Hlavní obsah

Dřevostavba zabudovaná v dalším objektu, i tak vypadá moderní domov

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dřevostavbu volí čím dál více majitelů rodinných domů. Preferují rychlost stavby a oceňují, že si dům umí skvěle poradit s principy nízkoenergetického a pasivního stavění, které má dnes zelenou. A je přitom jedno, zda jde o lehkou dřevostavbu nebo roubený dům z masivu.

Foto: archiv firmy PRODESI (6x)

Obklad vnějšího domu je stejný na svislých střechách i střeše. Jedná se o diagonálně skládanou maloformátovou krytinu z cembonitových šablon v cihlově červené barvě.

Článek

Dřevostavby se montují přímo na stavbě, ale mohou vznikat i jako částečné prefabrikáty. Vydrží dlouhá desetiletí stejně jako zděné stavby, ale je u nich důležité, jak je dům navržen a postaven. Proto vyhledat specialistu, který se věnuje pouze dřevostavbám, je určitě namístě.

Vnitřní objekt má fasádu z dřevěných palubek s výraznou spárou. Oplechování a lem přesahů domu jsou tmavě šedé antracitové barvy.

Dřevostavba je dobrá volba, ale je nutné zohlednit některá specifika materiálu. Každé dřevěné konstrukci např. škodí vlhkost obsažená ve vzduchu, která má tendenci vstupovat do obvodových stěn.

Proto se u dřevostaveb volí systém difúzně otevřené skladby, která zachovává potřebné utěsnění a prodyšnost domu.

Dům postavený v domě

Rodinný dům s užitnou plochou v přízemí 138 m2 a podkroví 44 m2 je dvoupodlažní, má sedlovou střechu se sklonem 27°. Je navržen jako vestavěný objekt v zahradní stavbě, jakýsi dům v domě.

Dům nabízí majitelům skvělý výhled do zahrady a hodně světla v interiéru.

Když vyjdete z domu, jste rovnou na kryté terase, která dům chrání před letním sluncem a povětrnostními vlivy (z jižní a východní strany). Majitelům ale vytváří i potřebné soukromí a intimitu vnitřních prostor.

V přízemí se nachází všechny obytné místnosti s kuchyní a jídelním koutem. Dostatek denního světla do domu vstupuje skrze velké prosklení.

Terén kolem domu je mírně svažitý jihozápadním směrem, ze severní strany ohraničený příjezdovou komunikací. V okolí je zástavba starších i nových rodinných domů a koncept dřevostavby do okolí skvěle zapadá. V přízemí domu se nachází všechny obytné místnosti, hygienické místnosti a technická část. V podkroví je pokoj pro hosty a menší prostor, který propojuje schodiště s obytnou částí v přízemí. Koncept architekta Pavla Horáka „dům v domě“ se projevuje i na fasádě.

Obklad vnějšího domu je stejný na svislých stěnách i střeše. Jedná se o diagonálně skládanou maloformátovou krytinu z cembonitových šablon v cihlově červené barvě. Vnitřní objekt má fasádu z dřevěných palubek skládaných vertikálně, s výraznou spárou. Oplechování a lem přesahů domu jsou tmavě šedé antracitové barvy.

Mýty kolem dřevostaveb

Dřevostavby jsou oproti klasické zděné stavbě jiné a někteří lidé této technologii příliš nedůvěřují. Přisuzují dřevostavbě nižší požární odolnost, což není pravda. Každá technologie, tedy i dřevostavba, musí splňovat přísné požární předpisy stejně jako stavby z jiných materiálů.

V podkroví je pracovna a volný prostor, který navazuje na schodiště vedoucí z obytné části domu.

S dřevostavbou se spojuje i špatná akustika. Dům je opravdu choulostivější na hluk, ale tuto vlastnost lze potlačit: stropní a podlahové konstrukce není problém doplnit vrstvou betonu, která vylepšuje i pocit při chůzi. Hluk zvenčí zase zeslabíme správně zvolenými okny.

Dřevostavba má oproti zděným stavbám nižší akumulaci tepla a rychleji se vyhřeje. A to je spíše výhoda. Vyhřátí dřevostavby totiž netrvá dlouho, a tak ušetříme nemalé prostředky za energii. Akumulaci lze přitom vylepšit například betonovými podlahami, akumulačním jádrem uprostřed domu (cihly, kámen) nebo volbou technologie nosné konstrukce z masivního dřeva.

Z obytného prostoru se vchází na venkovní krytou terasu, která chrání majitele před sluncem, deštěm a nabízí soukromí.

S vytopením interiéru nám pomohou i okna orientovaná na jih nebo jihozápad, která v zimě přináší cenné pasivní solární zisky. V létě přehřátí interiéru zabráníme jednoduše: stačí si pořídit vhodnou stínicí techniku. Dům musí být také dobře větratelný, abychom v interiéru měli stále příjemné klima.

Otázka pro architekta

Odpovídá architekt Pavel Horák, www.prodesi.cz.

Je projektová dokumentace u montovaných dřevostaveb náročnější?

Navrhování domu ze dřeva je zcela odlišnou disciplínou, která se dá přirovnat spíše ke konstruování než projektování. Vyplatí se tedy svěřit dřevostavbu odborníkům na tuto technologii.

Prováděcí dokumentace musí být provedena do posledního detailu, jinak investor hazarduje, že dům nebude precizní a dokonale promyšlený.

Dnešní stavby musí splňovat i přísné předpisy ohledně energetické náročnosti a zde právě rozhodují správně provedené detaily. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám