Hlavní obsah

Pestře oděná dřevostavba vyniká v každém ohledu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům na okraji obce Záhoří v zářezu kopce není zcela typickým rodinným domem. Byl postaven v letech 2004 až 2007 jako vzorový dům a dnes slouží k bydlení i k podnikání. Neobvyklý a zajímavý je v mnoha ohledech.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Díky velkým proskleným plochám je interiér po celý rok velmi světlý. Dům nemá střešní okna, nepřehřívá se proto, když je slunce v nadhlavníku, a navíc v zimě a na jaře získává energii ze slunce svítícího právě do prosklených stěn.

Článek

V době, kdy vznikal, dřevostavby příliš v kurzu nebyly, ale protože se investor zabývá dřevovýrobou, dřevo při stavbě chybět nemohlo. Pozemek byl původně využíván jako pole, před stavbou domu na něm byly provedeny hrubé terénní úpravy a zářez do mírného svahu.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Dům se kolemjdoucím skrývá ve svahu, při vstupu na pozemek tedy překvapí svou rozlohou.

„Stavební pozemek se nachází na okraji obce,“ říká ing. arch. Jiří Kobera, „a v blízkosti se nevyskytují žádné stavby, které by nějak limitovaly architektonické řešení. Dům stojí na volné ploše mírně svažitého pozemku, stavba tedy nebyla vymezována ani nedostatkem místa, jak tomu většinou bývá. Orientace pozemku je téměř ideální – jihozápadní svah.“

Objekt je vlastně postaven na navážce zeminy, která byla odstraněna při stavbě firemní haly pro dřevovýrobu.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Pozemek byl původně využíván jako pole, před stavbou domu na něm byly provedeny hrubé terénní úpravy a zářez do mírného svahu.

Dům se kolemjdoucím skrývá ve svahu, při vstupu na pozemek tedy překvapí svou rozlohou. Je koncipován jako přízemní, ovšem velkorysý v mnoha ohledech. „Věděli jsme přesně, jaký by měl dům mít půdorys i jak by měl vypadat,“ vysvětluje majitel Vlastimil Šťastný.

„V roce 2004 nebylo k vidění mnoho dřevostaveb, já jsem v Týně nad Vltavou viděl u řeky dřevostavbu pana architekta Kobery, a protože se mi líbila, oslovil jsem ho.“

Dominantním architektonickým prvkem stavby jsou nízké pultové obloukové střechy nad obytným prostorem, zimní zahradou a bazénem, které však díky své subtilnosti nijak neruší a spolu s použitými materiály umožňují začlenění domu do okolní volné krajiny.

Dům umí využívat slunce
Díky velkým proskleným plochám je interiér po celý rok velmi světlý. Dům nemá střešní okna, nepřehřívá se. Když je slunce v nadhlavníku, a navíc v zimě a na jaře získává energii ze slunce svítícího právě do prosklených stěn. „Při výběru zasklení jsme na jižní straně zvolili dvojskla,“ doplňuje investor, „protože tepelné zisky jsou u tohoto typu zasklení vyšší, na jaře či v zimě šikmé slunce ohřívá interiér více. Na severní a východní straně jsou trojskla. Naopak tam, kde hrozilo přehřívání, jsme zvolili speciální prosklení s vnějším sklem zbarveným do modra, neboť více odráží světlo.

Střechy jsou tříplášťové odvětrávané, i při vysokých letních teplotách je tedy v domě příjemné klima. Na stavbu domu byly použity převážně prvky a konstrukce na bázi dřeva – lepené hranoly a vazníky pro nosnou konstrukci i konstrukci střechy, okna, vchodové i vnitřní dveře, dřevěné obklady a také atypický nábytek – například postele, stoly a podobně. Uplatnily se ale i klasické zdicí a izolační materiály.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

„Stůl jsme dělali speciálně ke kuchyňské sestavě, stejně jako další dřevěný nábytek. Nastříkali jsme ho také do vysokého lesku, takže vypadá, jako by ke kuchyni patřil. Je vyrobený z lepeného dřeva a složený ze dvou polovin,“ říká majitel domu.

Stavba má členitý půdorys, velké prosklené plochy z obytného prostoru se otevírají do upravené zahrady.

„Využití vnitřního prostoru domu není limitováno žádnými příčkami,“ vysvětluje Vlastimil Šťastný, „je navržen tak, aby se dispozice mohla přizpůsobit například počtu osob, které zde budou bydlet, a způsobu užívání. Existence bazénu s tělocvičnou a saunou nabízí navíc i možnost nájemního využití.“

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Klidně a harmonicky působí interiér nejen díky oblým liniím, objevujícím se v konstrukci i ve vybavení, ale také díky teplým barvám.

Při vstupu do domu zaujmou návštěvníka dispozice a barevnost. Hned u vchodu se dům otevře do velkorysé haly, plné světla a květin, která ústí do obytného prostoru s jídelnou a kuchyní a pokračuje dále do zadního traktu domu. Otevřený obytný prostor ovšem může sloužit i jako pracovna či místo k poradám, neboť jí dominuje velký žlutě lakovaný masivní stůl. Dokonale ladí s kuchyní. „Když jsem tuhle kuchyňskou linku viděl, věděl jsem, že patří sem, protože zde stěna domu kopíruje stejný rádius jako kuchyně,” vysvětluje majitel.

V zadním traktu domu se kromě tří pokojů nachází také sauna s fitness a příslušenstvím, součástí domu je i vnitřní bazén. Sauna je také vyrobena ve firmě investora. Příjemně působí zvolená barevnost interiéru, doplněná množstvím vzrostlých květin, které zútulňují celý prostor domu.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Krytý bazén lze využívat bez omezení po celý rok. I v tomto prostoru se významně uplatnilo přírodní dřevo.

„Barevné ladění je dílem celé rodiny, máme rádi živé barvy, každý tedy vybral tu svoji.“

Interiéru dominují teplé barvy od žluté po červenou, které jsou v souladu s dřevěnými prvky. Vybavení vhodně koresponduje i s podlahou: nášlapnou vrstvou mělo být dřevo, ale nakonec si majitelé zvolili marmoleum, které přidalo další barevný odstín a současně dodalo prostoru dynamiku.

Technické údaje

Zastavěná plocha 897 m2

Konstrukce

Obvodové zdivo je zčásti tvořeno tvárnicemi Porotherm tl. 300 mm na tepelněizolační maltu, zateplené 120mm minerální vlnou se stěrkovou omítkou, a zčásti lehkým sendvičovým pláštěm s dřevěnou nosnou konstrukcí s minerální vlnou. Jedna stěna u bazénu je z betonu, zateplená extrudovaným polystyrenem.

Střešní krytina titanzinek

Výplně otvorů dřevěná eurookna s izolačním dvojsklem a trojsklem s koeficientem prostupu tepla U od 0,7 W/m2K, vchodové dveře masivní desková konstrukce s MDF povrchem, interiérové dveře masivní deskové konstrukce s MDF povrchem a povrchovou úpravou ve vysokém lesku

Podlahy

Základ podlahy s teplovodním vytápěním tvoří beton, nášlapnou vrstvou je v obytných místnostech marmoleum, v koupelnách, na WC a u bazénu je položena keramická dlažba, v tělocvičně je umělý povrch Mondosport

Vytápění teplovodní podlahové vytápění, zdrojem tepla je výrobní provoz

Klempířské prvky titanzinek

Fasády zčásti svislá prkna, zčásti silikonové omítky a nátěr Caparol

Dana D. Daňková, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám