Hlavní obsah

V bytě moderního umělce nechybí světlo i dekorace s příběhem

Dominik Mareš je zjevně velmi otevřený různorodosti světa a schopnost uchopit natolik odlišné vlivy je patrná i ze způsobu, jakým se zabydlel ve svém novém bytě v pražských Holešovicích.

Foto: www.modernibyt.cz

Centrem obytného prostoru je pohovka, za kterou je malá knihovna vyrobená z polic podepřených na bílo natřenými cihlami. Důležitým prvkem je zrcadlo, které prostor opticky zvětšuje. Dekorace ze suchých exotických materiálů jsou od Daniely Sedliské.

Článek

Výtvarník Dominik Mareš se věnuje malbě přes dvacet let. Jako studenta gymnázia ho inspirovala syrovost industriální Ostravy, ve které vyrůstal. Později procestoval východní Asii, aby jeho práce pohltily odstíny červené. Dalším zásadním tématem se pro něj stalo velkoměsto, které zpracoval v sérii Cities, a právě teď je fascinován bílou barvou.

Foto: www.modernibyt.cz

Ve vstupní chodbě bytu je skříň, která se s Dominikem už několikrát stěhovala. Dekoraci na skříni Dominik získal na jedné ze svých cest po Asii.

Po patnácti letech obývání dvousetmetrového bytu v Dejvicích chtěl Dominik změnu. Chvíli uvažoval o tom, že si postaví minimalistický dům ze skla, dřeva a betonu – jako dítě snil o tom, že se stane zahradníkem a k rostlinám má dodnes velmi vřelý vztah:

„Když je zalévám, povídám si s nimi a rád se dotýkám jejich listů. Lákala mě představa, že bych mohl z ložnice vyjít přímo na zahradu. Dům však vyžaduje neustálou údržbu, která zabere hodně času stejně jako dojíždění do centra Prahy, kde mám ateliér.“

Foto: www.modernibyt.cz

Odkládací stolek sloužil jako šicí stroj, na kterém šila Dominikova babička. I většina ostatního nábytku a dekorací zde má svůj příběh a váže se na určitá místa, situace a lidi. Fotografie u balkonových dveří jsou od Dominikova oblíbence Helmuta Newtona.

Rozhodl se tedy pro byt s terasou, která by mu zahradu alespoň částečně vynahradila. Další podmínkou byl otevřený výhled a především hledal byt ve stavu k rekonstrukci, aby prostor mohl zcela přizpůsobit svému vkusu a potřebám. Proces proměny a zařizování ho baví natolik, že se začal realizacím interiérů věnovat i na zakázku, a dlouho před výsledkem je schopný rozpoznat potenciál prostoru, který je někdy hodně skrytý…

A tak našel byt se stěnami natřenými zelenou a oranžovou barvou, plný nevyužitých chodbiček a zbytečných příček.

Bourat a stavět

V první fázi rekonstrukce bylo nutné zbourat příčky u vstupu do bytu, spojit tak kuchyň a jídelnu s obývacím pokojem a celý prostor otevřít. Následovala výměna stoupaček, pokládka podlah, štukování zdí a jejich výmalba.

Foto: www.modernibyt.cz

Stůl je pro Dominika důležitou součástí interiéru, rád u něj sedí se svými přáteli a dobře se baví při dobrém jídle. Nad posuvným vozíkem visí plakát hudební skupiny Fun Lovin´ Criminals, který Dominikovi věnovali přímo členové kapely – jeho kamarádi.

„Rád bych zmínil, že je velmi důležité zvolit si kvalitní stavební dozor. Já jsem oslovil Jiřího Volfa a díky jeho obdivuhodné pracovitosti jsem se mohl nastěhovat už dva měsíce po nákupu bytu, i když rekonstrukce byla poměrně rozsáhlá,“ vysvětluje Dominik. Za nejpodstatnější prvky interiéru považuje podlahy a osvětlení.

„V našich zeměpisných šířkách je půl roku skoro pořád tma. Právě světlá podlaha a dobře rozmístěné umělé osvětlení můžou prostor opticky prosvětlit.“

Výmalba je v odstínech šedé barvy, která je tím nejlepším neutrálním podkladem pro cokoli barevného, co by v prostoru mělo vyniknout, a protože Dominik se zabydluje i obrazy, lépe si nemohl vybrat. Umístěním zásadních kusů nábytku si byl jistý už při první prohlídce bytu.

Foto: www.modernibyt.cz, Právo

Obraz v ložnici řemeslníci umístili příliš vysoko, a tak bylo nutné mezi něj a čelo postele zavěsit pár dalších obrazů, aby dekorace stěny získala rytmus a harmonii.

Například hned věděl, kde se mu bude nejlépe spát, a že je to zrovna v místě, kde jsou dveře do koupelny, pro něj nebyla žádná překážka. Dnes by nikdo nepoznal, že čelo postele je připevněno ke zdi právě tam, kde byl vstup do koupelny. Současné řešení působí naprosto přirozeně a zároveň je praktické.

Dekorace s příběhem

V bytě není zbytečně mnoho nábytku a o to více v něm může být dekorací. Praktickou funkci plní zrcadla, která prostor zvětšují a prohlubují. Na první pohled zaujme kombinace symbolů západního křesťanství s východním buddhismem.

Foto: www.modernibyt.cz

Strop v koupelně Dominik opticky snížil tmavou výmalbou.

„Víra v Boha mě posiluje a dává mému životu skutečný smysl. Nezáleží mi přitom na formě. Jako Evropan jsem ovlivněn křesťanstvím, ale na svých cestách jsem měl možnost proniknout také do dalších kultur, které mě silně ovlivnily,“ dodává Dominik.

Skleněný kříž v ložnici dostal od kamaráda Oty Svobody ze studia Born in Bor zabývajícího se zpracováním skla. Sošky Buddhy má ze svých cest a nejde přitom o turistické suvenýry, každý kousek získal od někoho konkrétního, koho na svých cestách potkal.

Foto: www.modernibyt.cz

Terasa Dominikovi částečně vynahrazuje zahradu, navíc, jak sám říká – výhled z ní na střechy okolních domů a industriálně působící jeřáby v nedalekém přístavu je k nezaplacení.

„Na cestování mě baví ta možnost potkávat nové lidi a poznávat jejich kulturu. Ke každému předmětu, který mám v bytě vystavený, se váže nějaký příběh.“ Stejně zdatný jako v mísení stylů je Dominik v kombinování levného s drahým.

„Například jídelní stůl nebo postel by měly být z kvalitních materiálů. Drobnější nábytek lze pořídit i za málo peněz. Například knihovnu za pohovkou v obývacím pokoji tvoří pár polic podpíraných na bílo natřenými cihlami.“

Za nejpodstatnější součást interiéru však považuje obrazy a své stěny ozdobil nejen svými díly, ale také několika originály dalších současných umělců. Podařilo se mu vytvořit harmonii a řád ze zdánlivě nesourodých prvků a přinést tak do prostoru klid, který doma hledá především.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám