Hlavní obsah

Čas adventu s vánoční hvězdou

Právo, Hana Šmidrkalová

Doba těšení, ale také rozjímání už začala. Umocněte jedinečnost předvánoční atmosféry hezkou výzdobou, pokud ji ještě nemáte. Nechte se inspirovat aranžemi s vánoční hvězdou, které připravil florista Pavel Hruška, člen předsednictva Svazu květinářů a floristů ČR.

Foto: Petr Horník, Právo

Vánoční hvězda se stala nedílnou součástí adventu.

Článek

Vánoční hvězda, známá také pod názvem poinsettia (Euphorbia pulcherrima), je nádhernou rostlinou pocházející z Mexika. Stala se už samozřejmou květinou vánočního času. Barva vrcholových listenů je rozmanitá – od bílé přes lososovou až po červenou.

Lososová vánoční hvězda

Květináč této vánoční hvězdy zakrývají 2 věnečky – nižší věnec je svázán z větviček jedle (Abies nobilis), na něm leží věneček s kulatými vánočními ozdobičkami, spojenými drátkem. Ozdoby mají bílou, stříbrnou, zlatistou a fialovou barvu. Právě fialová barva je barvou liturgickou a k adventu neodmyslitelně patří. Aranžmá je uloženo na misce, aby měla rostlina dostatek vláhy.

Foto: Petr Horník, Právo

Adventní maximísa

Toto aranžmá potřebuje velkorysý prostor – v široké míse je totiž uloženo 8 květináčů červených poinsettií. Střed vyplňuje mech s proutěným věncem, na němž jsou upevněny 4 adventní svíčky.

Foto: Petr Horník, Právo

Uvítací věnec na dveře

K adventu patří i zdobení dveří. Vítací věnec tvoří slámový korpus, na němž jsou připevněny sušené růžové květy, dále nevadlec (Celosie), levandule, bodlinaté hlavičky štětky soukenické (Dipsacus sativus) a listy blahovičníku (Eucalyptus alpina). Hvězda je z tvrdšího kartonu, polepená sušenými květy levandule (ideální antimolová vonička).

Foto: Petr Horník, Právo

Červená vánoční hvězda ve váze

Když namočené pedikové pásky změknou, pracuje se s nimi snadno jako s poddajným provazem. Z takto připravených pedikových pásků je vyvázán kornout, který je vložený do vysoké vázy z čirého skla. Právě do tohoto kornoutu je zasazen květináč (obalený bílou nepropustnou pěnovou fólií) s červenou poinsettií. Celek doplňují jemné voňavé větvičky borovice vejmutovky.

Foto: Petr Horník, Právo

Bílá vánoční hvězda s glitry

Květináč s bílou poinsettií (na stříbrném talíři kvůli zálivce) je zasazen do proutěného věnečku (vrbové proutky zastříhané nakrátko, připevněné tavnou pistolí na korpus). Proutí je dozdobeno fialovými glitry (jemným fialovým práškem).

Foto: Petr Horník, Právo
Jak pečovat o vánoční hvězdu
Neutopte ji v nadměrné zálivce.
Nenechte ji ale ani vysušit.
Nevystavujte ji průvanu.
Nenechávejte ji poblíž mísy s ovocem (zejména s jablky).

Názvy adventních nedělí

1. neděle — ŽELEZNÁ

2. neděle — BRONZOVÁ

3. neděle — STŘÍBRNÁ

4. neděle — ZLATÁ

Reklama

Související témata:

Související články

Nostalgické podzimní aranže

Pozdně podzimní dny, často zachumlané do mlhy a podmáčené deštěm, se valem zkracují. Jsou ale neodmyslitelnou kulisou času nostalgického rozjímání...

Výběr článků

Načítám