Hlavní obsah

Jak správně zacházet s ledničkou

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O správném zacházení s ledničkou toho ví každý dost. Přesto jen málokdo se těmito znalostmi řídí. V letních měsících otevíráme její dvířka častěji než v kterémkoli jiném ročním období, a proto jistě neuškodí zopakovat si základní pravidla.

Foto: Electrolux

Ledničku nestavíme do sousedství spotřebičů, které vydávají teplo. Vždy ji oddělíme například skříňkou.

Článek

Vše začíná umístěním ledničky nebo mrazničky v kuchyni. Nevhodnými sousedy jsou sporák, radiátor, ale také myčka a eventuálně pračka. Unikající teplo z těchto přístrojů nedělá jakémukoli chladícímu zařízení dobře. Z téhož důvodu nestavíme ledničku na místo, kde by byla dlouhodobě vystavená přímému slunečnímu svitu.

Čistota půl zdraví, to platí i u ledniček

Při pravidelném čištění ledniček a mrazniček věnujeme zvýšenou pozornost hlavně okrajům dvířek, jejich těsnění a kontaktním plochám na těle spotřebiče, k nimž přiléhají. Veškeré nalepené nečistoty snižují izolační schopnosti dvířek a vzniklými - byť drobnými - skulinami vstupuje do interiéru chladícího zařízení zbytečné teplo.

Lednička není biograf

Kvůli zbytečnému přístupu tepla omezíme zejména v teplých dnech také dobu otevření ledničky či mrazničky. Velké množství modelů nás na zapomenuté otevřené nebo nesprávně dovřené dveře upozorní alarmem. Lednička se tak brání proti tomu, aby musela znovu ochlazovat svůj vnitřek, který jsme dlouhým vybíráním z jejího obsahu ohřáli. Jinými slovy, snaží se šetřit náklady na svůj provoz.

Kvůli zbytečnému přehřívání vnitřku ledničky do ní také nevkládáme horké pokrmy. Trpělivě počkáme, až vychladnou na pokojovou teplotu.

Když to nezvládne sama

Starší a jednodušší modely mrazniček vyžadují pravidelné odmrazování. Dosáhne-li uvnitř vrstva námrazy tloušťky půl centimetru, je nejvyšší čas pustit se do práce. Zatímco některé modely se odmrazují samy (nesou označení Frost Free, No Frost apod.), jiné jsou pouze nízkonámrazové. Znamená to, že se v nich námraza tvoří velmi pomalu, a proto se spokojí s odmražením třeba jen jednou za pět let.

Pro orientaci: Správná teplota v chladničce je 4 °C až 5 °C, v mrazáku pak -18 °C až -20 °C.

Reklama

Související témata:

Související články

Biorobotická lednička je jednoduše cool

Futuristické vize návrhářů domácích spotřebičů mohou být někdy udivující. Příkladem je biorobotická lednice Jurije Dmitrijeva, která určitě překonává vše, co...

Výběr článků

Načítám