Hlavní obsah

Pestrobarevné střapce dodají interiéru slavnostní a hravou atmosféru

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pestrobarevnými střapci můžeme zvelebit domov, zahradu i kuchyň, fantazii se meze nekladou. Interiéru dodají slavnostní atmosféru a prostor příjemně oživí. Tento doplněk dá i jednoduchému a prostému designu ten správný šmrnc.

Foto: Nila (2x), Luck & Luck

Pokud ozdobíte staré paroží pestrými střapci, dodáte mu moderní vzhled. Industriální prostor zase střapce skvěle oživí.

Článek

Střapce se hodí do všech interiérů zařízených v bohémském a orientálním stylu. Zpestří i hodně jednoduché industriální prostory. Vhodné jsou prakticky na jakoukoli oslavu.

Foto: Ginger Ray

Girlanda ze střapců dodá oslavě slavnostní atmosféru.

Střapce se už v biblických časech objevovaly na dekách nebo pokrývkách. Ve středověku se jimi v bohatých domech zdobily další věci - kanape, lustry či polštáře a tento trend vydržel až do novověku. Letos se opět vracejí do módy. Můžete jimi zpestřit rohy polštářů nebo ubrusu.

Na oslavách by neměly chybět klasické fontánové střapce, které mohou ozdobit zmrzlinu, dorty nebo míchané drinky.

Foto: Drinkstuff

Lesklé střapce do drinků nebo zmrzliny dodají občerstvení slavnostní vzhled.

Střapce jsou také znakem luxusu, staly se symbolem šlechty a bohatých měšťanů. Už v 19. století byly běžnou ozdobou klíčů. Poté se staly trendy dekorací na kliku u dveří nebo na závěsy.

Foto: Styltex

Luxusní střapcec Cordina z imitace kůže nebo střapce Palatto s ozdobným peřím dfodají interiéru slavnostní atmosféru.

Interiéru střapce dodávají orientální nádech. Mají svůj původ v arabské kultuře, jehož ducha svými barvami, tvarem i orientálními prvky stále připomínají.

Foto: Nila

Střapce dodají interiéru orientální atmosféru.

Střapce si zvládnete jednoduše vytvořit i sami. Je třeba mít jen silnější bavlnku, kterou navinete na pevný karton.

Pod jednou stranou s navinutou bavlnkou pak podvlékneme bavlnu, svážeme ji a na druhé straně navinutou bavlnku přestřihneme. Pod ohybem svázaného střapce (cca 1 cm) pak střapec ovážeme bavlnkou ve stejné nebo kontrastní barvě. Délku střapce pak srovnáme zastřižením.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Vyrobit střapce rozhodně není finančně nákladné. Vlastními výtvory pak můžete dekorovat i dárky pro přátele, oblečení, textilie, záclony apod. Pro oslavy volte co nejpestřejší barvy, pro běžnou dekoraci interiéru se držte barevného charakteru prostoru.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám