Nábytek vyrobený na míru lemuje většinu stěn v bytě. Množství otevřených polic na knížky doplňují uzavíratelné úložné prostory, které jsou skryté na nejrůznějších místech – například za zadní stěnou knihovny.

To se neobešlo bez větších stavebních zásahů a celkové změny dispozice. Zásadní bylo vyřešit kuchyň tak, aby byla opticky spojena s hlavním obytným prostorem, což architekti vyřešili na míru vyrobeným nábytkem a policemi, které jsou umístěny nad kuchyňskou linkou a pokračují po celé délce místnosti až k další stěně, kde slouží jako knihovna, dále televizní nábytek a místo na ukládání suvenýrů z cest. Stejně důležité bylo potlačit funkci kuchyně jako místa pro přípravu jídla a vytvořit spíše dojem baru.

Kuchyňská linka je proto celá bílá, dvířka nemají žádné úchyty a za policí s vystavenými lahvemi alkoholu je podsvícené skleněné obložení. Barevnost LED diod lze měnit dálkovým ovladačem, možné je také zvolit místo stálého svícení přerušované, takže se mnohým návštěvníkům může v pokročilou denní dobu opravdu docela snadno stát, že zapomenou, že jsou v soukromém bytě a ne v klubu.

Foto: www.modernibyt.cz

Milan cestuje a chtěl, aby se toto v interiéru odrazilo. Chtěl nejprve dát na zeď za televizi hodiny se světovým časem. Nakonec nalepil na stěnu mapu světa jako tapetu, police použil jako rovnoběžky a umisťuje do nich suvenýry z míst, která navštívil.

Zajímavě řešený je také jídelní stůl, který přechází ve zvýšené posezení s barovými stoličkami. Velká plocha za stolem natřená modrou tabulovou barvou se často stává centrem zájmu hostů, kteří na ni píšou vzkazy, kreslí obrázky a nebojí se přitom využít ani štafle, které jsou za tímto účelem zcela oprávněně plnohodnotnou součástí interiéru.

Oživující kontrasty

Interiér však neměl být pouze efektní a sloužit jen pro chvíle, kdy jsou zde hosté. Od začátku bylo jasné, že musí být také dostatečně praktický pro těžká rána hostitelova...

Foto: www.modernibyt.cz

Dveře do koupelny jsou posuvné, jejich otevírání tak nezasahuje do prostoru místnosti. Vzhledem k tomu, že blízko dveří je umístěna postel, bylo takové řešení nutností.

A protože Milan nerad uklízí a zároveň mu vyhovuje, když interiér působí jednoduše a čistě, je zde mnoho uzavřených úložných prostor. Vše, co v danou chvíli zrovna nepotřebuje, může schovat do nějaké z mnoha skříněk, které jsou společně s otevřenými policemi spojovacím prvkem celého bytu, protože z hlavního obytného prostoru přecházejí přes vstupní prostor až do ložnice.

I přesto, že zde převládají velké bílé plochy, nepůsobí interiér sterilně díky drobným kontrastům. Například okno v ložnici poskytuje výhled na protější činžák s oprýskanou fasádou, zajímavě řešená je také podlaha, která je z dřevotřískových desek natřených černou barvou odolnou proti tlaku, takže je dostatečně pevná a zároveň díky matnému vzhledu a hrubé struktuře má industriální nádech a potlačuje strohý vzhled bílých hladkých povrchů nábytku a stěn.

Foto: www.modernibyt.cz

Kontrast je v interiéru důležitý pro to, aby nevypadal příliš nudně, až sterilně. V ložnici ho tvoří výhled na protější dům se starou opadanou omítkou. Převažující odstíny bílé jsou navíc doplněny modrou barvou na závěsu a abstraktní olejomalbou.

Milan byl nadšený, když se všichni řemeslníci, kteří bytem v průběhu rekonstrukce procházeli, udiveně dotazovali, kdy že to konečně položí tu novou podlahu…

Foto: www.modernibyt.cz

Na zdech i na podlaze koupelny je použita stěrka Pandomo. Průhled nad zrcadlem přivádí do koupelny denní světlo ze sousedící toalety s oknem do dvora.

Zajímavé jsou také trubky ve vstupním prostoru bytu vyrobené kovářem, které slouží jako věšák a zároveň botník a na zdi vytvářejí svými stíny zajímavé struktury.

Někdo sice může taková řešení považovat za výstřední, ale nic jiného se ani do bytu, který slouží především jako místo plné setkání a zábavy, nehodí.

Slovo architekta - Ing. arch. Ondřej Lipenský
Dispozice bytu, který se nachází ve sto let starém činžovním domě poblíž historického centra Hradce Králové, nesla před rekonstrukcí mnoho nešťastných zásahů ze 70. let. Byt působil stísněně a sešle. Naší snahou bylo prostory zjednodušit, prosvětlit a vrátit jim původní přehlednost. Jasné členění na velkorysou společenskou část s přístupem na balkón a intimní ložnici s výhledem do tichého dvorku. To by nešlo bez vstřícného a osvíceného přístupu klienta a kvalitní práce oslovených řemeslníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám