Hlavní obsah

Strmý svah je nezastrašil. Postavili na něm moderní dům pravoúhlého tvaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní dům postavený v blízkosti Prahy svou odlehčenou konstrukcí zdánlivě oponuje zákonům přírody. Pomocí jemných barev a materiálů se ale naopak snaží s přírodou co nejvíce splynout.

Foto: www.mujdum.cz

Dřevěné rámy oken mají v interiéru bílý nátěr, v exteriéru ladí s barvou fasády – jsou světle šedé.

Článek

O úzkou dlouhou parcelu v jižním svahu dlouho nikdo neměl zájem, přestože se nachází mezi starými zahradami na okraji většího středočeského města s veškerou městskou infrastrukturou.

Foto: www.mujdum.cz

Stavba se dělí na dvě části. Hlavní dvoupodlažní hmota má větrané obložení z neupraveného modřínu, přízemní pracovna je obložena cembonitovými deskami na dřevěném roštu.

Foto: www.mujdum.cz

Hlavní vstup do domu chrání stříška.

Velké převýšení (terén stoupá od příjezdové cesty k domu o více než 4 m) a zanedbaná zeleň ne nepodobná džungli, v níž se téměř ztrácel starý zahradní domek, u většiny zájemců spolehlivě zahnaly každou představu, že by se tu dalo stavět.

Mladá dvojice se nedala odradit ani strmým svahem, ani pionýrskou činností v divočině, a využila cenově výhodnou příležitost.

Foto: www.mujdum.cz

Hlavní průčelí se odpoutává od země a přesahuje nad svahem. Rozlet mu umožňuje železobetonová nosná konzola spojená s železobetonovým rámem, který lemuje západní průčelí po celém obvodě. Je obložen dřevem, zatímco ustupující fasáda má cembonitový obklad.

Foto: www.mujdum.cz

Z pracovny vedou dva schůdky na trávník, do nejvyšší části terasovitého pozemku vede další venkovní betonové schodiště.

„Máme rádi funkcionalistickou architekturu, s architektem Šenbergerem jsme se shodli na základních kvalitách domu – jednoduchém pravoúhlém tvaru, přiznané betonové konstrukci, čistě logické dispozici,“ vypráví majitel domu.

Foto: www.mujdum.cz

Dalšími požadavky byly ohleduplný vztah k přírodě, a to jak na pohled, tak co se týče energeticky úsporného provozu domácnosti.

Foto: www.mujdum.cz

Šedá, bílá a dubové dřevo jsou společným jmenovatelem celého přízemí. Obdélníková společná obývací část domu je přehledně rozdělena na kuchyň, jídelnu a sezení.

Vzhůru ke klidu a soukromí

Uspořádání logicky vyplynulo ze situace na pozemku. Pod svahem je zabudována do terénu dílna a dvojgaráž, do níž se vjíždí přímo z ulice, k hlavním domovním dveřím se stoupá po vnějším betonovém schodišti chráněném opěrnými stěnami.

Foto: www.mujdum.cz

Linka z bíle lakovaných MDF desek se skládá ze sestavy u stěny a varného ostrůvku se sklokeramickou deskou a malým barovým sezením.

Foto: www.mujdum.cz

Okna v obývacím pokoji byla navržena s ohledem na výhledy ven, skládají se z pevně zasklených ploch a prosklených dveří. Sahají od podlahy až po okenní překlad (výška 230 cm) – architekt využil maximální rozměry dvojskel.

Samotný dům je osazen dále od ulice, na rovinaté části parcely, kde se nacházel původní domek, a částečně je zapuštěn do terénu. Vysoko nad úrovní ulice má rodina hezký výhled a dostatek soukromí. Za domem pozemek opět stoupá k severní hranici, vymezené protihlukovou zdí.

Foto: www.mujdum.cz

Vstupní hala je otevřena do patra. Schodiště z ocelového plechu obložené dřevěnou mozaikou působí čistě a subtilně, zdánlivá jednoduchost však bývá na provedení nejnáročnější.

S přírodou i proti přírodě

Hmotu domu tvoří dvoupodlažní kvádr obložený modřínovým dřevem, rovnoběžný s podélnou osou parcely, z východní strany se k němu připojuje přízemní trakt s fasádou z cementových desek.

Foto: www.mujdum.cz
Foto: www.mujdum.cz

„Syrový“ monolitický betonový strop zvýrazňuje základní komunikační linii druhého podlaží.

„Šedá barva a neošetřené světlé dřevo působí v zeleni nenásilně a přirozeně se do ní zapojují, což bylo jedním z cílů projektu. Jižní průčelí přesahuje přes hranu svahu do volného prostoru, tento detail spolu s velkými okny vyvažuje tíhu objemné betonové konstrukce, odpoutává dům od terénu, dává mu lehkost, ale současně komunikuje s terénem,“ říká architekt.

Šedá (stěny a stropy z pohledového betonu), bílá a světlé dřevo (podlahy, schodiště, nábytek) prostupují také celým interiérem domu, kterému vládnou výhledy ven do zahrady a do krajiny. Hlavní vstup vede ze západní strany, předsíň sousedí s nezbytným zázemím.

Foto: www.mujdum.cz

Pracovna je částečně zapuštěna do terénu. Světlá dřevěná podlaha (průmyslová mozaika) dává vyniknout železobetonové stěně, která slouží jako opěrná zeď.

Dispozice přízemí ve tvaru L se rozděluje na západní část s pracovnou a jižní část, kde se nachází společný obytný prostor. Nad ním, ve druhém podlaží, navrhl architekt ložnici rodičů, dva dětské pokoje a příslušenství.

Trojí přikázání úsporného domu

Technické řešení vyšlo z požadavků na statické zabezpečení a úspory energie. Dům ctí základní přikázání energeticky úsporné stavby – má kompaktní tvar, je ze severu z velké části tepelně izolován zeminou, prosklené plochy směřují na jih a na východ.

Foto: www.mujdum.cz

Koupelna v patře získala díky cementovým stěrkám také minimalistický „betonový“ vzhled.

Původně navržená hliníková okna majitelé nahradili dřevěnými okny kvůli jejich lepším izolačním vlastnostem. Předokenní greenové rolety účinně chrání obytné prostory nejen proti přehřívání, ale i před tepelnými úniky v zimě.

Zaujalo nás
Chytré teplovzdušné vytápění
Plynovému vytápění několik měsíců v roce pomáhají krbová kamna s akumulačním systémem se speciálním uzavřeným teplovzdušným rozvodem, který vede i do pokojů v patře. „Původní projekt obsahoval teplovzdušné vytápění a rekuperaci vzduchu, nakonec jsme ale dali přednost technicky jednodušší a méně nákladné variantě,“ vysvětluje majitel. Horký vzduch je veden z krbu do labyrintu vzduchových kanálů vyzděných z šamotových cihel, které akumulují energii. Odtud proudí do výměníků z šamotových desek, které jsou vestavěny ve stěnách pokojů v patře. Šamot vyzařuje teplo velmi dlouho, a proto je tento systém účinnější než běžné teplovzdušné rozvody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám