Hlavní obsah

Vila od Otakara Novotného se stala perlou rozlehlé zahrady s prvky anglického parku

Novinky, text: Miloš Buroň, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Významný český architekt Otakar Novotný navrhl v České Skalici vilu prakticky uprostřed rozlehlé zahrady, která místy přechází v anglický park. Zahrada, kterou navrhl Josef Kumpán, je ukázkou dokonale a detailně promyšlené zahradní architektury s bazénem původně s bronzovými chrliči, altány, sochařskou výzdobou, pergolou s lavičkami a dříve i s růžovou zahradou.

Foto: autorský tým Slavné vily Královéhradeckého kraje

Vila s adresou: Česká Skalice, Křenkova čp. 477

Článek

Vila je patrovou podsklepenou stavbou využívající podkrovní prostory. Jednotlivá patra respektují rozčlenění budovy na tři části – hospodářskou, reprezentativní obytnou s denními místnostmi a ložnice. Na exteriéru vily, postavené v duchu racionalistické moderny, je poznat, podobně jako v interiéru, vliv západoevropské architektury.

Vila byla velkým svatebním darem

Vilu nechal postavit Ladislav Bartoň z Dobenína jako svatební dar pro svou neteř Marii, která se v roce 1924 provdala za zdejšího továrníka Jiřího Čerycha.

Foto: autorský tým Slavné vily Královéhradeckého kraje

Vila byla perlou rozsáhlého zahradního komplexu.

Otakar Novotný, ovlivněný svou cestou po Holandsku, u vily vyzdvihl přirozenou strukturu materiálu. V tomto případě použil režnou cihelnou architekturu z bílých cementových cihel obohacenou kubistický stylem.

Foto: autorský tým Slavné vily Královéhradeckého kraje

Chloubou interiéru je krásný zachovalý krb.

Hodně působivé je prolamování říms, štíty, nebo i plochy ve štítu. Vila patří k reprezentativním honosným sídlům z dvacátých let 20. století, společně se zahradou představuje jedinečný propojený celek.

Ve své době velmi moderní budova měla už v období své výstavby ambice stát se reprezentativním sídlem přizpůsobeným vysokým společenským nárokům.

Foto: autorský tým Slavné vily Královéhradeckého kraje

Severní strana stavby je hodně geometricky tvarovaná.

Rodina Čerychova ve vile bydlela do roku 1948, kdy byla stavba zkonfiskována. Padesátá léta poznamenala vilu necitlivými zásahy v interiéru i v zahradě, kvůli nimž utrpěla nenávratné ztráty.

Počátkem devadesátých let byla vrácena v restituci synům Marie Čerychové, Ladislavu a Jiřímu. Ti začali s procesem postupné obnovy vily i zahrady a v roce 2001 ji společně věnovali Nadaci rozvoje občanské společnosti. Postupný proces obnovy vily i zahrady pokračuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám