Parcela je poměrně velká, 1200 m², má obdélníkový tvar, navíc je mírně svažitá, takže se sem dobře usazovala stavba a hostitelé zachovali i původní kolorit zahrady s okrasnými stromy.

Do domu lze vstoupit hlavním vchodem, ale i francouzskými dveřmi na terase.

Do domu lze vstoupit hlavním vchodem, ale i francouzskými dveřmi na terase.

FOTO: Petr Horník, Právo

Zato téměř všechny ovocné stromy a keře musely ustoupit novému domu. Ale za humny je les, který jim vzrostlé stromy nahrazuje. Pro snadnější překonání mírného svahu hostitelé vybudovali mezi okrasnou zahradou a domem násyp a schodiště.

Spojili dva v jeden

Rozhodli se pro rodinný dům 4+kk typu bungalov. „Předtím jsme měli byt v Plzni, ale manžel chtěl do baráčku. Zaujala nás nabídka Ekonomických staveb, firma nám obratem poslala katalog, my jsme si vybrali a od samého začátku do konce neměla spolupráce chybu, všechno nám klaplo.“

Obývací prostor se sedačkou z textilní kůže s vyššími opěrkami a televizním koutem.

Obývací prostor se sedačkou z textilní kůže s vyššími opěrkami a televizním koutem.

FOTO: Petr Horník, Právo

„Líbily se nám dva bungalovy. Chtěli jsme jednopodlažní dům, ale potřebovali jsme dva dětské pokoje, takže se dispozice domu 3+kk, který se nám líbil, trochu zvětšila. Dům má 110 m² užitné plochy. Manžel váhal mezi dřevostavbou a zděným domem, nakonec jsme dali přednost klasice,“ vypráví Ivana a upřesňuje, že stavba trvala přes rok a vyšla na 2,8 miliónu korun bez fasády a zateplení, které manžel zvládl sám.

Soukromí mají všichni

V domě je obývací prostor propojený s kuchyní a jídelnou, následují dva dětské pokoje, ložnice, koupelna a technická místnost. „Pokoje nejsou přehnaně velké, ale jsou dostačující, já jsem toužila po spíži v kuchyni, protože v Plzni jsem měla jen potravinovou skříňku.“

Předsíň je poměrně úzká, ale po přestavění nábytku se vše prosvětlilo a opticky se rozšířila.

Předsíň je poměrně úzká, ale po přestavění nábytku se vše prosvětlilo a opticky se rozšířila.

FOTO: Petr Horník, Právo

Po pěti letech bydlení v domě a zkušenostech by dnes Metličkovi určitě chtěli podstatně větší úložné prostory, trochu by zvětšili předsíň i technické zázemí. „Na druhou stranu nás to nutí zbytečně nenakupovat a včas věci likvidovat.“

Z chodby vedou dveře do všech místností v domě.

Z chodby vedou dveře do všech místností v domě.

FOTO: Petr Horník, Právo

Ekologické vytápění

S bydlením v domě Ivana souhlasila, ale protože je městské dítě, měla jedinou podmínku – že nebude muset topit v kotli. Způsob vytápění si manželé mohli vybrat. V domě je podlahové topení a hlavním zdrojem tepelné čerpadlo země–vzduch. To běží do minus 20 °C, a pokud je venku větší zima, automaticky se zapne výměník. Mimo sezónu dům vytopí krb se zabudovanou krbovou vložkou umístěný v obýváku. Odtud je teplo rozvedeno průduchy do ostatních místností. Když se krb roztopí na 24 °C, vypíná se čerpadlo a dům vytápí pouze krb.

Krb s krbovou vložkou vytápí na jaře a na podzim celý dům.

Krb s krbovou vložkou vytápí na jaře a na podzim celý dům.

FOTO: Petr Horník, Právo

„Vstupní investice do tepelného čerpadla byla sice 160 tisíc Kč, ale zvolili jsme ho ze tří důvodů: je to čistý způsob topení, má šesti- až osmiletou návratnost a nabízí možnost čerpání nočního proudu 22 hodin denně. Jsme elektrická domácnost a měsíční náklady na elektřinu dělají tři tisícovky, což považuji v dnešní době za opravdu perfektní bilanci,“ pochvaluje si Ivana výběr topného média i spotřebu elektrické energie.

Vedou jednoduché linie

Dům manželé zařizovali sami, naštěstí je to baví a mají podobný vkus. Oba mají rádi rovné tvary, proto se snažili o nadčasový vzhled v kuchyni i v ostatních místnostech. Při zařizování jim pomohla i jednoduchá dispozice obytného prostoru.

Nadčasově zařízená kuchyň s vestavnými spotřebiči je srdcem domova.

Nadčasově zařízená kuchyň s vestavnými spotřebiči je srdcem domova.

FOTO: Petr Horník, Právo

Jídelna navazuje z jedné strany na kuchyň a z druhé na obývací část se sedačkou.

Jídelna navazuje z jedné strany na kuchyň a z druhé na obývací část se sedačkou.

FOTO: Petr Horník, Právo

O vybavení kuchyně ve tvaru písmene U měli vlastní představu, přesto spolupracovali s návrhářem kuchyňského studia, který jim poradil s horními skříňkami i s výběrem spotřebičů. Zvolili kuchyňskou linku v dezénu wenge, která dobře kontrastuje s bílou výmalbou prostoru a laminátovou podlahou, která sjednocuje celý obytný prostor. Cenově přijatelné je i další zařízení v domě, které nakupovali v osvědčených prodejnách nábytku.

Plány do budoucna

Na doporučení developera dali hostitelé přednost bílým stěnám, protože dům stále pracuje.

Jednoduše zařízená ložnice, orientovaná na východní stranu jako vstup do domu.

Jednoduše zařízená ložnice, orientovaná na východní stranu jako vstup do domu.

FOTO: Petr Horník, Právo

„Myslím, že nyní už nastala chvíle pustit konečně barvy do bytu. Mám už pro obývací část vybranou kombinaci lila a šedé barvy. Také plánujeme obložit krb, bílé stěny se totiž nedají udržet dlouhodobě čisté. Zatím jsem volila modrožluté doplňky, ale přecházím pozvolna na šedozelené ladění. Chtěla bych také změnu v jídelně. Vyhlédla jsem si skleněný stůl a plastové židle, čímž by se prostor jídelny trochu odlehčil,“ prozrazuje svá tajná přání hostitelka.

Koupelna s rohovou vanou a umyvadlem je obložena v příjemné bílo-cihlové barevné kombinaci.

Koupelna s rohovou vanou a umyvadlem je obložena v příjemné bílo-cihlové barevné kombinaci.

FOTO: Petr Horník, Právo

Jak se v bungalovu žije?

„Máme tu prostor a pocit soukromí a ani na chvíli bychom neměnili, i když na zimu bych šla nejraději do Plzně. Proč? Dost dlouho se tu na severní straně drží zima. Špatné je to i s dostupností hromadné dopravy, školky, školy i lékařů. Vše je v místě, ale z bývalé zahrádkářské kolonie je to přece jen daleko. Počítáme s tím, že děti budeme vozit do Plzně, kde pracuji. Cesta autem tam trvá dvacet minut,“ uzavírá Ivana.

Syn má v domě své zázemí v pokoji, kde zatím převažují hračky.

Syn má v domě své zázemí v pokoji, kde zatím převažují hračky.

FOTO: Petr Horník, Právo

Dětský pokoj dcery se liší od druhého jen zařízením.

Dětský pokoj dcery se liší od druhého jen zařízením.

FOTO: Petr Horník, Právo