Hlavní obsah

Křeslo je místem potěšení i pohodlí

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od křesla si slibujeme zejména pohodlí, pěkný vzhled a přijatelnou cenu. Relaxační, pro tělo vhodně tvarovaná křesla, splní obojí. Tzv. masážní křeslo svými funkcemi nahradí krátkodobě i dobrého maséra. Pro výběr obou typů křesel však platí: raději kvalitu než úsporu několika tisíc korun.

Foto: STRESSLESS

Na relaxačním křesle si odpočine každý sportovec s namoženými svaly. K dostání ve velikostech S, M, L, potah kůže. Cena podle typu od 30 000 Kč.

Článek

Ergonomické křeslo s podnožkou pomáhá unaveným svalům. Vyjde na několik tisíc korun, jestliže není zároveň řazeno jako designové. Za designové masážní křeslo totiž výrobci požadují i částku přesahující 100 000 Kč.

Foto: BD BARCELONA

Designové křeslo Showtime Covered z polyetylenu poskytuje soukromí jako někdejší kočáry pro dámu. Rozměry š. 90 cm, v. 168 cm, h. 82 cm. Cena 38 394 Kč.

Lidé s postižením pohybového aparátu uvítají multifunkční křesla. Jejich cena začíná na hranici 20 000 Kč.

Co platí při nákupu relaxačního či masážního křesla?

Výrobek musí mít certifikát a český návod s popisem všech funkcí pro konkrétní typ, který kupujeme.

Foto: PANDAN

Relaxační lehátko Madrid nabízí komfortní sezení. Cena 12 088 Kč.

Při nákupu masážního křesla se v něm nejprve usadíme v klidovém stavu, pak postupně vyzkoušíme všechny funkce v akci. Je-li nám některá z nich nepříjemná (příliš silné vyhřívání, vibrace), podíváme se raději po jiném typu.

Nejběžnější funkcí u křesel je elektrické nebo manuální ovládání dosahující pohodlných poloh pro sezení i vleže. Následuje podpora při vstávání a usedání, polohování opěrky nohou, opěradla zad a vibrační masáž šíje, zad, stehen a hýždí, rukou i lýtek.

Foto: SCONTO

TV křeslo má relaxační naklápěcí funkci s elektrickým ovládáním. Kostra křesla je z tvrdého dřeva, potah z textilní kůže, praktická kapsa na časopisy. Cena 11 999 Kč.

Díky ovladači si můžeme sami jednotlivé masážní zóny zesilovat, zeslabovat, nebo úplně vypnout. Intenzita má třeba i 10 stupňů, korigovat lze i stupeň nahřívání.

Značková křesla mají tzv. sensor scan, kdy zapnutím tlačítka spustíme program, který zkontroluje stav zádového svalstva. Zařízení samo zaznamená problematická místa uživatele, uloží je do paměti křesla a těmto partiím se při masážích věnuje intenzivněji.

Foto: MAYER

Tvarované kožené kancelářské křeslo zajišťuje zdravé a pohodlné sezení i při dlouhé práci. Křeslo otočné s područkami potaženými kůží, nastavení sklonu sedáku a zad v pěti pozicích. Cena 14 702 Kč.

Houpání pro duši

Malé děti uspáváme bočním houpáním v postýlce nebo kolébce - že to funguje, zjistili už dávno naši předci. A co dělá s dětmi houpání dopředu dozadu jako na dřevěném koni nebo v houpacím křesle? Stačí je pozorovat na hřišti, jak živě dovádějí na houpačkách, ne a ne z nich slézt.

Foto: NETRADIČNÍ NÁBYTEK

| Luxusní houpací křeslo v extravagantním provedení s dřevěnými lyžinami z jasanu pro houpání. Cena 5998 Kč.

Tzv. předozadní houpání má totiž na mozek opačný vliv než houpání boční, vede ke zvýšené aktivitě. Prokrvuje tělo, aktivuje mozek, zvyšuje se nám teplota i podporuje dobrá nálada. Chceme-li přijít něčemu na kloub, možná pomůže, když se na chvíli pohoupeme v křesle.

Foto: KIKA

Houpací křeslo pro boční houpání. Š. 119 cm, v. 193 cm, h. 119 cm. Koš š. 72,5 cm, v. 120 cm, h. 90 cm. Cena 11 990 Kč.

Minulostí je ale představa přemýšlivého staříka houpajícího se v křesle s fajfkou v puse. Letos se začne vyrábět novinka - houpací židle iRock, určená milovníkům houpacích křesel, kteří využívají moderní tabletová zařízení. Křeslo umožňuje díky houpacímu pohybu a generátoru dobíjet iPad. V opěradle jsou navíc zabudované reproduktory pro lepší přenos zvuku.

Foto: TON

Houpací křeslo Wave zvítězilo v soutěži o nejlepší redesign klasického houpacího křesla, vyhlášené v roce 2011 k výročí 150 let založení firmy TON. Autorem je slovenský designér Michal Riabic. Cena 43 772 Kč.

Ať už si vybereme jakékoli houpací křeslo, vyzkoušíme ho ještě v prodejně. Houpání by mělo být plynulé a bez pocitu, že přepadáme dopředu.

Design pro oko

Designová křesla neobvyklých tvarů lákají oko, ale od posezení svými nepochopitelnými křivkami odrazují - přitom bývají náramně pohodlná!

Foto: VITRA

Křeslo Amoebe designéra Vernera Pantona, materiál čalouněný laminát. Cena 29 808 Kč.

Výrobky z pružných plastů, sklolaminátů, z čalouněného laminátu vyhovují lidskému tělu svým tvarem. Neusadíme-li se ani tak úplně pohodlně, pomohou polštářky a podsedáky, které často svými vzory dotvářejí výtvarný dojem.

Foto: N4U

Křeslo Bela se vyznačuje moderním designem a vysokou kvalitou použitých koženkových materiálů. Cena 2562 Kč.

Měkká a pohodlná křesla jsou plněná lehčeným polyuretanem, polyuretanovou pěnou, polystyrenovými kuličkami, výjimkou nejsou ani výplety z kůže či plátěných popruhů.

Foto: DESIGNPROPAGANDA

Jako v náruči se budeme cítit v křesle Adelta designéra Eera Aarnia. Materiál: sklolaminát, rozměry š/v/h: 93x52x93 cm. Cena 48 100 Kč.

Za designové křeslo si sice připlatíme, ovšem při správném výběru tak získáme pohodlí, relaxaci a solitérní interiérový kousek, jehož hodnota se časem může zúročit.

Foto: B&B ITALIA

Lehce erotické křeslo designéra Gaetana Pesce splňuje vysoké nároky na pohodlí. Cena 98 547 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám