Hlavní obsah

Jak vyhrát v boji s vodním kamenem

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaschlé kapky tvrdé vody promění průhlednou zástěnu sprchovacího koutu ve stěnu pokropenou bílými puntíky. Kapky se usazují i na zrcadle a vodovodní baterii. Jak se jich zbavit?

Foto: KÄRCHER

Bateriový čistič skel, kachliček a oken ušetří spoustu námahy. Nevytváří šmouhy, odsává kapky, leští. Napětí baterie 3,6 V; doba nabíjení 2 hod; hmotnost 0,7 kg. Cena 1459 Kč.

Článek

Opticky vyřeší problém zaschlých kapek na sprchovém koutu zástěna s plastickými vzory, na níž se stopy po zaschnuté vodě částečně ztratí (zdrsnělý povrch grape, stripe proužky).

Foto: LEIFHEIT

Vodu ze zástěn sprchového koutu můžeme hned po sprchování setřít stěrkou. Cena od 769 Kč.

Povrch sprchového koutu, obkladů, umyvadel, skříněk a zrcadel můžeme čistit octovou vodou. Časté omývání si ušetříme, když důsledně po sprchování stáhneme vodu ze zástěn stěrkou na sklo. Existují přípravky, které vytvářejí na skle povrch, díky němuž kapky samy stékají dolů nebo alespoň usnadňují leštění.

Jsme-li ve fázi zařizování nové koupelny a víme, že v domácnosti teče tvrdá voda, pořídíme si koupelnu od kvalitního výrobce, který předem aplikuje na skleněné součásti tzv. anticalcovou vrstvu. Právě tato vrstva brání usazování nečistot a vodních sedimentů (např. úprava Ravak AntiCalc, Jika s vlastní úpravou povrchu Jika Perla Glass).

Foto: RAVAK

AntiCalc Conditioner (300 ml za 295 Kč) je zástupce řady přípravků obnovujících povrchovou ochrannou vrstvu.

Kapky vody na takto upraveném povrchu neosychají, ale sjíždějí dolů. Výrobci pro snazší a adekvátní údržbu svých produktů vyvíjejí vlastní čisticí prostředky. Ravak nabízí obnovovací přípravek AntiCalc Conditioner, Jika doporučuje Condicioner. Díky přípravkům získá sklo vodoodpudivé vlastnosti a koroze koupelnových skel se snižuje na minimum.

Před ošetřením ale musíme sklo vyčistit, ne však chlorem a abrazivními prostředky, které by sanitární výrobek nenávratně poškodily!

Skrytá hrozba

Usazování sloučenin vápníku tvrdé vody na viditelných místech v podobě kapek je ale menší problém než jejich zabydlení v bojleru, na bubnu a topném tělese v pračce. Vodní kámen snižuje životnost pračky. Pomoci mohou pravidelně užívané tzv. změkčovače vody, a to od počátku pořízení pračky.

Foto: AQUA

Pračkový filtr (změkčovač vody) slouží k prevenci usazování vodního kamene na topných tělesech pračky. Náplň krystalů vydrží 1 rok provozu. Cena 342 Kč.

Topné těleso varné konvice řešíme octem (stačí trochu nalít na dno a nechat působit), podobně se chováme ke splachovací nádržce u WC. Ovšem pozor, má-li nádržka už praskliny od vodního kamene, může po jeho odstranění dojít k protékání vody! V tomto případě totiž nádržka drží pohromadě právě díky usazenému kameni.

Na potrubí v domácnosti je možné připojit filtry. Jsou hojně využívané v panelových domech a v bytech k instalaci přímo před spotřebiče, které chrání. Potrubní filtry odstraňují spíše mechanické nečistoty, uhlíkové filtry se zase používají pro odstranění chloru a jeho sloučenin, nepříjemných zápachů a chutí, různých škodlivých organických látek, zákalu a barvy z vody. Oba filtry lze použít dohromady. Přímo pro pračku můžeme použít speciální filtr, který pasuje do kohoutu pračky.

Foto: AQUACLEAR

Změkčovač vody Erie SlimLine 11 Eco+ je elektronické zařízení, vhodné pro spotřebu dvou až tříčlenné rodiny. Cena 27 679 Kč.

Existují také magnetické úpravny vody, kdy i velmi tvrdá voda po průtoku magnetickou komorou získá fyzikální vlastnosti vody měkké (minerální látky díky magnetu vytvoří krystalky, které se pak odchytí v mechanickém filtru s vložkou). Úpravnu lze připojit k automatické pračce, před bojler nebo přímo před rodinný dům (před vstup do objektu za vodoměry a čerpadla).

Tlaková nádoba katexového změkčovače je vyrobena z nerezové oceli. Je naplněna asi do dvou třetin iontoměničovou pryskyřicí (katexem), přes který se filtruje voda.

Dobře poslouží elektronický kompaktní změkčovač, automatické zařízení, které efektivně odstraní z vody soli vápníku a hořčíku (tvrdost). Lze je instalovat přímo v koupelně. U každého z nich je uvedeno, pro jakou roční spotřebu a tvrdost vody je vhodný.

Foto: GREENSPEED

| Tzv. švédská utěrka nezanechává chmýří, dokonale leští povrch. Můžeme ji vyprat min. 600krát, snadno absorbuje vodu. Rozměry: 40x40 cm; složení: 100% mikrovlákno; cena 143 Kč.

Jak poznáme tvrdou vodu

Ve varné konvici dochází k usazování vodního kamene, podle toho si můžeme představit, jak to vypadá s topným tělesem v pračce. Při mytí méně pění mýdlo a výrazně snáz se oplachuje. Na kávě nebo čaji se vytváří povlak.

Reklama

Související témata:

Související články

Chytrá řešení pro panelákové koupelny

Panelákové koupelny s umakartovým jádrem jsou obvykle malé a mnohé z nich čeká rekonstrukce. Málokdo ale preferuje velkorysé prostorové řešení. Většina z nás...

Výběr článků

Načítám