Hlavní obsah

Architekt Čermák si vlastní vilu navrhl přímo u strmé skály

Novinky, text: Lenka Kudělková, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvoupatrová vila s nájemními byty a vlastním bytem i ateliérem architekta Bohumíra F. A. Čermáka se nachází u silnice do Řícmanic. Architekt si ji postavil na parcele přiléhající ke strmé skále.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihomoravského kraje

Vila s adresou: Havlíčkova 500, Bílovice nad Svitavou

Článek

Široké vstupní dveře z modřínového dřeva a surového skla, ke kterým směřují schody z černého mramoru s bílým žilkováním, rámují masivní prvky z kamene.

Hlavní část přízemí tvoří vchodová hala s mramorovou dlažbou, obložená santalovým dřevem, kterému se říkalo padouk. Z ní vede schodiště do vyšších podlaží a dveře do přízemních bytů.

První patro má souměrnou dispozici s ústředním schodištěm a dvojicí bytů se dvěma pokoji obrácenými do ulice. Část stavby obíhá krytá terasa.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihomoravského kraje

Vstup do vily byl řešen jednoduše a monumentálně.

V nejvyšším poschodí je ubytovací prostor a dvoupokojový byt s menším balkónem. Na pravé straně byl umístěn ateliér, který kryje pultová eternitová střecha.

Vila sloužila i jako architektonický ateliér

Vnitřní dispozice domu, určeného k bydlení i k provozování architektonické činnosti a stavební živnosti, se odráží na fasádě ve tvaru a rozvržení oken. Originální světlá břízolitová omítka byla sice nedávno nahrazena žlutou fasádou, ve většině případů se ale zachovala bíle natřená okna.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihomoravského kraje (výřez)

Nákres prozrazuje interiérové uspořádání.

Za celkem nenápadnou fasádou se skrývaly luxusně vybavené interiéry, prozrazující Čermákovo vídeňské školení. To ovlivnilo i produkci umělecko řemeslných dílen v Brně, které založil v roce 1910 a vedl do roku 1933.

V roce 1940 získala dům Čermákova mladší dcera, architektka Liselotte Lamačová. Po otcově smrti nabídla dům státu, který ho převedl do majetku obce. Z činžovní vily se tak stal nájemní dům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám