Hlavní obsah

Přírodní kámen ozvláštní vnější část domu, terasu i zahradu

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přírodní kámen působí přirozeně, patří mezi tradiční stavební materiály. Využijeme ho na vnější plášť domu stejně dobře jako na schodiště či terasu v zahradě.

Foto: WILDSTONE

Kamenné schody a obklad v souladu s rustikálním stylem. Mix Rustico 1250/980 Kč za m2/bm (rohovky) bez DPH.

Článek

Dům z kamene nebo s kamenným obkladem působí vždy impozantně. K moderním odlehčeným stavbám se hodí štípané úlomky kamene. Klasické hranaté, přirozené tvary patří k domům anglického a rustikálního stylu.

Vedle domu můžeme postavit kamennou terasu, schodiště. Kámen také dobře poslouží jako předěl mezi trávníkem a skalkou či záhonkem. V podobě říčních valounků ho uplatníme na cestičkách, pro pohodlnější našlápnutí v terénu volíme tzv. šlapáky.

Kámen snadno doplníme materiály, jako jsou sklo, dřevo a kov. Různé druhy kamenů však kombinujeme citlivě vzhledem k jejich barvě, struktuře a tvaru.

Fasáda a obklady

Kamenné fasády zpevňují obvodovou konstrukci domu. Vzhledem ke své váze a vyšší ceně bývá přírodní kámen na větších plochách nahrazován lehčími a cenově dostupnějšími materiály, které ho imitují. Třeba cihly odvětrávaného systému připomínají přírodní kámen a vyrábějí se v různých barevných odstínech s možností hladkého a štípaného povrchu. Také vibrovaný beton s barevnou pigmentací dokáže kámen dobře napodobit.

Foto: WILDSTONE

Celokamenný dům svým vzhledem naplňuje rčení Můj dům, můj hrad. Hradní zeď Basalt 829/790 Kč za m2/bm (rohovky) bez DPH.

Obklady z kamene a jeho imitací jsou vhodným doplňkem k omítce, zejména v přírodních odstínech. Nabízejí plastickou strukturu a různé barevné odstíny s broušeným leštěným i drsnějším povrchem. Mezi nejpoužívanější patří pískovec díky široké škále teplých barevných odstínů, dále břidlice nebo jurský mramor. Obklady se zasazují do cementového lože vyztuženého mřížkou a lepí se flexibilním lepidlem na pevný a soudržný podklad.

Přírodní obkladový kámen se dodává ve standardních velikostech 61 x 15,2 cm s tloušťkou 3,5–5 cm a 60 x 20 cm s tloušťkou 3,5–5 cm. Cena se uvádí za 1 m² u běžných kusů a za 1 bm (rozuměj běžný metr) v případě rohových dílců, tzv. rohovek.

Lehčené kamenné obklady se vyrábějí často ve tvarech štípaných skalních úlomků, říčních valounů, ve tvaru hradebních kamenů.

Terasy a dlažba

Kamenná dlažba ve stínu v létě příjemně chladí, na slunci se však může nepříjemně rozpálit. Na druhou stranu odolává mrazu, nesákne vodu, a to ani v případě keramiky, která se dnes vyrábí v mrazuvzdorné glazované podobě s protiskluzovou úpravou.

Přírodní kámen může mít podobu dlaždic pravidelných nebo nepravidelných tvarů, různou tloušťku, opracovaný hladký povrch (pozor, klouže!) nebo přírodní hrubou podobu.

Foto: STONEPANEL

Doplňkem moderní stavby může být obklad fasády z přírodního kamene ve variantách černé nebo různobarevné břidlice.

Tvrdší materiály jsou dražší, např. žula, rula, mramor, křemenec. Cenově dostupnější jsou měkčí materiály jako pískovec a vápenec.

Nejlevnější jsou štěrk, drť, říční oblázky, valouny. Hodí se pro malé plochy, které není možné vydláždit.

Betonová dlažba imitující kámen hodně vydrží, snadno se udržuje a je mrazuvzdorná. Praktická je broušená tryskaná dlažba, která má jemně drsný vzhled a vysokou protiskluznost.

Kamenné schodiště

Schody z přírodního kamene nebo jeho imitací využijeme u domů anglického a rustikálního stylu, u vstupů do zahrady, k vyvýšené terase či ve svahu v zahradě.

Kamenné schodiště je vhodné doplnit umělecky tvarovaným kovem, dřevem, říčními valouny – nepůsobí potom tak tvrdě. Kamenné schodiště je náročné na stavbu a jeho pořizovací cena je vyšší než u imitací.

Pro schody využijeme kusy s hrubším povrchem nebo se vzhledem lámaného kamene. Větší kusy se pokládají na²sucho, menší se vtlačují do vlhké malty nebo betonu.

Druh kamene pro schodiště by měl ladit s použitým kamenem na domě či terase.

Doplňky v zahradě

Obruby záhonu, palisády, šlapáky v trávě – to vše může být účelnou ozdobou zahrady, ať už jde o kámen, nebo jeho imitaci (beton, cihla).

Foto: ZAHRADNÍ CENTRUM

Betonové palisády oddělují okrasnou skalku od trávníku. Sestava 9 kulánků (výška 39 cm) za 240 Kč.

V případě betonových imitací může být vrchní část materiálu poseta říčními valounky a kamínky. Nebo se do povrchu mokrého betonu otiskne textura dřeva.

Mezi kameny nebo betonovými tvarovkami zámkového typu na příjezdových cestách a parkovacích plochách necháme prorůstat trávník. Plocha nepůsobí tak fádně.

Jak udržovat kámen

U přírodního kamene jakékoli barvy počítáme s tím, že časem trochu ztmavne.

Vápence – mramory jsou citlivé na kyseliny. Na většině běžně dostupných čističů je proto na zadní etiketě zmíněna vhodnost použití na přírodní kámen.

Foto: ZAHRADNÍ CENTRUM

Obdélníkové šlapáky z vibrovaného betonu jako obruba záhonku. Rozměry 27x13x4 cm; hmotnost 3 kg. Cena 59 Kč/kus.

Přírodní kámen běžně omýváme tlakovou čistou vodou s neutrálními pH čistidly. Nejšetrnější jsou čističe bez mýdel, které minimalizují šmouhy. Použít lze jemná bezfosfátová tekutá mýdla nebo prášky, které neobsahují přídavná aromata.

Umělé a přírodní kameny ošetří lešticí krém. Oživuje barvu a strukturu, dodává excelentní lesk a zvyšuje odpudivost vody. Nanáší se plátnem, nechá se schnout maximálně tři minuty a poté se dolešťuje čistou textilií.

Foto: STONE DITON

Dlažba Diton Stone imituje přírodní kámen, kombinuje příznivé vlastnosti klasického kamene a betonu. Dlažba má výšku 80 mm.

Na leštěné mramory, travertin, žulu a umělý kámen použijeme speciální impregnaci na bázi vody. Impregnace na neleštěné povrchy je vhodná pro pískovce, vápence a druhy obsahující křemičitany a kalcity.

Foto: TRIMOT

Betonový šlapák do zahrady dokonale imitující dřevo. Vibrovaný beton s pigmentovým barvivem, rozměr 30x26x4 cm za 126 Kč.

Pro hrubé a broušené kameny také existují zvýrazňovače barevného tónu a uzavírače kamene, které po ošetření odpuzují vodu a špínu.

Co je umělý kámen?

Přírodní kámen vzhledem k vysoké ceně a těžké manipulaci nahrazují jeho imitace.

Tzv. umělý kámen (technický či tvrzený kámen) je deskovina z nadrcené směsi kameniva spojené pojivem (pryskyřice, cement) a smíchané s dalšími přísadami (např. pigmenty, sklo, zrcadla). 

Ošetření antislip vytváří protiskluzový povrch. Na trhu nalezneme také odstraňovače vosku, cementového závoje a zelených povlaků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám