Hlavní obsah

Designové nafukovací hračky rozsvítí každý dětský pokoj

Novinky, tnk

Na letošní největší přehlídce designu v Čechách byly k vidění i designové nafukovací sedací hračky pro děti. Ty svou sytou barevností rozzáří všechny dětské pokoje. Tyto plastové kousky mají ke kýči hodně daleko.

Foto: Novinky

Housenka a Koník pocházejí z ateliéru Libuše Niklové.

Článek

Nejznámějšími nafukovacími hračkami u nás jsou bezesporu zvířátka od designérky Libuše Niklové. Její sedací artikly v čele s Buvolem už byly představeny na řadě výstav. Na letošním Designbloku byla její díla v reedici pro značku Fatra k vidění ve srovnání s tvorbou dnešních designérů.

Foto: Novinky

Nafukovacího slona navrhla Libuše Niklová v roce 1972.

Na sedačkách s koulejícíma očima mohou děti hopsat i sedět. Hračky působí v interiéru i jako dekorace a pro svou kvalitu a nadčasovost si najdou své místo i v interiéru dospělých. Některé se hodí i do industriálně zařízených interiérů.

Foto: Novinky

Buvol od Libuše Niklové a prototyp Psa Bulíka od designéra Jana Čapka z letošního roku.

Zábavným soudobým kouskem je i třínohá koza s pískacím vemínkem od designérů Kozových. Průhlednýma očima kozy je možné nahlédnout i do jejího vnitřku.

Foto: Novinky

Prasátko (design: Libuše Niklová) a Koza (design: Anna a Jerry Kozovi).

Menší děti se mohou bezpečně povozit na nafukovacích autíčkách. Traktor nebo formule jsou maximálně zaoblené. Designéři se často inspirují i starší tvorbou. Designéra Jana Čapka tak například pro navržení formule inspiroval dlouhý krk nafukovací Žirafy od Libuše Niklové.

Foto: Novinky

Nafukovací Formule od Jana Čapka a Traktor od Anny a Jerryho Kozových.

Slavnou tvorbou Niklové se inspirovala i Zuzana Lednická. Zaujaly ji její potisky aplikované na hračky technologií sítotisku. Navrhla tak kolekci míčů s černobílými grafickými vzory.

Foto: Novinky

Zuzana Lednická letos navrhla set míčů s názvem Black&White.

Představené hračky jsou vyrobeny tradičním způsobem z bezftalátových materiálů. Jsou určeny především pro děti od 2 do 4 let. V některých z nich jsou umístěna i pískátka, která děti pobaví a oživí jejich hry.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám