Severočeské město dříve nechvalně proslulé svým znečištěným ovzduším a zdevastovanou krajinou se pomalu probouzí ze zlého snu, aby i ono nabídlo svým obyvatelům místo pro spokojený život. Přesto existují místní speciality, které ani nyní tomuto nejzákladnějšímu požadavku nepřejí, třeba známý autodrom. A tím začíná i příběh hostitelů, kteří hledali pro nový domov klidnější prostředí.

Vizualizace naznačuje, jak se změní vzhled domu při použití jiného fasádního obkladu.

Vizualizace naznačuje, jak se změní vzhled domu při použití jiného fasádního obkladu.

FOTO: Ota Pajer, www.dumabyt.cz

S původní představou přízemního domu se museli investoři s ohledem na tvar a rozlohu pozemku rozloučit. Sítem výběru nakonec prošel vítězně typový projekt dvoupodlažního domu Domino Plus 1, který jako jeden z mála projektů na trhu propozičně vyhovoval a zároveň splňoval představy investorů na vzhled i dispoziční řešení. Zděný dům je určen pro čtyřčlennou rodinu, hodí se především pro rovinaté nebo mírně svažité pozemky do míst s nižší zástavbou.

Moderní dispoziční řešení rozdělené na společenskou obývací část v přízemí, kterou tvoří obývací pokoj, jídelna a kuchyň, a na soukromou část s ložnicí, dětským pokojem, pracovnou a velkou rodinnou koupelnou v patře vyhovuje všem nárokům na současné bydlení. K obývacímu pokoji přiléhá venkovní terasa s možností vybudování zimní zahrady.

Značnou část zařízení rodina pořídila v obchodním domě IKEA.

Značnou část zařízení rodina pořídila v obchodním domě IKEA.

FOTO: Ota Pajer, www.dumabyt.cz

Investoři se rozhodli pro výstavbu formou subdodávek, protože měli v plánu použít některé nadstandardní materiály a také předpokládali, že se jim podaří stavbu urychlit a finančně zvýhodnit. Realita však byla přesně opačná. Interiéru chtěli odlehčit tím, že namísto betonového schodiště instalují lehké samonosné z kovu a dřevěných schodnic. Než se však po takovémto schodišti mohli odebrat do pokojů v podkroví, uplynulo navíc dlouhého půl roku, o který se výstavba protáhla.

Na základě zkušeností z předchozího bydlení si rodina „ušila" dům přesně na míru svým potřebám.

Půdorys přízemí: 1) vstup 2) technická místnost, WC 3) kuchyň 4) spíž 5) obývací pokoj 6) terasa 7) úložný prostor 8) garáž.

Půdorys přízemí: 1) vstup 2) technická místnost, WC 3) kuchyň 4) spíž 5) obývací pokoj 6) terasa 7) úložný prostor 8) garáž.

FOTO: Ota Pajer, www.dumabyt.cz

U typového projektu Domino Plus 1 si investoři nejvíce pohráli s přízemím - zrušili spíž a posunuli obvodovou stěnu, čímž získali větší prostor pro kuchyňskou linku řešenou do ,L'. Rozdělení na dvě samostatné místnosti se dočkal prostor sloužící jako WC a technické zázemí. V podkroví posunuli příčku mezi ložnicí a pracovnou, aby se mohla zvětšit koupelna.

Další změny se týkaly některých oken. V garáži, přiléhající ke vstupní části domu, byl využit i podkrovní prostor jako úložný a část určená v projektu pro ukládání kol a sportovních potřeb převzala funkci zrušené spíže v domě.

Koupelna je obložena nadčasovým obkladem RAKO. Vzory, které se dříve či později okoukají, nahrazuje výtvarný efekt založený na kombinaci velkého formátu s mozaikou.

Koupelna je obložena nadčasovým obkladem RAKO. Vzory, které se dříve či později okoukají, nahrazuje výtvarný efekt založený na kombinaci velkého formátu s mozaikou.

FOTO: Ota Pajer, www.dumabyt.cz

Ke garáži přibylo z vnější strany ještě kryté stání pro druhé auto. Asi největší důraz kladli investoři na zajištění tepelné pohody, kterou ve starém domě, zvláště v zimních měsících, postrádali.

Druhým krokem bylo podlahové vytápění. Záměr se zdařil a tepelná pohoda je v zděném domě taková, že v krbových kamnech majitelé zatopili zatím dvakrát v zimě, a to jen pro navození atmosféry. V létě dokonce musí bojovat s horkem v podkroví pomocí klimatizace a obývací část přistiňovat markýzou nad venkovní terasou.

Půdorys podkroví: 1) hala 2) koupelna + WC 3, 4) dětský pokoj 5) ložnice rodičů.

Půdorys podkroví: 1) hala 2) koupelna + WC 3, 4) dětský pokoj 5) ložnice rodičů.

FOTO: Ota Pajer, www.dumabyt.cz

Prvotní obavy, zda zděný dům přeci jen nebude pro rodinu malý, se ukázaly zbytečné. Díky promyšlené dispozici projektu mají všichni členové domácnosti dostatek soukromí, ale i míst ke společnému posezení. Velikost domu i zahrady je podle nich právě taková, aby se údržba a úklid nestaly hlavní náplní volného času.

Snad opravdu jediné, co se jim dosud nepodařilo uspokojivě dořešit, je umístění jídelního stolu. V projektu je součástí obývacího pokoje, ale tím by se připravili o volný výhled do zahrady. Vyšetřili si proto pro něj místo na kraji kuchyňského koutu, které však poskytuje prostor pouze pro umístění menšího stolu, u kterého se pravidelně schází tato tříčlenná rodina.

Zuzana Ottová, www.dumabyt.cz