Hlavní obsah

Přírodní kámen skvěle vynikne i v moderním interiéru

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přírodní kámen je jedinečný, umělé materiály ho nikdy nenahradí. Kámen má neopakovatelnou kresbu, odstíny a strukturu. V interiéru patří na podlahu, používá se jako obklad do koupelny, na pracovní desku v kuchyni, je vhodný na schody, parapety i umyvadla.

Foto: TOP STONE

Kamenný koberec nepatří jen do exteriéru. Vhodný je i do zimních zahrad, na chodbu, do koupelny či kuchyně. Celistvá vrstva tvořená říčními kamínky a pryskyřicí se skvěle udržuje, neklouže, je mrazuvzdorná.

Článek

Přírodní kámen je 100% bio materiál, krásný a luxusní. V interiéru se nejčastěji používá mramor, žula a travertin, který se nabízí v mnoha formátech a tloušťkách (1, 2, 3 a více cm).

Na obklady a podlahy je vhodný i vápenec, pískovec. Přírodní kámen má i rozmanité povrchové úpravy – můžeme zvolit lesk, mat, kartáčovaný, opalovaný, patinovaný povrch, kámen štípaný či řezaný apod.

Pracovní deska ze žuly, nebo mramoru?

Podle odborníka Pavla Daňka z firmy Piedra lze použít bez váhání oba materiály, rozdíl je jen v tvrdosti kamene. Mramor má stupnici 3–5, žula pak 5–8, ale některé produkty jsou identicky tvrdé nebo mají minimální rozdíly.

Pro uživatele je důležité, že oba materiály snášejí vysokou teplotu a můžeme na ně bez obav odložit horký hrnec, aniž bychom poškodili povrch desky.

Foto: PIEDRA

Kuchyňská linka může mít mramorovou pracovní desku. Je elegantní, pevná, snese i extrémně vysoké teploty. Naimpregnovaný povrch dobře odolává i rozlitým tekutinám i kyselinám běžně používaným v domácnosti.

Nevýhodou žuly je větší nasákavost a menší odolnost vůči olejům a tekutinám, mramor zase tzv. nemá rád kyseliny jako citron, víno. S profesionální impregnací však nemusíme mít strach, kámen je dobře chráněný a impregnace trvalá.

Při výběru se tedy neomezujeme a spíše vybíráme podle vzorku, který se nám líbí a zaujme třeba odstínem, kresbou, probarvením, žilkováním apod. Zvolit lze různou povrchovou úpravu, oblíbený je vysoký lesk, patina, kartáčovaný povrch, ale i mat.

Kámen v ploše vynikne

Velkoformátový mramor, žula a travertin jsou v ploše elegantní, nadčasové a luxusní, ideální pro topné podlahové systémy. Skvěle se udržují, nejoblíbenější jsou v matu a lesku.

Foto: BAUHAUS

Přírodní obkladový kámen Pietra se prodává v provedení béžová/černá. Rozměr desky 15 x 60 cm, mrazuvzdorný, vhodný do exteriéru i interiéru. Cena 849 Kč/m2

Oba materiály jsou velmi odolné, tvrdé a nelze je téměř poškrábat. Jsou trvanlivější než např. dřevěná podlaha, lamino. Malý škrábanec se dá navíc opět přeleštit a kdykoliv místo renovovat.

Kamenný koberec v kuchyni či koupelně

Kromě dlažby, dřevěných parket či lamina můžeme mít v kuchyni, koupelně, na chodbě či v zimní zahradě originální kamenný koberec. Přírodní oblázky a pryskyřice dohromady vytvoří bezespárý celistvý povrch, který se skvěle udržuje.

Pokládku lze provést na beton (nový i starý), dlaždičky, asfalt, dlažbu i jiné povrchy. Nejprve se na upevněnou plochu aplikuje penetrace, která prodlouží životnost podkladu a zajistí lepší přilnutí kamenného koberce.

Foto: PIEDRA

Přírodní kámen patří i do koupelny. Používá se na obklady, ale i jako odkládací desky, vyrábí se z něho umyvadla, parapety apod.

Tloušťka koberce je variabilní, začíná na 0,6 až po max. 6 cm. Výhoda je, že skvěle vyplní veškeré nerovnosti podkladu, který ani nemusí být v rovině, mohou v něm být dokonce i díry, propadliny.

Kamenný koberec je dokonale mrazuvzdorný, neklouže, nevadí mu voda, je antialergický, odolný vůči chemikáliím, kyselinám. Nabízí se v mnoha barevných provedeních (zhruba 30), takže není problém ho odstínem sladit s interiérem. Cena se pohybuje cca od 280 Kč/m2.

Foto: PIEDRA

Mramorová koupelna je luxusní a nadčasová. Přírodní kámen má jedinečné odstíny, žilkování a strukturu, která se na žádné jiné desce z přírodního kamene neopakuje.

Aplikaci kamenného koberce zvládne zručný laik, všechny materiály se nabízejí v kompletní sadě (kamenivo, speciální pryskyřice a podrobný návod na postup).

Pár informací navíc

Přírodní kámen lze použít i pro podlahové a stěnové vytápění či obklad krbu, protože má minimální roztažnost. Využívá se i jako topný panel, je dobrý izolant a nevadí mu vysoké teploty.

Přírodní kámen je mírně nasákavý (od cca 0,1 %), ale tuto vlastnost lze omezit impregnací. Zamezí vzniku skvrn od běžně dostupných tekutin, kyselin z citrusových plodů, červených vín a olejů. Impregnace se doporučují po několika letech opakovat, ale není to vždy nutné.

Údržba přírodního kamene

Mramor je již naimpregnovaný od výrobce a pro běžnou údržbu stačí používat vodu s pH neutrálními čisticími prostředky. Podlahu z leštěného kamene je vhodné vysávat či zametat, tedy jít na to suchou cestou. Zvýšit lesk pomůžou speciální lešticí pasty s obsahem parafínových a syntetických vosků. Na mytí se užívají přípravky s obsahem polyetylenových vosků, které myjí, ale zároveň renovují i lesk.

Žula není náchylná na kyselé látky a snese agresivnější čistidla než mramor. Omývat ji lze běžnými prostředky bez obsahu písku. Vždy je důležité respektovat typ kamene, jeho přirozené vlastnosti, povrchovou úpravu a nechat si doporučit konkrétní přípravek od odborníka.

Na domácí údržbu kamenné pracovní desky či podlahy je možné si u profesionálního dodavatele zakoupit impregnaci na leštěné podlahy (399 Kč/l) a na kuchyňské pracovní desky (572 Kč/l). 

K práci potřebujeme navíc zednickou lžíci, hladítko, hadr, dva kbelíky a ruční míchačku s regulací otáček. Cena setu je 499 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám