Hlavní obsah

Vsadili na přírodní materiály. Dům jim nabízí dostatek prostoru i pro dospělé děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cihelné konstrukce prověřené tisíciletou historií neztrácejí na oblibě. Díky svým přirozeným vlastnostem se dobře přizpůsobují současným požadavkům na estetický vzhled i na příjemné klima v interiéru a energetickou úspornost staveb.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Z jižní strany je viditelné pouze nejvyšší podlaží. Hmota domu se dělí na společný obývací prostor s pultovou střechou a ložnicovou část s plochou střechou a režným cihelným obkladem. Velká okna mají snížené parapety a pevné zasklení.

Článek

Manželé se dvěma dospělými dětmi hledali klidné místo, kde by rodina definitivně zakotvila, a pozemek na konci ulice v nové zástavbě, ztrácející se v údolí za malou středočeskou obcí, přesně odpovídal jejich představám.

„Romantické zákoutí, z jedné strany částečně ve stínu listnatého lesa, z druhé strany výhled na rybníček, v budoucnu žádní další potenciální sousedé, to byly silné argumenty pro,“ říkají majitelé domu.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Ze severní strany vidíme, jak dvoupodlažní dům vrůstá do svahu. Jednoramenné schodiště vede od vstupu přes terasu u ložnice rodičů do zadní části zahrady. Členitost hmoty je zvýrazněna povrchovou úpravou fasády.

Na opačné misce vah byla poloha v poměrně strmém svahu se severním sklonem a přístupem zespoda.

Rodina měla poměrně jasnou představu o dispozici – bezbariérový přízemní byt v úrovni terénu, společná obývací část propojená se zahradou, oddělená zóna rodičů a dětí včetně samostatného sociálního vybavení, dostatečně velké technické zázemí. Estetickou stránku svěřili do rukou architektu Rostislavu Maňákovi.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Dům je orientován rovnoběžně s vrstevnicí a rozdělen středovou podélnou nosnou zdí na dva trakty. Větší část domu tvoří dvoupodlažní trakt orientovaný do ulice, zastřešený plochou střechou. Ústřední schodišťová hala jej rozděluje na garáž, technické zázemí a zónu pro hosty s vlastní koupelnou.

Otevřené jednoramenné schodiště stoupá na galerii, z níž se vchází do ložnic dětí, orientovaných na západní stranu, a do společné obývací části na jižní straně. Severovýchodní nároží domu zaujímá ložnice rodičů s vlastním zázemím. Z jižní a západní strany dům obklopuje příjemná chráněná terasa, sousedící s bazénem.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Teplé vyznění udávají v obývacím pokoji nejen jižní a západní sluneční paprsky, ale i zlatavé odstíny javorové podlahy a dveří a nábytku s třešňovou dýhou.

„Věříme klasickým, prověřeným přírodním materiálům, jako je dřevo, kámen a cihla – jejich krásnému vzhledu i přirozeným vlastnostem, jako je trvanlivost, ekologičnost, prodyšnost… Proto jsme zvolili zděný dům s uplatněním režných cihel na fasádě a vybavením převážně ze dřeva,“ vysvětluje majitel.

Interiér domu byl vybaven na míru s důrazem na individuální potřeby všech členů rodiny a poctivou řemeslnou práci až do detailu.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Nenajdeme tu křivé omítky, špatné spárování, odstávající lišty, zkřížené zárubně či kování vypovídající službu.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Srdcem domu prochází schodišťová hala, příjemně osvětlená shora světlíkem. Vestavěné skříně pod galerií poskytují potřebný úložný prostor.

„Snažili jsme se vyhnout příliš levným i příliš drahým výrobkům a módním vlnám. Vybírali jsme nadčasové materiály – třešňovou a javorovou dýhu, pískovec, standardní keramické obklady, žulu. Líbí se nám, že časem přirozeně stárnou, ale stále si zachovávají svou kvalitu,“ uzavírá majitel domu.

Technické údaje

Zastavěná plocha 204 m2

Užitná plocha 367 m2

Konstrukce betonové základové pasy, zdicí systém Porotherm, obvodové zdivo kontaktně zatepleno min. vlnou, fasáda zčásti omítnuta a zčásti obložena pásky z ručně vyráběných cihel, stropy keramobetonové, nad obývacím pokojem pultová střecha se sbíjenými dřevěnými vazníky a sádrokartonovým podhledem

Výplně otvorů okna dřevěná s izolačními dvojskly, dveře dýhované do obložkových zárubní

Vytápění ústřední plynové, podlahové vytápění doplněné o podlahové konvektory a radiátory, krb s krbovou vložkou Autor projektu: Ing. arch. Rostislav Maňák

Jitka Pálková, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám