V rámci zadání měl Javůrek navrhnout stavbu v hypotetické lokalitě s výhledem na Sydney. Navržený dům by měl splynout s prostředím a vyzdvihnout jeho přirozené kvality.

To se Javůrkovi povedlo nejlépe ze tří stovek architektů, kteří se soutěže účastnili. Rekreační dům se zahradou na střeše obsahuje i prostor pro parkování a relaxaci u bazénu.

Architekt použil recyklovatelné kontejnery

Architekt navrhl stavbu ze dřeva a kontejnerů. „Použití kontejnerů bylo vyžadováno samotným zadáním soutěže. Dřevěná konstrukce byla zvolena na základě celé filozofie soutěže, která měla osvětlit tzv. trvale udržitelný přístup k navrhování a užívání stavby,” sdělil Javůrek.

Architekt vyzdvihl výhledy z domu do okolí.

Architekt vyzdvihl výhledy z domu do okolí.

Dům je dvoupodlažní. Je navržen hlavně z kovu a ze dřeva, z nichž je jeden považován za „teplý” přírodní materiál a druhý za „chladný” a technický materiál. Architektovi se tak podařilo jejich jednoduchým zkombinováním tento dojem potlačit.

Dřevěnou konstrukci tvoří podle architekta převážně horizontální desky, které vytvářejí jednotlivá patra, popřípadě slunolamy, které zabraňují ostrému australskému slunci přehřívat interiér domu.

„Tato konstrukce je velmi jednoduchá a může být vyrobena ve velmi krátkém čase, což koresponduje s filozofií rychlé výstavby tzv. kontejnerové architektury,” upřesnil Javůrek.

Stavba je určena pro rekreaci o víkendech nebo v období prázdnin. „Je schopna ubytovat kromě majitelů také tři další páry, které mají vlastní zázemí. Na základě toho jsou kromě garáže navržena i další krytá stání pro případné hosty,” říká Javůrek. Realizace stavby se aktuálně neplánuje.