Hlavní obsah

Slunečník - příjemný společník v teplých letních dnech

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slunečník - lze ho snadno přemisťovat, takže v jeho přívětivém stínu můžeme třeba okopávat záhon nebo si číst knihu uprostřed zahrady.

Foto: WWW.KVALITNISLUNECNIKY.CZ (2x)

Slunečník Haiti Zangenberg (12 990 Kč) – lampový výkyvný slunečník s robustní Alu konstrukcí, v barvách terakota, béžová a šedohnědá.

Článek

Spolehlivé slunečníky poznáme podle bytelné konstrukce ze dřeva či kovu a potahové látky. Ta musí být řádně napnuta, nemačká se, je z vodoodpudivých materiálů a s UV ochranou.

Obzvláště u velkoprostorových slunečníků dbáme na styl ukotvení a způsob, jímž se stínicí plocha rozevírá. Pro usnadnění bývají slunečníky opatřeny lankem, které se táhne přes kladku. Naklánění slunečníku v kloubu se ovládá kličkou.

Foto: IKEA

Slunečník Karlsö/Lökö s podstavcem, nastavitelný v černé a šedé barvě (1897 Kč) poskytuje výbornou UV ochranu; látka zadrží nejméně 97 % ultrafialového záření. Velikost 300 cm.

Designovou ozdobou zahrad je také sedací zahradní nábytek se stříškou. Je elegantní, hravý a navíc se díky krytí uvelebíme do příjemného stínu.

Alternativou slunečníků jsou i různé typy altánů a houpaček.

Kvalita 

To neznamená, že k příjemnému letnímu relaxování na zahradách a terasách potřebujeme jen profi slunečníky. Vybírat lze z mnoha variant, ať už podle způsobu použití, barvy, materiálu, velikosti, nebo designu, ale i podle toho, zda si je pořizujeme na zahradu, na pláž, verandu či na balkón.

Foto: OBI

Slunečník o průměru 300 cm s boční nohou včetně podstavce (1799 Kč). Barva: béžová, zelená a mocca.

Velikost

Slunečník je v teplých měsících přímo nezbytným společníkem. Výhodou je hlavně snadná manipulace. Aby splnil slunečník skutečně svůj účel, musí být dostatečně velký, buď kruhový, či mnohoúhelníkový o průměru přes 290 cm a čtvercový kolem 250 x 250 cm, případně 300 x 300 cm.

Foto: IKEA

Pruhovaný slunečník Ramsö (199 Kč) v červeném a modrém provedení s dobrou UV ochranou – látka zadrží nejméně 93 %. Tkanina 100% polyester, tyčka/drát: ocel, polyesterový práškový lak, Krytka/Running head: polypropylenový plast.

Při výběru se zaměříme i na materiál, který nevsákne vodu, je stálobarevný a odolný vůči povětrnostním vlivům. Ovládání má být snadné a hravé, konstrukce bytelná.

Příslušenství

Ke slunečníkům patří také příslušenství v podobě závaží a stojanů. Ať už zvolíme slunečník výkyvný, multifunkční, s lankem nebo kličkou, obdélníkový, kulatý, hliníkový, dřevěný, ocelový, v moderním nebo klasickém provedení, voděodolný či dětský, měl by nás spolehlivě ochránit.

Foto: OBI

Slunečník pro jednu osobu jako součást houpačky z oceli a polyesteru, v/š/d: 200/104/197 cm (5 999 Kč). Barva červená a zelená.

Funkčnost

U velkoprostorových slunečníků je dobré dbát na styl ukotvení a způsob, jímž se stínicí plocha rozevírá. Kvalitní textilní povlaky jsou ze 100% akrylu nebo polyesteru s vyšší gramáží a různou povrchovou úpravou – protišpinivou, protiplísňovou či vodoodpudivou.

Foto: BAUHAUS

Slunečník Trentino 400 cm (1590 Kč) poskytuje výtečnou ochranu proti UV záření, má kvalitní zpracování polyesterového potahu 180 g/m2, hliníkovou konstrukci opatřenou práškovou barvou. Ovládá se kličkou, k dostání je v různých barvách.

Slunečníky by také měly unést větší zátěž vody, než prosáknou – vhodný vodní sloupec propustnosti je od 300 mm. Kromě toho by textilie měly splňovat další parametry, jako jsou pružnost, odolnost proti oděru nebo způsob ošetřování materiálu.

UV faktor

Proti UV záření nás spolehlivě ochrání slunečníky s označením UV Standard 801, které je při nákupu důležitým vodítkem. Ochranný faktor je označen na štítku výrobku.

Foto: WWW.KVALITNISLUNECNIKY.CZ

Lampový výkyvný slunečník Monte Carlo Zangenberg (18 990 Kč) s robustní Alu konstrukcí je vysoce stabilní, a přesto lehce ovladatelný, se sedmi aretačními stupni.

Má-li slunečník např. UV ochranný faktor UPF 20, pobyt pod takovým slunečníkem lze prodloužit 20x oproti pobytu na přímém slunci, aniž by došlo k poškození pokožky. I pod slunečníkem je ale nutné používat ochranné krémy.

Nabídka

K dostání jsou kulaté i hranaté slunečníky v různých barvách. Ty hranaté jsou vhodné např. do rohů staveb. Obvyklou formou zastínění je slunečník se středovou tyčí. Problematický je utíkající stín, za nímž se musí přemisťovat nábytek.

Modely s boční nohou jsou variabilní a vzhledem k možnostem kloubů je lze nastavit do mnoha poloh podle toho, jak zrovna svítí slunce.

Foto: TEK

Inovací pro večerní posezení je slunečník Las Vegas (270 cm) v krémové barvě (4569 Kč) s 24 LED světly, která osvítí prostor na pár hodin.

Inovací pro večerní posezení je slunečník vybavený LED svítidly s dobíjecím akumulátorem, který je schopný osvítit prostor na pár hodin.

Kotvení

Stojná noha se kotví různými způsoby – např. do země, patka se zatíží dlaždicemi či boxem s pískem, zasune se do kříže. Existují i pevné s ukotvením na šroubech ve zdivu.

Slunečníky rozlišujeme podle:

konstrukce — dřevěné a kovové

způsobu použití — multifunkční, s kloubem, výkyvné

barvy — jednobarevné, pestrobarevné s geometrickými vzory

velikosti — 2,3 až 4 m

tvaru — kulaté, čtvercové, obdélníkové

uplatnění — na zahradu, pláž, verandu, balkon, do restaurace

Tip odborníka

„Chceme-li zastínit balkón, postačí rozpětí slunečníku okolo 120 cm, u rozlehlejších teras se řídíme rozměrem plochy, kterou zaujímá zahradní nábytek. Dbáme také na to, aby konstrukce měla řádné kotvení, slunečník se dal snadno ovládat a nezasekával se. Také samotná stínicí látka má být z nepromokavého materiálu s UV ochranou,“ doporučuje Jakub Najmon z OBI Frýdek Místek.

Praktická je klička pro jednoduché otevírání a zavírání. Některé modely jsou vybaveny motorem na dálkový ovladač, jiné se dají natočit až o 90°.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám