Hlavní obsah

Lanškrounská vila sloužila jako pohodlné odpočinkové sídlo

Novinky, text: Miroslav Kaňka, editace: tnk

Vila v klidném prostředí Lanškrouna je členitou stavbou, která má jednoduchý bezozdobný styl. Nechybí jí ale romantické i klasické motivy. Stavba vyniká aristokratickou vznešeností.

Foto: autorský tým Slavné vily Pardubického kraje

Vila s adresou: Lanškroun, Obora čp. 377

Článek

Severozápadně od Lanškrouna za rybníky pod zalesněným kopcem s názvem Kypuše si v roce 1913 postavil odpočinkové sídlo lanškrounský rodák, profesor Otto Piffl. Ten byl uznávaným rakouským odborníkem v oboru ušních, nosních a krčních chorob.

Foto: autorský tým Slavné vily Pardubického kraje

Vilu krášlí přiznané trámoví.

V tichém místě s upravenou zahradou ve východní stráni, a původně i s nerušeným výhledem na rybníky, stála nepravidelně řešená stavba. Vila měla vyšší čtyřpodlažní zděné části a severní přízemní křídlo upravené jako lesní srub.

V prostoru zahradního sálu byl kuželník krytý horní terasou umístěnou před obytnými pokoji v patře určenými pro reprezentaci.

Foto: autorský tým Slavné vily Pardubického kraje

Za pozornost stojí i stylové krmítko pro ptáky v podobě věžičky.

Autorem vily je architekt Friedrich Kick, který studoval i na Akademii výtvarných umění ve Vídni u profesorů Carla von Hasenauera a Otto Wagnera. Lanškrounská vila zapadá do jeho charakteristické tvorby. Architekt měl schopnost přetvářet historické motivy k moderním účelům, ale dovedl i respektovat místní architektonickou tradici.

Ke konci života bydlel Otto Piffl ve své vile už natrvalo, jeho rodina ji opustila v souvislosti s událostmi odsunu německého obyvatelstva po druhé světové válce. V roce 2006 našel nový majitel dům vydrancovaný, zmizelo všechno, co se dalo prodat nebo spálit, částečně byla poškozena i statika konstrukcí.

Foto: autorský tým Slavné vily Pardubického kraje

Výřez z nákresu vilového projektu.

K obnovení a alespoň částečnému návratu původní atmosféry vily nový majitel požádal o pomoc architekta Přemysla Kokeše, s kterým ho už spojila v Lanškrouně úspěšná spolupráce na administrativní a komerční budově na náměstí J. M. Marků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám