Hlavní obsah

Kvalitu vodovodní baterie jen podle vzhledu nepoznáme

Právo, Sylva Svobodová

Baterie se prodávají v mnoha designových variantách, často podléhají trendům, stejně jako my. Přitom nejdůležitější je to, co skrývají uvnitř. Podle materiálu, typu kartuše a vrstvy pochromování nakonec poznáme, zda jde o kvalitní výrobek či levný šunt.

Foto: WWW.ORAS.COM

Termostatická baterie Oras Eterna má v sobě zabudovaný EcoLed ovladač, který je vybavený barevnou signalizací. Pokud ji vypneme do dvou minut, začne blikat zeleným světlem. To znamená, že jsme nespotřebovali mnoho vody a chováme se ekologicky.

Článek

Nejvíce používané jsou lesklé pochromované pákové baterie, které se navzájem liší tvarem. Vybíráme je v souladu s ostatní sanitou.

Foto: SIKO KOUPELNY

Nástěnnou baterii Ringo lze kombinovat s keramikou hranatých tvarů. Otevřená páka dodává baterii jemnost a eleganci. Cena 5990 Kč, výrobce Paffoni.

Preferujeme-li ostřejší tvary, pořídíme hranaté baterie, oblé tvary na umyvadle, vaně a toaletě si žádají zakulacené baterie. Podobně dodržujeme i velikost: velká umyvadla snesou nápadnější baterie, malé umývátko pouze subtilní provedení.

Foto: SIKO KOUPELNY

Umyvadlová baterie Melange má minimalistický design a ladně zaoblené tvary. Cena 7050 Kč, výrobce Ideal Standard.

Typy baterií

Nejběžnější jsou stojánkové baterie, které se umisťují na lemech van, umyvadel či bidetů. Dále jsou to baterie nástěnné, které se montují na stěnu u sanity. Při koupi takové baterie dáváme pozor na tzv. rozteč (vzdálenost trubek k přívodu teplé a studené vody). Ta je v novostavbách 150 mm, ale u rekonstrukce staré koupelny může být i 100 mm, a tomu je třeba přizpůsobit typ baterie.

Foto: RAVAK

Termostatická baterie je úsporná a bezpečná zároveň, díky pevně nastavené teplotě se nám nestane, že se omylem opaříme horkou vodou. Ovládací hlavice má viditelné označení teploty vody a blokační tlačítko. Základní poloha odpovídá 38 °C. Cena 3990 Kč.

Další možností jsou podomítkové baterie, které mají tělo zabudováno ve stěně, vystupuje pouze vrchní chromová pohledová část. Standardní podomítkové baterie jsou levnější a hůře se instalují. Je třeba přesně podle návodu znát hloubku podomítkové baterie a celkovou tloušťku zdi.

Mnohem lépe se naopak pracuje s podomítkovou baterií, jejíž součástí je instalační těleso. Taková baterie má plastový box, který chrání vnitřní část těla baterie při zapouštění do zdi, lépe se měří rovinnost a přizpůsobuje hloubka zapuštění. Vrchní chromová část se montuje zvlášť, až nakonec, a nehrozí tak riziko poškrábání pohledové části.

Co všechno umějí

Kohoutkové baterie se používaly dříve, ale nejsou příliš praktické. Dnes jsou pouze v retro provedení a vyžadují obě ruce k tomu, abychom namíchali poměr teplé a studené vody. Naprostou převahu mají armatury pákové, které mají lehký a plynulý chod páky.

Průtok nastavíme tak, jak potřebujeme, není problém si v tomto provedení pořídit tzv. eco baterii, která má omezovač, jenž zmenší průtok vody, např. pro běžné mytí rukou.

Foto: OBI

Retro provedení baterie Lamao, která má dva kohoutky, jež používáme při míchání teplé a studené vody. Cena baterie 1399 Kč.

Bezpečné a vhodné pro děti jsou baterie termostatické, které mají promyšlený systém manipulace s vodou a nestane se, že si omylem pustíme horkou přímo na záda.

Baterie se používá ve sprše a včas sama upraví průtok horké a studené vody do takové teploty, jakou jsme sami nastavili. Na pravé straně je hlavice s viditelným označením teploty vody a blokačním tlačítkem (základní poloha je 38 °C).

Když chceme jinou teplotu, zmáčkneme lehce zarážku a pootočíme (k přenastavení vody potřebujeme udělat dva pohyby, což malé děti koordinačně nezvládnou, proto jsou bezpečné).

Co tvoří vodovodní baterii?

Dlouhá životnost a kvalita baterie se spojuje hlavně s materiálem, z něhož je vyrobena, typem kartuše a dokonalým pochromováním. Tělo baterie tvoří mosaz, která má mít silné stěny, pak je kvalitní. Kvalitní kartuše je složená ze dvou keramických destiček s otvory. Kartuše má být dokonale hladká, a když destičky k sobě přiléhají, tak se díky nim dobře ovlivňuje velikost průtoku a poměr studené a teplé vody.

Foto: ORAS

Baterii Oras Eterna si lze pořídit nejen jako sprchovou, ale i ve vanovém provedení. Zde si podle objemu vany a požadovaného množství vody zvolíme čas napouštění, který si baterie pamatuje a napustí vanu sama (už stačí pouze 4 sekundy přidržet tlačítko).

Méně kvalitní kartuše jsou plastové nebo s menší tloušťkou destiček, nemusí odolat tlaku vody, případně vodnímu kameni, mohou se rozlomit. Často se nerovnoměrný pohyb destiček projevuje ztíženým ovládáním baterie.

Rady a tipy

  • Kvalitní baterie nemůže být levná, proto cena nad 600 Kč a výše je správná.
  • Vybíráme baterie s dostatečně dlouhým ramínkem, protože spád vody nemá dopadat na hranu či bok vany, umyvadla, ale měl by směrovat do středu zařízení nebo na jeho odpad.
  • Preferujeme baterie s montážním návodem uvedeným přímo na obalu, ze kterého zjistíme, jak hluboká je např. podomítková baterie a zda ji lze použít na konkrétní tloušťku zdí.
  • Tělo baterie musí být z kvalitní mosazi. Takové výrobky mají silnější stěny než levnější typy a jsou mnohem těžší, což můžeme vyzkoušet přímo v obchodě (nabízí i delší životnost).
  • Nezapomeneme si ověřit technickou a hygienickou certifikaci baterií pro použití na pitnou vodu. Levné stojánkové baterie mohou mít na přívod vody použité hadičky z plastu, který obsahuje ftaláty a jiné škodlivé látky, které se mohou uvolňovat do pitné vody.

Vzhled vodovodní baterie závisí na pochromování. U levných typů je vrstva minimální, často dojde k poškrábání, opotřebení každodenním používáním.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vybavit koupelnu bez zbytečných chyb

Čeká vás co nevidět rekonstrukce koupelny? Sníte o tom, jak bude vypadat? Je vám jasné barevné ladění, ale s detaily si ještě nevíte rady? Nechte se...

Výběr článků

Načítám