Hlavní obsah

Inovativní vychytávky do kuchyně dostaly prestižní cenu za design Red Dot Award

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Držák na zátku od vína a kroužek, aby víno nekapalo, v jednom, nebo speciální škrabka na avokádo či digitální váha se stovkou receptů. Tyto a další desítky vychytávek do kuchyně získaly prestižní německé ocenění za design Red Dot Award neboli červený puntík, který má upozorňovat na inovativní design a dobrou kvalitu produktu.

Foto: Red Dot Award

Porota ocenila moderní provzdušňovače vína, držátko vinného špuntu, ochranu před znečištěním vínem v jednom i loupač na avokádo.

Článek

Jedna z nejprestižnějších světových cen za design Red Dot Award je každoročně vyhlašována v německém Essenu. Cenu uděluje centrum Nordrhein Westfalen a porota ve složení čtyřiceti expertů v čele s odborníkem na design, profesorem Dr. Peterem Zecem, prezidentem soutěže.

„Cena je jedním z nejdůležitějších mezinárodních ocenění a možná také nejširší designovou výběrovou výstavou na světě, která pomáhá představovat design běžným lidem,” uvedl člen poroty letošní soutěže, designér Guto Indio da Costaz z Brazílie.

Foto: Red Dot Award

Váleček umožňující vykrajování mnoha kusů cukroví i váleček s mícou inspirované indiánským stylem.

Soutěž, založená Eero Saarinenem a Charlesem a Rayem Eamsovými, má dlouhou šedesátiletou tradici a mezi oceněnými najdeme ta největší jména z historie i žhavé současnosti průmyslového a grafického designu.

Porota hodnotí funkčnost, inovativnost, ergonomii, kvalitu, ekologičnost i symbolickou a emocionální hodnotu produktů. „Cena pomáhá lidem objevovat a poznávat kvalitní design,” uvedl člen poroty a automobilový designér Ken Okuyama z Japonska.

Foto: Red Dot Award

Ocenění získala i digitální váha se stovkou receptů a miska na oříšky i skořápky.

Letošního ročníku se zúčastnili designéři ale i společnosti z desítek zemí s celkovým počtem 4815 přihlášených produktů. Nechyběli mezi nimi ani Češi. Červený puntík tak získala například klimatizace pro domácí využití od Daikin Industries Czech Republik, Škoda Rapid Spaceback, krájecí prkénko, sítko či vykrajovátko od Tescomy.

Foto: Red Dot Award

Ocenění získalo i tvořítko na noky nebo odolný porcelán.

Nejvyšší ocenění Best of the Best letos získalo 72 produktů. Klání je také příležitostí pro designéry a výrobce ukázat se na mezinárodním poli. „Soutěž o Red Dot Award nabízí profesionálním designérům z celého světa šanci zasoutěžit si,” uvedl prezident soutěže Peter Zec.

Foto: Red Dot Award

Porotu zaujala nádoba na různé druhy olejů a octů, vylepšený napěňovač mléka i lžička na míchání mléčné pěny.

Momentálně je už vyhlášen ročník 2015, výrobci a designéři do něj tak mohou přihlašovat své produkty, a to libovolný počet. Vítězní výrobci mohou u svých produktů uvádět logo soutěže Red Dot.

Účast v soutěži se ale platí. Ocenění nicméně získává zhruba každá třetí přihlášená práce, šance na vítězství je tedy celkem velká.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám