Hlavní obsah

Klidný a bezpečný domov pro rodinu v ruchu velkoměsta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho mladých rodin opouští Prahu, aby dopřály svým dětem klid a bezpečí, které si slibují od života na vesnici. Pro někoho zase mohou být důvodem ceny nemovitostí v Praze. Zdeněk a Ivana měli podobné starosti při hledání svého domova, výhod života ve velkoměstě se však nechtěli vzdát… A nakonec ani nemuseli.

Foto: www.modernibyt.cz

Hlavní obytný prostor má rozlohu 34 m2, vejde se do něj kuchyň, jídelní kout i obývací pokoj, a přitom působí stále vzdušně.

Článek

Podle jakých kritérií jste byt vybírali?

Vzhledem k tomu, že ani jeden z nás není původem z Prahy, neměli jsme zde žádný byt po babičce nebo třeba tetě. Mnoho let jsme tedy žili v podnájmu. S jedním dítětem to ještě šlo bez problémů. Když byl ale na cestě Tomášek, náš druhý syn, bylo jasné, že musíme do většího.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyňská linka je v krémovém odstínu, který je obvyklý pro klasický styl. Díky laku s vysokým leskem a minimalistickým liniím si však kuchyň udržuje současný vzhled.

A protože nájmy větších bytů jsou samozřejmě vyšší než ten, který jsme platili dosud, rozhodli jsme se, že můžeme stejnou částkou radši splácet hypotéku. Na prvním místě tedy byla velikost bytu, která musela odpovídat potřebám čtyřčlenné rodiny, a pak samozřejmě cena, protože její větší část jsme plánovali pokrýt hypotékou.

Znamená to, že vám stačilo najít dostatečně velký a nepředražený byt?

To zase ne, i když jsme právě tím byli při výběru omezeni nejvíc. Samozřejmě jsme chtěli, aby také lokalita byla vhodná pro rodinný život. Hledali jsme tedy na klidnějších místech s dobrou občanskou vybaveností a dostupností do centra, kde manžel pracuje.

Za Prahu vás to nelákalo?

I tuhle možnost jsme zvažovali a objeli jsme několik developerských projektů v přilehlých vesničkách. Pak jsme naštěstí objevili tento byt, který nás hned nadchl. Nejen lokalitou, ale také dispozice a velikost odpovídala našim představám. Byt, který jsme si vybrali, je důkazem, že bezpečné bydlení v klidném prostředí lze najít i v Praze.

Foto: www.modernibyt.cz

Nábytek byl vyroben na míru podle návrhu architekta Jaroslava Kačera.

Městskou část Prosek jsme si rychle oblíbili, v dosahu máme vše, co potřebujeme pro každodenní život. Zahrádka nám nechybí, máme prostornou terasu, takže když je pěkně, snídáme a večeříme na čerstvém vzduchu. Všechny výhody velkoměsta navíc stále zůstávají ve hře a do rozpočtu se nám nakonec vešly i služby dekoratéra…

Interiér tedy navrhl odborník?

Ano, pan architekt Jaroslav Kačer ze studia AIP Architekti. Nejenže navrhl řešení celého prostoru včetně zajímavé výmalby, ale navrhl i některé kusy nábytku, které na míru vyrobilo studio JN Interiér. Například TV stěnu, skříně, komody nebo dětskou palandu.

Foto: www.modernibyt.cz

Ložnice je jediným místem, kde se objevuje výraznější dekor ve stylu new baroque, i když pouze na povlečení, které lze kdykoliv vyměnit.

Jaké bylo vaše zadání? Co jste vyžadovali?

Vzhledem k tomu, že máme dvě malé děti, tak především funkčnost a absolutní bezpečnost. Estetické nároky byly jasné, mám ráda především přírodní barvy a tvarovou jednoduchost. Cokoliv výraznějšího mě rychle omrzí, v horším případě mám pocit, že na mě celý prostor padá – to mám vyzkoušené ještě ze studentských let, kdy náš pokoj na koleji byl opravdu výstřední.

Foto: www.modernibyt.cz

Dětský pokoj je malý, ale vejde se do něj vše, co Zdeněk a Tomáš potřebují. Pro dojem většího prostoru zvolil architekt lakované povrchy na dvířkách úložných prostor.

S barevností našeho současného bytu jsem velmi spokojená, výraznější zelenou jsme dopřáli pouze dětem v jejich pokoji a nejodvážnější odbočkou ze schématu celého interiéru je dekor ve stylu new baroque na povlečení v ložnici. Na to jsem si troufla ale jen proto, že povlečení můžu kdykoliv vyměnit.

Reklama

Související témata:

Související články

Elegantně jednoduchý dům pro dva

Říká se, že teprve třetí dům, který si postavíte, splňuje opravdu to, co skutečně potřebujete. Pavel s Danou tvrdí, že se jim to podařilo už napodruhé, a není...

Jak vypadá ideální bydlení moderních žen

Dnešní mladé ženy, které dosáhly významného postavení a tedy i přiměřeného finančního ohodnocení, nečekají, že se o ně někdo bude starat. Samy se starají, aby...

Výběr článků

Načítám