Hlavní obsah

Při výběru povlečení vsaďte na kvalitu

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zachumlat se do nadýchaných polštářů a peřin je potěšením hlavně v zimě, když venku mrzne, až praští, a brzy se stmívá. K teplé peřině patří i krásné povlečení, příjemné na dotek, jemné a utkané z nejlepších materiálů.

Foto: DIVIANDREAM

Extravagantní, ale přesto romantická kolekce povlečení v teplých afrických tónech

Článek

Dopřejme si kvalitu a nešetřeme na sobě. Povlečení v ložnici nám má být ve všech směrech příjemné: barvou, vzorem, motivem a užitnými vlastnostmi. Jedině v dobrém materiálu se nebudeme potit, nebude nás škrábat, mačkat se a vydrží při správné údržbě mnoho let.

To nejlepší v nabídce

Nejpoužívanějším materiálem je 100% bavlna. V současnosti „vede“ bavlněný perkál - jemně a hustě tkaná bavlněná látka, která je velmi měkká a používáním se nežmolkuje.

Foto: A LA MAISON

Pánské kvalitní povlečení Rennaisance, materiál 100% bavlna - satén.

Chybu neuděláme, když si vybereme také jersey, 100% čistou česanou bavlnu, která nás potěší jemností a hlavně údržbou - nevyžaduje žehlení. Mezi top materiály patří satén, bavlněná tkanina nejvyšší kvality v atlasové vazbě s vysokým leskem na lícní straně. Má luxusní vzhled, je jemná a velmi hladká na dotek, snadno se žehlí.

Mezi nejlepší materiály rozhodně patří i tzv. africký brokát, hustě bavlněná tkanina z Egypta a samozřejmě i damašek, který milovaly naše babičky, protože je příjemný na omak, má elegantní vzhled a dlouhou životnost. Povlečení vždy odráží náš vkus a styl interiéru.

Foto: VEBA

Bílé damaškové povlečení je prověřenou klasikou, měla by ho mít doma každá žena. Je luxusní, nadčasové a má dlouhou životnost.

Když sáhneme po kvalitním materiálu, nemůžeme udělat chybu: nádherně vypadá bílé damaškové povlečení s jemným vzorkem. Originální jsou kolekce od bytových designérů, kteří navrhují povlečení s nápaditou kombinací barev, stylů a motivů. Nyní jsou oblíbené přírodní jemné motivy, ale i africké vzory se sytými barvami.

Jak poznat kvalitu

Vodítkem je značka, která je známá na trhu a má dobré reference. Určitě se vyplatí zavítat do kamenného obchodu a povlečení si osobně prohlédnout, osahat, podívat se, jak jsou zpracované detaily. Obecně platí, že o kvalitě rozhoduje délka a jemnost vlákna: čím je vlákno delší, tím je kvalitnější.

Foto: CARREBLANC

Ottawa je jedinečná kolekce s odlesky zlatého listí na lněném podkladu. Vyrobeno z bavlněného perkálu.

Mezi prověřené patří např. bavlna pěstovaná kolem Nilu, protože je pevná, odolná, s výbornou savostí. Kdo ji nakupuje a šije z ní povlečení, nabízí logicky to nejlepší. Bavlna se s oblibou také kombinuje s jinými materiály, např. bambusem (dává tkanině lesk) a s viskózou, která nabízí jemnost a nemačkavost materiálu.

V prodejnách se setkáme i s biobavlnou, která je z plantáží, na kterých se nepoužívala chemie a pesticidy. Je logicky dražší, ale i jemnější, antialergická, vhodná hlavně na citlivou kůži malých dětí.

Foto: CARREBLANC

Povlečení Telma vzorem připomíná japonskou kaligrafii s akvarelem, černobílý základ na perkálovém podkladu oživuje korálově červená.

Správná údržba prodlouží životnost

Povlečení z látek nejvyšší kvality nikdy nepereme s využitím změkčovadel nebo aviváže! Aviváž totiž obaluje vlákna a snižuje jejich absorpční schopnost. Pracím práškem šetříme, velké dávky mohou materiál poškodit, navíc to není ekologické.

Povlečení pereme a žehlíme naruby, třídíme ho podle barev a po vyprání ho hned pověsíme nebo dáme sušit. Když chceme zvýraznit „čistotu“ a zachovat hebkost, přikloníme se k prověřenému receptu: do prádla v pračce přilijeme trochu octa.

Reklama

Související témata:

Související články

Povlečení našlo inspiraci v podzimních tónech

Když venku zavládne chladnější a pošmourné období roku, neexistuje nic lepšího, než se zachumlat do povlečení s uklidňujícími přírodními motivy. Právě takové...

Ložní povlečení volte podle materiálu

Při výběru ložního povlečení máme tendenci upřednostnit jeho vzhled či vzory. Neméně důležitý je ale i materiál, ze kterého je vyrobené, jeho životnost...

Výběr článků

Načítám