Hlavní obsah

Angličané vybrali to nejlepší ze svého každodenního designu

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britské Design Museum uvádí novou stálou výstavu soudobých designových předmětů, které se Angličanům nesmazatelně zapsaly do dějin jejich každodenního života. Expozice nese název: Neobyčejné příběhy obyčejných věcí.

Foto: Luke Hayes, Design Museum

Budka s názvem K6 Kiosk od Gilese Gilberta Scota, stolička Sella od Piera Castiglioniho a semafor od Davida Mellora.

Článek

Nová stálá kolekce ukazuje zajímavé a výjimečné předměty každodenního anglického života. Nechybí také rozsáhlejší dokumentace jejich vzniku.

Foto: Design Museum

Vozík Boby od Joea Colomba, vysavač od Jamese Dysona a Coast Chair od Marca Newsona.

Cílem je také popsat národní identitu pomocí objektů, které ji definují. Podle autorů to jsou bezpochyby anglické telefonní budky, silniční značení, poštovní schránky aj.

Foto: Luke Hayes, Design Museum

Poštovní schránka s názvem F Type Post Box od studia David Mellor Design a psací stroj Valentine, který navrhl Ettore Sottsass pro Olivetti.

Rozsáhlý oddíl věnovaný modernismu poskytuje přehled o velmi slavném období designu ve Velké Británii. K vidění jsou jednoduchá, ale kvalitní křesla i stolky inspirované moderním uměním.

Foto: Luke Hayes, Design Museum

Stolička Mezzadro od Achilla a Piera Castiglionových, křeslo Cesca (model B32) od Marcela Breuera.

Výstava se věnuje i dominanci plastu v našem životě. Nechybí tak plastové předměty každodenní potřeby za posledních 75 let - od malých domácích potřeb (např. zubních kartáčků) až po plastová křesla. Výstava nabízí i přehled módy od roku 1970 do 1990.

Foto: Luke Hayes, Design Museum

Tulip chair od Eera Saarinena a křeslo LAR od Charlese Eamese.

"Design je důležitý na jakékoli životní úrovni. Právě design dělá každodenní život o trochu lepší. Je tomu tak díky velké ekonomické změně, kterou svět prochází. K této změně dochází díky návrhářům a výrobcům, ale i díky koncovým uživatelům. Design nabízí jedinečný způsob, jak porozumět světu kolem nás," sdělil Deyan Sudjic, ředitel Design Musea.

Foto: Max Colson

Přenosná televize s názvem Jim Nature od Philippa Starcka.

Výstava potrvá v londýnském Design Museu až do ledna roku 2015 a nabídne i řadu přednášek, workshopů a doprovodných akcí se známými designéry.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám