Hlavní obsah

Jak vypadá moderní pojetí vily v 21. století

Vila představuje již po tisíciletí nejen komfortní bydlení, ale také určité kulturní a estetické hodnoty, které vytvářejí obraz města či krajiny a přesahují svoji dobu. Novostavba v malé obci nedaleko velkého moravského města je jednou z odpovědí na otázku, jak by měla vypadat vila ve 21. století.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Fasáda se směrem vzhůru opticky odlehčuje. Opěrné zídky, suterén a přízemí tvoří těžký materiál, který ukotvuje dům do terén. Část přízemí a ložnicové patro mají hladkou bílou omítku, nejvyšší podlaží je obloženo přírodním dřevem (sibiřský modřín).

Článek

Manželé s dospělým synem si vybrali mírně svažitou parcelu v obytné čtvrti, která vznikla v 90. letech minulého století. Čtvercový pozemek o rozloze 840 m² má výhodnou orientaci ke světovým stranám – s přístupem ze severní strany, zahradou orientovanou na jih a mírným sklonem k východu.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Vnější forma domu nepotlačuje vnitřní členění, jak tomu u moderní architektury někdy bývá, ale naopak naznačuje uspořádání interiéru do čtyř výškových úrovní.

„Dostal jsem zadání, které by si přál každý architekt – moderní nadčasovou vilu, která poskytne vyšší standard bydlení,“ říká Pavel Jura, autor návrhu. „Obklopeni stavební všehochutí, záplavou různých barev, tvarů a velikostí jsme se spolu s klienty snažili vytvořit architekturu, která bude co nejméně poplatná době a jejíž hodnoty překonají současné trendy.“

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Půdorys suterénu: 1) hala 2) kuchyňka 3) WC 4) relaxační místnost 5) technická místnost 6) garáž 7) zázemí bazénu.

Architekt umístil dům s minimálním odstupem od severního okraje pozemku tak, aby na slunné straně zůstala co největší volná plocha pro zahradu. Využil svažitosti pozemku – východní část domu má dvě podlaží, ve spodním je umístěno zázemí a garáž s přímým vjezdem z ulice.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Vnější forma domu nepotlačuje vnitřní členění, jak tomu u moderní architektury někdy bývá, ale naopak naznačuje uspořádání interiéru do čtyř výškových úrovní. Společná obývací část s krytou terasou je umístěna v úrovni zahrady a navazuje na bazén.

Dispozice je založena na pravoúhlé geometrické osnově s velkou otevřenou centrální schodišťovou halou, která přesahuje všechna podlaží a dává jasný přehled o vnitřním uspořádání domu.

„Toto rozvržení je pro obytný dům v podstatě tradiční. Snažil jsem se vyhnout úzkým lomeným chodbám, nevyužitým koutům a ,zbytkovým‘ prostorům, které ve velkých, ale koncepčně nedotažených domech často vznikají a nepřinášejí žádný užitek,“ vysvětluje architekt. „Dnes je v oblibě například schodiště umístěné v obývacím pokoji nebo obývací pokoj spojený s jídelnou a kuchyní v jeden celek. Tyto kombinace ale nepovažuji za příliš komfortní, a proto jsme je nahradili osvědčenou skladbou samostatných místností, propojených posuvnými dveřmi.“

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Půdorys přízemí: 1) zádveří 2) hala 3) kuchyň + jídelna 4) obývací pokoj 5) předsíň 6) pokoj syna 7) koupelna + WC 8) WC 9) spíž 10) domácí práce 11) koupelna + WC 12) šatna 13) ložnice 14) pracovna 15) terasa 16) balkón 17) bazén.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Chloubou kuchyně je dekorativní žulová pracovní deska.

Ve vstupním podlaží se nachází na západní straně samostatný pokoj syna s vlastním sociálním zázemím a výstupem na zahradu. Z haly se dvojicí dveří přímo vchází do obývacího pokoje, zahřívaného krbem, a do jídelny s kuchyní. Tyto prostory jsou záměrně odděleny stěnou s posuvnými dveřmi, aby stolování nerušilo relaxaci. Každá místnost má samostatný výstup na terasu na jižní straně.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Velkoformátové onyxové desky, které zdobí koupelnu, byly vybrány a řezány přesně na míru, aby spáry a hrany dokonale navazovaly.

Po schodišti z haly lze sejít o půl podlaží níže do suterénu s garáží, technickým zázemím a relaxační místností, kde vznikne domácí vinotéka a bar. Nad nimi se nacházejí ložnice, nejvyšší pozici – na střešní terase s výhledem do okolí – zaujímá hlavní pracovna.

Náznak tradic klasické architektury najdeme i na fasádách – spodní podlaží je obloženo tvrdými těžkými materiály, horní podlaží je naopak odlehčeno hladkou omítkou a dřevěným obkladem.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Ložnice rodičů je díky šatně stále uklizená a kromě postele je zde jen minimalistický nábytek s ořechovou dýhou.

Stejně jako mistrovské nápady „haute couture“ se ani sebelepší architektonický návrh neobejde bez dokonalého řemeslného provedení. Teprve jejich spojením vzniká architektura, a právě tento znak charakterizuje historické vily, které dodnes obdivujeme. Na tyto kvality dbali architekt i majitelé při realizaci tohoto domu.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Půdorys patra: 1) hala 2) pracovna 3) střešní terasa.

Autor
Ing. arch. Pavel Jura (1976)
Autorizovaný architekt, vystudoval Fakultu architektury VUT Brno. Působil v ateliéru prof. Kolecka ve Švýcarsku, v letech 2003–2006 pracoval ve společnosti Atelier Brno, s. r. o. Od r. 2006 vykonává samostatnou architektonickou praxi, přednáší na Fakultě architektury VUT Brno. Navrhoval obytné stavby v Praze a Brně, administrativní budovy v Praze na Pankráci, v Brně, budovy sanatorií EMS ve Švýcarsku, rozhlednu Akátová věž na kopci Výhon. Věnuje se návrhům staveb a interiérů individuálního bydlení od studie až po realizaci.

Jitka Pálková, www.mujdum.cz

Technické specifikace

Užitná plocha 294 m²

Zastavěná plocha 213 m²

Konstrukce betonové základové pasy, zdivo Heluz, vnější přizdívka pískovcové zdivo z přesných kvádrů tl. 120 mm, v horním podlaží bílá omítka a dřevěné obložení ze sibiřského modřínu, zateplení fasády minerální vatou a polystyrenem, železobetonové stropy, schodiště dřevěné s ocelovými nosnými prvky, plochá střecha s izolací z MPVC a pohledovou vrstvou kačírku

Výplně otvorů okna hliníková a dřevěná euro s izolačními dvojskly, zdvižněposuvný systém, dveře atypické dřevěné bezfalcové do obložkových zárubní

Vytápění ústřední plynové, podlahové konvektory + radiátory, krb s krbovou vložkou, multisplitová klimatizace

Slovo architekta

V současné době se kvalita architektury často nahrazuje abnormální formou či jen módním designem. Základní hodnota stavby však spočívá v tom, že má jasný, přehledný a funkční prostorový a konstrukční řád, kvalitní materiály.

Vila není jen velký rodinný dům, je to nadstandardní bydlení s nadčasovým konceptem.

Reklama

Související témata:

Související články

Dřevostavba, která jde s dobou

Být pánem vlastního kousku země je přáním snad každého zájemce o individuální výstavbu. Typový dům Terra takovou možnost nabízí. A nejen díky svému názvu,...

Výběr článků

Načítám