Hlavní obsah

Jak z panelákového bytu udělat pohodové bydlení až pro čtyřčlennou rodinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé našich sídlišť už vynaložili velké finanční částky na technické úpravy, zateplení či výměny oken a panelákové byty se od těch nově postavených zase tolik neliší. Ty totiž v mnoha případech mají dispozice ještě horší, než na jaké jsme zvyklí u bytů v panelácích.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Článek

Přitom v panelovém domě můžete vytvořit bydlení podle svých představ. Ať už renovujete své bydlení z estetického, či funkčního hlediska, vždy se nejprve zamyslete nad možnostmi, ale hlavně omezeními prostoru. Dobrým řešením je oslovit bytového architekta, který navrhne několik variant pro lepší využití prostoru.

Dopis od Oty a Míši
Dobrý den, rozhodli jsme se s přítelkyní pro další krok v našem životě a tím je pořízení nového bytu. Na internetu jsme se dostali k velmi zdařilým rekonstrukcím z Vašich stránek. Chtěli bychom Vás požádat o jeden návrh k bytu v panelové zástavbě 4+1/B. Byt je v původním stavu, pouze v celém objektu jsou nová plastová okna. Plánujeme kompletní rekonstrukci bytového jádra, kuchyně a možná i novou dispozici bytu.
Byt se nám líbí pro umístění ve městě, ale jsme bezradní s nápady. Chtěli bychom ho navrhnout pro čtyřčlennou rodinu, s dostatkem úložných prostor a zvětšenou koupelnou, kde bychom chtěli zachovat oddělené WC. Pokud by byl dostatek prostoru, chtěli bychom mít v koupelně vanu i sprchový kout, ale není to nezbytně nutné.
Rádi bychom někam umístili pračku. Koupelnu jsme zvažovali rozšířit na úkor zbytečně prostorné předsíně. V ložnici bychom chtěli vestavěné skříně. K bytu patří i komora proti vchodovým dveřím. Bohužel se nedá zabrat chodba před bytem, kde jsou umístěné domovní pojistky pro byty na patře.
V předsíni bychom uvítali jak věšák s prostorným botníkem, tak i třeba vestavěné skříně se zrcadlem. V kuchyni bychom potřebovali navrhnout dostatek úložných prostor bez myčky nádobí. Samozřejmostí je potřeba umístění jídelního stolu.
Posledním požadavkem je umístění pracovního stolu s počítačem, na kterém oba trávíme hodně času. V nynějším bytě máme tento stůl v ložnici, čehož bychom se rozhodně chtěli vyvarovat a umístit jej pokud možno někam jinam. V případě, že budete potřebovat doplnit některé údaje, rádi Vám je poskytneme. Mockrát předem děkujeme a budeme doufat, že nás zařadíte mezi vybrané šťastlivce. Těšíme se na odpověď.S pozdravem Ota P. a Míša H.

Požadavky čtenářů

Obecně – hodně úložných prostor, nyní dvě osoby, ale později pro čtyřčlennou rodinu. Barvy a styl – moderní, ale ne extravagantní, oblíbené barvy – fialová, šedá, červená, béžová, bílá, vyhnout se sklu v interiéru.

Dispozice – možno stavební úpravy, větší koupelnu, ale oddělené WC. Předsíň – věšák, botník, skříň se zrcadlem. Kuchyň – nechtějí myčku, hodně úložných prostor.

Koupelna – ideálně sprcha i vana, umístit i pračku. Ložnice – vestavěné skříně. Pracovní kout – je nutné v bytě umístit pracovní stůl pro PC pro oba majitele, ne však do ložnice.

Dispozice bytu

Hodně jsem bojovala s dispozicí bytu – čtenáři si jej představují pro čtyřčlennou rodinu a mají velké požadavky na větší koupelnu. Půdorys bytu vypadá na první pohled velký, ale po bližším prozkoumání (především rozměrů jednotlivých pokojů) se zjistí, že byt je vcelku malý a pokojíčky rovněž. Takže zvětšit koupelnu a umístit do bytu spousty vestavěných skříní, jak si čtenář přeje, není jednoduché.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Nakonec jsem volila variantu, kdy jsem dispozici bytu upravila, a to tak, že jsem zvětšila koupelnu a WC na úkor chodby a komory a částečně i jednoho pokoje. Ostatní zůstalo beze změny.

Nesnadné plnění přání

Majitelé bytu si přáli byt řešit pro čtyřčlennou rodinu a požadovali do ložnice vestavěné skříně. Z toho důvodu jsem ložnici umístila v jednom z největších pokojů, aby byla tato podmínka splněna.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Dětský pokoj jsem navrhla hned do prvního malého pokoje u vstupu do bytu, který jsem ale musela zmenšit, protože jsem potřebovala v předsíni vytvořit úložné prostory na boty a svršky, jak si čtenáři přáli. Pokojíček je tedy vhodný pouze pro jedno dítě.

Pracovna vedle kuchyně

Dalším zásadním požadavkem bylo pro čtenáře umístění pracovního koutu s PC, který oba partneři hodně využívají a rozhodně jej nechtějí mít v ložnici. Vzhledem k tomu, že do obýváku by jeho umístění nebylo úplně ideální, volila jsem nakonec vytvoření pracovny, která je přístupná z kuchyně. Pokud pak čtenáři zatouží po rozšíření rodiny, mohou zde vytvořit druhý dětský pokoj.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Barevná paleta

Co se týče barevné palety, snažila jsem se použít převážně světlé odstíny a taktéž světlý dekor dřeva. Nájemníci si nepřáli v bytě použití skla a tak jsou všechny dveře bez skel a z toho důvodu jsem se rozhodla použít výrazný dekor i na dveře, abych je něčím ozvláštnila.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Důležité u malých prostor je nevytvářet velký barevný kontrast. Použití tmavých barev nevadí, ale velký barevný kontrast v malých prostorách není vhodný! Proto se samozřejmě všude vyskytuje světlé dřevo, bílá barva a světlé obklady v koupelně a dlažba v kuchyni.

Hra doplňků

Protože se zmínili o zalíbení v červené a fialové barvě, které nejsou zrovna vhodné na větší plochy do interiéru, použila jsem tuto barevnou paletu pro doplňky, textil a drobné detaily.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Úložný prostor i v kuchyni

Při navrhování kuchyňské linky jsem brala v potaz požadavek na hodně úložného prostoru. Skříňky jsou až do stropu a využito je každé místo v kuchyni. Kuchyňka je malá, a tak je jídelní stůl v obývacím pokoji.

Případné využití komory

Obývací pokoj je tak naplněn nábytkem, aby opět vznikly úložné prostory. Pro ty jsem využila i pracovnu, kde je veliká šatní skříň s posuvnými dveřmi.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Je třeba připomenout, že majitelé vlastní ještě komoru naproti bytu, která je ale přístupná z chodby.

Koupelna splnila požadavky

V bytě vznikla docela velká koupelna, kde je na přání čtenářů umístěno vše – vana, sprcha, pračka, umyvadlo a úložné prostory. WC je samostatné s malým umyvadlem.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS
Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám