Hlavní obsah

Nová sprcha dokáže výrazně snížit náklady na vodu

Novinky, tnk

Švédská společnost Orbital Systems vymyslela novou sprchu, která má výrazně ušetřit náklady na spotřebovanou vodu. Nový jednoduchý sprchový kout s filtrem zabudovaným ve vaničce se má stát inspirací pro budoucí generace.

Foto: Orbital Systems (2x)

V tomto sprchovém koutě se extrémně šetří vodou.

Článek

Patentovaná technologie rovnou čistí odpadní vodu použitou při sprchování. Ta je pak čerpadlem vháněna zpět do sprchovacího systému.

Obrovskou výhodou sprchového koutu je také úspora energie na ohřev vody. Systém totiž dovede zachovat aktuální teplotu vody.

Foto: Orbital Systems, .

Sprcha je řešena hodně industriálně.

Technologie společnosti Orbital Systems jsou používány hlavně pro kosmické lety do vesmíru, jsou ale velkou inspirací i pro úsporu vody na Zemi. Šéfa společnosti a průmyslového designéra Mehrdada Mahdjoubiho při navrhování této sprchy inspirovalo minimální využívání zdrojů právě v oblasti vesmírných technologií.

Sprcha má dotykový ovládací panel

Filtrační systém odstraňuje nečistoty a vodu vrací do oběhu čistou. Systém sprchového koutu dovede využít jen pět litrů vody na desetiminutové sprchování. Společnost odhaduje, že sprcha může ušetřit 90 procent spotřeby vody a 80 procent nákladů na energii.

Současný nejmodernější typ sprchy má dotykový ovládací panel umožňující kontrolovat teplotu a proud vody. Systém může pracovat rychlostí až 24 litrů za minutu, což zajišťuje stálý a rovnoměrný proud vody.

Foto: Profimedia.cz

Koupelna je zařízena jednoduše, ale účelně.

Filtrační systém a čerpadlo se montují přímo pod sprchu do odtoku v podlaze. Odtud je pak voda pumpována zase nahoru do sprchové hlavice. K filtru je jednoduchý přístup a majitelé ho mohou po čase jednoduše vyjmout a vyměnit.

Sprchy jsou instalovány jen v lázních Ribersborg ve švédském Malmö (kde Orbital Systems sídlí). Nyní probíhá jejich testování v náročném provozu. Společnost by ráda do budoucna na podobném principu navrhla i baterie do dřezu a pítka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám