Hlavní obsah

Když saunu, tak v sudu

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sauna pro Díogena, tak by se klidně mohl nazývat nápad mladého britského truhláře Toma Howea z Christchurch v hrabství Dorset. Na zahradě vystavěl obrovský sud z voňavého červenavého cedrového dřeva, který proměnil v saunu.

Foto: Profimedia.cz

Mobilní sauna v podobě obřího sudu

Článek

Ačkoli je sauna mobilní, její rozměry nejsou zanedbatelné. Sud má na délku plných devět stop, tedy 2,743 metrů, a v průměru měří sedm stop, tj. 2,134 metrů. Vnitřek sudu je zařízen prostě – dvě dlouhé dřevěné lavice, na něž se vejde osm lidí, a v zadní části jsou umístěna elektrická kamínka schopná vyhřát vzduch na 90 °C.

Foto: Profimedia.cz

Sud má na délku devět stop a v průměru sedm.

Nebyl by to ovšem Brit, aby u tak velkého sudu hned neměl jasno v počtech: Kdyby se svůj výtvor nerozhodl proměnit v saunu, mohlo by v jeho útrobách zrát například 8000 litrů whisky.

Foto: Profimedia.cz

Truhlář Tom Howe se svou sestrou Rosalindou pózují v novém sudu.

Tom Howe ovšem nevyrobil svou saunu jménem Barello jen tak pro okrasu. Pevně věří, že se zalíbí lidem a on si přijde na pěkné peníze. Za jeden kus si účtuje 15 tisíc liber, tedy 449 tisíc korun.

Protože však není zdaleka jediný, kdo s tímto nápadem přišel, možná se ještě rád vrátí k původnímu účelu sudu a nabídne jej spíše palírnám a pivovarům. Konečně, při jeho výrobě se držel všech tradičních bednářských technik, jež se při výrobě sudů využívají, takže by pak stačilo jen odmontovat lavice a vyndat kamínka.

Foto: Profimedia.cz

Saunu vytápí elektrická kamínka.

Pokud vás sudová sauna nadchla, nemusíte nakupovat za Lamanšským průlivem. Sauny v této podobě, ale třeba i v menších velikostech, pro dva, čtyři nebo šest lidí, se nejen prodávají, ale i vyrábějí také u nás. V nabídce je má hned několik firem. Ceny (bez DPH) se u modelů pro osm lidí pohybují okolo 100 000 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám