Bílá vilka probleskující mezi střechami domků v městečku Myoren-ji nedaleko Yokohamy upoutá svým neobvyklým vzhledem snad každého diváka. Její ladné, oblé křivky, hladký povrch čistě bílé barvy, jako by člověka přímo sváděly k tomu, aby na ni položil ruku nebo se alespoň dotkl prsty a pomalu jimi projížděl tak daleko, jak jen to bude možné. A to je právě past, do níž vás architekt lapil!

Bílá vilka mezi střechami městečka Myoren-ji upoutá pozornost každého diváka.

Bílá vilka mezi střechami městečka Myoren-ji upoutá pozornost každého diváka.

FOTO: Toshihiro Sobajama

Ladné linie stavby se vzájemně proplétají.

Ladné linie stavby se vzájemně proplétají.

FOTO: Toshihiro Sobajama

Výjimečnost této stavby tkví v tom, že ať položíte ruku na kterémkoli místě, projedete s ní po celém jejím povrchu, volně přecházejíc z exteriéru do interiéru a zase zpět, aniž byste ji jedinkrát museli zvednout. A když takto projedete celý dům, zjistíte, že jste se vrátili přesně na totéž místo, odkud jste vyrazili.

Stavba napodobuje známý geometrický útvar zvaný Möbiova páska. Stejně, jako dlouhá, bílá páska se pak tato stavba jakoby proplétá pozemkem, na němž stojí. Propojuje se s ním v jeden kompaktní celek, kde se stírá hranice mezi architekturou a okolní přírodou.

Povrch celé stavby je jednolitý bez viditelných spojů.

Povrch celé stavby je jednolitý bez viditelných spojů.

FOTO: Toshihiro Sobajama

Křivky objektu jako by se proplétaly pozemkem a splývaly s ním v jedno.

Křivky objektu jako by se proplétaly pozemkem a splývaly s ním v jedno.

FOTO: Toshihiro Sobajama

Aby byl dojem celistvého, jediného povrchu dotažen k dokonalosti, je povrch vilky bez jakýchkoli viditelných spojů. Její dřevěná konstrukce je pokryta jemně vláknitým plastem. Spíše než jako stavení tak působí jako čistá, bílá vaječná skořápka.

Interiér vilky

Interiér vilky

FOTO: Toshihiro Sobajama

Knihovna

Knihovna

FOTO: Toshihiro Sobajama

Sám architekt skromně poznamenává: "Na projektu nebylo ve skutečnosti nic tak výjimečného. V Japonsku plánujeme skoro všechny stavby na místech podobných tomuto. Náš klient neměl nějaké zvláštní požadavky, pouze si přál, aby v přízemí byl umístěn obchod se zvířátky, zatímco první a druhé patro měly být oddělené a soukromé."

Schodiště s knihami

Schodiště s knihami

FOTO: Toshihiro Sobajama

Koupelna

Koupelna

FOTO: Toshihiro Sobajama

"Zároveň jsem věděl, že je to člověk, který rád pobývá uvnitř svého domu a nikoli venku, ovšem na druhou stranu rád dýchá čerstvý vzduch. Bylo tedy potřeba soukromou část pojednat tak, aby byla z jistého hlediska uzavřena a klient nebyl rušen vnějším světem, ovšem na druhé straně, aby byl tento prostor i otevřen a exteriér tvořil součást interiéru," dodává Norisada Maeda.

Plán stavby

Plán stavby

FOTO: Norisada Maeda