Se stavbou domu žádné zkušenosti neměli, ale prošli několika rekonstrukcemi bytů. Poté si pořídili řadovku a předělávali ji k obrazu svému. Brzy ale pochopili, že stavbu nového domu svěří do rukou profesionálů. Nejdřív si našli stavební firmu, která zastřešila celý projekt, společně našli pozemek a nechali si doporučit i architekta. Pak celá věc nabrala obrátky.

Stěna s úložnými prostory v soukromé části je vysunutá ven kvůli zachování čisté středové linie uvnitř domu.

Stěna s úložnými prostory v soukromé části je vysunutá ven kvůli zachování čisté středové linie uvnitř domu.

FOTO: Archiv atelieru Kunc Architects

„S architektem Michalem Kuncem jsme si sedli nejen jako s odborníkem, ale hlavně lidsky, což považuji za dost důležité. Chtěli jsme postavit moderní dům s rovnou střechou, ale on se zajímal především o to, jak chceme v domě žít a co od toho očekáváme. Vůbec nepotřeboval vědět, jak má dům vypadat,“ vzpomíná majitel na sérii setkání s architektem.

Dům vznikal zevnitř

Architekt se od majitelů postupně dozvídal, jestli chtějí žít na jednom podlaží, kolik času tráví s dětmi, zda vedou rodinný a společenský život, jak často přijímají hosty, jestli chtějí propojit kuchyň s obývákem a oddělit klidovou a obývací zónu. S odstupem času hostitel přiznává, že měli o bydlení povrchnější představu, a že jim architekt pomohl najít správný směr. Pak už se nezajímali tolik o vzhled domu, ale spíš o to, jak se v něm budou cítit.

Zázemí pro hosty v prvním podlaží poskytuje absolutní soukromí.

Zázemí pro hosty v prvním podlaží poskytuje absolutní soukromí.

FOTO: Petr Horník, Právo

„Byla to pro nás inspirativní setkání, hlavně když jsme zjistili, že každá součást domu má svou funkci. Kromě toho jsme pochopili, že když se použijí nějaké prvky uvnitř domu a propisují se ven, že tam nejsou proto, aby dělaly nějaký venkovní efekt na fasádě. Je fakt, že spousta z nich dává domu osobitý ráz, ale pro nás mají ještě další dimenzi - víme, proč tam jsou.“

„Třeba dlouhá stěna s úložnými prostory v soukromé části domu je vysunutá ven kvůli zachování čisté středové linie. Zvenku působí zajímavě, ale kdo nezná pojetí domu vznikajícího zevnitř ven, nechápe. Prvoplánová není ani dominanta průčelí. V patře, v obývací části domu, vzniklo zázemí pro hosty, ale bylo nutné propojit obě podlaží, z toho důvodu se zvedla světlá výška a zakomponovalo se schodiště.“

Rodinný dům se skládá ze dvou částí, ta se sedlovou střechou je orientovaná do ulice, druhá část s rovnou střechou je situovaná na zahradě.

Rodinný dům se skládá ze dvou částí, ta se sedlovou střechou je orientovaná do ulice, druhá část s rovnou střechou je situovaná na zahradě.

FOTO: Archiv atelieru Kunc Architects

Není nad přírodní materiály

Na pozemku o rozloze 1150 m2 začal vznikat originální dům propojený se zahradou. Interiér, ať už společenská, či klidová zóna, navazuje volně na zahradu, kterou rodina plně využívá od jara do podzimu. Také v zimě je to zajímavá podívaná. Snadná byla i dohoda týkající se stavebních materiálů.

V prostoru mezi obytnou a klidovou zónou vznikne zimní zahrada.

V prostoru mezi obytnou a klidovou zónou vznikne zimní zahrada.

FOTO: Petr Horník, Právo

Majitelé chtěli materiály s trvalou hodnotou, které na sebe vzájemně působí a nebudou se muset stále ošetřovat. Proto je dům postaven z klasického porothermu s odvětrávanou fasádou a oděn do červeného cedrového dřeva, korodujícího plechu cortenu a titanzinku, který se objevuje také na střeše.

Důležitou roli hraje i sklo ve velkých francouzských oknech. Kanadský cedr na obkladech domu a terasách přirozeně stárne, už za pět let získal stříbřitou patinu podobně jako části domu oplechované cortenem, které nádherně zrezivěly.

Nekompromisní územní rozhodnutí

Na základě územního rozhodnutí nebylo možné postavit dům s rovnou střechou. Začali tedy pracovat na konceptu praktického domu s čistými liniemi. Najednou vznikly dvě části domu, jedna do ulice se sedlovou střechou a druhá do zahrady s rovnou střechou, které do sebe až neuvěřitelně zapadají.

„A pak už nebyla důležitá rovná střecha. Architekt tyto věci vůbec neřešil, vycházel z předpokladu, že se v domě bude dobře bydlet. Koncept rozbití klasického domu se sedlovou střechou spočíval v tom, že jsme nechali pracovat materiály. Například titanzinek, který architekt použil na střeše, nechal jakoby stéct po fasádě, rozbil klasický koncept střecha, fasáda a spojil dvě části domu, které pracují jinak. Dalším zajímavým prvkem je dvojgaráž schovaná do fasády,“ vypravuje majitel.

Velkorysý, ale praktický dům

Zdálo by se, že dům s 260 m2 užitné plochy včetně dvojgaráže a zázemí pro hosty v prvním podlaží je pro čtyřčlennou rodinu zbytečně velký, ale není tomu tak.

„Dům je velkorysý, ale uvnitř se s metry nehýřilo,“ uvádí hostitel dispozici domu 4+1 na pravou míru. Nechtěli plýtvat místem, prostorem ani materiálem, spíš si přáli v domě hodně přirozeného světla.

Otevřená kuchyň je součástí společenské zóny domu, kde se nachází obývací pokoj a jídelna.

Otevřená kuchyň je součástí společenské zóny domu, kde se nachází obývací pokoj a jídelna.

FOTO: Petr Horník, Právo

Část domu se sedlovou střechou je otevřená až po šikmou střechu a slouží jako obytná zóna s obývákem, kuchyní a jídelnou. Vestavěný dům v domě tvoří pokoj pro hosty v prvním podlaží. Nejsou tu žádné okázalé prostory, ale jen takové, které slouží rodině. Tady žijí a přijímají návštěvy. Vnitřek domu charakterizují čisté linie, žádné rohy ani jiné rušivé prvky, dostatek místa pro ukládání věcí.

Prostor v celém domě sjednocuje masivní teaková podlaha ve formě průmyslové mozaiky. Ve střední části domu, která zatím slouží jako herna dětí, plánují výhledově zimní zahradu. V klidové části se nacházejí ložnice, dětské pokoje a koupelna. Vestavěné skříně podél celé chodby jsou schované tak, že celý prostor působí čistě. Na konci chodby může vzniknout jednoduchým pohybem dveří šatna.

Jeden z dětských pokojů je ostatně jako všechny ložnice propojen se zahradou francouzskými okny.

Jeden z dětských pokojů je ostatně jako všechny ložnice propojen se zahradou francouzskými okny.

FOTO: Petr Horník, Právo

„Zatím jsme neřešili detaily a doplňky, protože jsou děti malé. I zahradu si děti zatím užívají, ale máme s ní velké plány a vysadili jsme základní kostru zahrady. Využijeme rostliny, které na zahradě už jsou. Máme v plánu udělat část zahrady bezúdržbovou, chceme si zahradu užít a udělat si ji tak, aby nám vyhovovala a cítili jsme se tu dobře,“ vysvětluje náš hostitel.