Hlavní obsah

Podle čeho vybírat krbová kamna

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řešíte právě způsob vytápění svého domova? Zajímavou možností jsou krbová kamna. Představují totiž jeden z nejlevnějších způsobů vytápění místností v domě, chatě či bytě.

Foto: Mountfield

Kachlová kamna Broto (14 400 Kč) jsou osazena ručně vyráběnými kachlemi, které lze zvolit v barvě slonové kosti, srnčí nebo nugátové. Tento model vytopí až 180 m3.

Článek

Toto médium nemusíme využívat jako hlavní zdroj tepla, ale jako doplněk určený k přitápění. Moderní krbová kamna dosahují účinnosti kolem 80 %.

Výběr konzultujeme zásadně s odborníky ve specializovaných prodejnách, které bude zajímat: tah nebo účinná výška komínu, průměr sopouchu (kouřovodu) a rozměry vytápěného prostoru.

Foto: Mountfield

Dvouplášťová krbová kamna Hartola (7950 Kč), ve kterých se dá topit dřevem, ekobriketami nebo briketami, vytopí až 110 m3.

Při výběru se ptejte na výkon

Vybírat můžeme mezi kachlovými a plechovými kamny. Oba typy mají své výhody. Zatímco krbová kamna s plechovým pláštěm se rychleji nahřejí, kachlová kamna zase vydrží déle hřát, protože keramický obklad dobře akumuluje teplo.

Foto: Bauhaus

Kompletní sada krbu Pateo (34 990 Kč) včetně rohové krbové vložky má výkon 8 kW a výhřevnost až 240 m3. Obklad je z pískovce.

Pro vytápění staršího domu potřebujeme dvakrát vyšší výkon, než když si pořizujeme krbová kamna do novostavby. Pro orientaci musíme vědět, kolik metrů krychlových chceme vytopit. Vynásobíme užitnou plochu místnosti její výškou.

Foto: Mountfield

Krbová kamna Opala (17 490 Kč) s teplovodním výměníkem vynikají mají výjimečné provedení. Ohniště je vidět ze tří stran. Díky odnímatelnému výměníku lze rozvést teplo do radiátorů v domě a ušetřit tak až 40 % z celkových nákladů na topení.

Víte, že...
…je ideální, když jsou krbová nebo kachlová kamna již součástí projektu, u dodatečné vestavby se poradíme s kominíkem. …krbová kamna se vytápějí dřevem, dřevěnými briketami či briketami z hnědého uhlí. …co největší účinnosti dosahují kamna, mají-li optimálně umístěný přívod primárního a sekundárního vzduchu. …při spalování v kamnech musí do místnosti stále proudit dostatečné množství vzduchu. …je třeba zajistit odpovídající poměr mezi vytápěným prostorem a výkonem. …stěny na boku a za kamny nesmějí být obloženy hořlavými stavebními materiály, také podklad podlah má být žáruvzdorný. …k čištění dvířek používáme kromě speciálních prostředků i vlhký hadr namočený do popela. …když kamna tzv. netáhnou, bývá příčina ve znečištěném spojovacím kusu nebo v komíně.
Foto: Hornbach

Kamna Opal (4590 Kč) s výkonem 6 kW, průměrem kouřovodu 150 mm, výhřevností 50–100 m3, palivo: dřevo a ekobrikety.

K vyhřátí 20 m3 starého domu potřebujeme 1 kW a stejný výkon k vyhřátí 40 m3 novostavby. Máme-li vytopit např. 100 m3, vydělíme 100 m3 zmíněnými 40 m3 a dostaneme číslo 2,5, což je správný výkon našich budoucích kamen v novostavbě.

Foto: Bauhaus

Krbová kamna Prity W 17 (cena 16 990 Kč) o výkonu až 23 kW disponují tepelným výměníkem (17 kW) a výhřevností až 300 m3.

Výhodou některých kamen je i terciární spalování, někdy také nazývané jako dvojí spalování – spalovací proces zužitkovává zbytkové hořlavé plyny, které by jinak odešly nevyužity komínem.

Tento systém mají např. plechová kamna Grand mini, kdy je předehřátý vzduch veden speciálními rozvody do spalovacího prostoru a přispívá k lepšímu procesu spalování. Díky tomu mají menší spotřebu paliva a větší účinnost spalování.

Foto: Bauhaus

Krbová kamna Atrium 7 (39 990 Kč) mají panoramatické prosklení ze tří stran a výkon 9 kW. Zvládnou tak vyhřát až 160 m3.

S krbovými kamny ušetříme
PŘÍKLAD 1 Rodina obývající dvoupodlažní rodinný dům (150 m2) s tepelnou ztrátou 10 kW vytápí celý dům plynem. Roční náklady na topení činí téměř 29 000 Kč s tím, že spotřeba zemního plynu dosahuje za rok téměř 2000 m3.PŘÍKLAD 2 Rodina obývající obdobný dům (150 m2) ho vytápí krbovými kamny s výměníkem. Roční náklady na topení jsou poloviční (cca 14 500 Kč), spotřeba dřeva za rok vychází na necelých 15 m3. Investice do krbových kamen se rodině vrátí za jeden rok.
Foto: Bauhaus

Litinová krbová kamna Koza K7 (6890 Kč) s výkonem 7 kW i přes kompaktní rozměry vytopí až 140 m3. Díky technologii Cold Grip se nespálíme o kličku při otevírání kamen. Jako palivo poslouží dřevo nebo i ekobrikety.

Vybereme-li si krbová kamna se slabším výkonem, než potřebujeme, budeme se snažit jejich výkon navýšit. To způsobí přehřívání, které může vést až popraskání a znehodnocování kamen.

Foto: OBI

Krbová kamna Churchill 50 Max (14 499 Kč) v černé barvě mají výkon 5 kW a horní i zadní vývod o průměru 130 mm. V kamnech s rozměry 96x49x37 cm lze topit dřevěnými briketami a kusovým dřevem.

Zakoupíme-li příliš silná kamna, bude přetopeno. Pak se budeme snažit výkon utlumit přikládáním malého množství paliva s následkem nejen zakouřeného předního skla, ale také celkově špatné funkce kamen.

Foto: Mountfield

Dvouplášťová kamna Grand mini (11 990 Kč) ideálně zapadnou do interiérů chat nebo chalup. Grand mini disponují i systémem terciárního spalování. Díky tomu spálíte daleko méně paliva.

Jak topit v krbových kamnech
Doporučuje Martin Mlýnek, specialista, Bauhaus: Maximálně otevřeme přívod primárního a sekundárního vzduchu! Na rošt položíme 2—3 kostky podpalovače, na ně klestí nebo malé kousky dřeva. Zapálíme kostky podpalovače a dvířka topeniště zprvu jen přivřeme. Při přikládání topiva opatrně otevřeme dvířka, aby se kouřové spaliny nedostaly do obytného prostoru. Přívod sekundárního vzduchu ponecháme zcela otevřený, aby co nejvíce vzduchu obtékajícího skleněná dvířka bránilo jejich znečištění.
Foto: Hornbach

Krbová kamna Tala 04 (17 100 Kč) s výkonem vzduchu 4–11 kW a horním vývodem.

Klasika, nebo teplovodní výměník?

Klasická krbová kamna vytápějí místnost, v níž jsou umístěna. Teplo se šíří maximálně tak, že necháme mezi jednotlivými místnostmi otevřené dveře. Tato kamna nejsou napojena na stávající topení a bývají většinou jen doplňkovým způsobem topení.

Foto: OBI

Pilinové brikety (10kg balení za 59 Kč), vyrobené z přírodních dřevěných pilin bez použití přísad, mají vysokou výhřevnost cca 18 MJ/kg.

Foto: OBI

Čtyřdílný set krbového nářadí Pico (599 Kč).

Krbová kamna s teplovodním výměníkem napojíme na nový nebo stávající teplovodní rozvod a užíváme si příjemného tepla i mimo místnost, kde jsou kamna instalována. Tento typ krbových kamen může být hlavním zdrojem tepla.

Foto: OBI

Sklo pod kamna (od 836 Kč) ochrání podlahu od nečistot.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám