Hlavní obsah

Zařizujeme domácí koutek pro milovníky kávy

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milovníků kávy v Česku každým rokem přibývá, kávovar vlastní snad už každá domácnost. Díky speciálně vytvořenému kavárenskému koutku strávíme siestu v soukromí.

Foto: IKEA

Ke klasické kavárně patří klasický obraz – Zátiší s kytarou, autor motivu Pablo Picasso. Cena 249 Kč.

Článek

Vyhlédneme si malý volný prostor třeba u okna, vedle sedačky a stojací lampy, poslouží i kout poblíž knihovny. Kavárenský nádech můžeme drobnými úpravami dodat dosud ryze pracovnímu koutku, využít se dá i jídelní pultík.

Domácí kavárenský koutek by měl ladit se stylem našeho interiéru, fantazii se ovšem meze nekladou. Někdy jen stačí chytře přeskupit zařízení, které už máme: nevyužívaný konferenční stolek, desku starého šicího stroje nebo oblíbené křeslo. Nově pořízené moderní designové prvky kombinujeme opatrně. Sklo a kov ladíme s barevnými plasty, aby celek nevypadal příliš studeně. Dřevo dáváme dohromady nejlépe zase se dřevem, u dřevěných desek stolků a sedáků židlí ale kovové podnoží nevadí.

Foto: IKEA

Místo pro kavárnu může vzniknout v kuchyni. Prostor ohraničují křesílka, jeho centrum zdůrazní snížený lustr nad stolem. Skleník s květinami dotváří atmosféru zahradního posezení.

Vyvažujeme dekorativní a strohé linie. Je-li např. křeslo z proutěného ratanu, volíme k němu jednoduchý stolek a naopak, ke zdobnému stolku postavíme vzhledově strohé židle.

Pro správnou atmosféru dokoupíme stylové prostírání, hrnky, lampičku, držák na noviny, obrazy, hodiny, atd. s motivy kávových šálků nebo zrnek. V obchodech s kávou je podobných maličkostí spousta.

Koutek oddělíme od ostatního prostoru lehkou zástěnou, policí s knihami či květinami, paravánem nebo závěsem, aby bylo jasné, že jde o místo určené odpočinku. Zastínění by ale nemělo být příliš velké, pokud v naší domácí kavárně budeme někdy chtít pracovat, číst si nebo povídat s blízkými.

Pro ctitele klasiky

Foto: SCONTO

Nenápadný stojan na časopisy 39x27x18 cm v bílé barvě se hodí ke světlému i tmavému ratanu. Cena 299 Kč.

Foto: IKEA

Pohodlné křeslo s podnožkou v blízkosti knihovny a malý stolek – ideální místo pro vytvoření domácího kavárenského koutku.

Foto: CULT DESIGN

Vzhledově střízlivý stolek Tray Table má mnohostranné použití díky velkému výběru rozměrů a přídavných vyjímatelných táců (viz detail). Konstrukce je kovová, stříkaná černou práškovou barvou. Vrchní deska slouží také jako tác. Cena 3895 Kč.

Foto: CULT DESIGN
Foto: IKEA

Dekorativní zrcadlo ve tvaru oválu změkčí linie kavárenského koutku. Cena 699 Kč.

Foto: IKEA

Křeslo Storsele z černého ratanu, krb a svíce: místo pro kavárnu jako stvořené. Cena křesla 2290 Kč.

Foto: KIKA

Stolní retro lampa z opálového foukaného skla má dotykový stmívač světla. Výška 13 cm. Cena 899 Kč.

Foto: CULT DESIGN

Kovový stolek Antonietta můžeme přistavit k pohodlnému křeslu nebo k sedačce. Díky vykrojení z jedné strany jej nasuneme do křesla nebo pohovky – dekorativní deska stolku leží na sedáku, spodní noha je pod křeslem. Rozměr 38x38xvýška 45 cm, cena 8550 Kč.

Maličkosti s motivy kávy

Foto: FLER CZ

Dřevěný podnos natřený akrylovou barvou, dekorovaný, patinovaný a vybroušený. Rozměr 25x34cm. Cena 249 Kč.

Foto: GALERIE KOČKA

Obraz v dřevěném rámu. Rozměr 18x18 cm. Cena 295 Kč.

Foto: FLER CZ

Třívrstvý papírový ubrousek, velikost 24x24 cm. Cena 3 Kč/kus.

V moderním stylu

Foto: CULT DESIGN

Ke stolku se skleněnou deskou Canton 90x90 cm (7788 Kč) se hodí veselé barevné židle Caramella, jejichž sedáky budou přes sklo vidět. Židle mají podnoží z chromu, sedák je z laminátu v různých barvách a vzorech (7980 Kč).

Foto: CULT DESIGN

Stolek Canton

Foto: DESIGN PROPAGANDA

Porcelánový kávový set s praktickým bambusovým rozkladatelným tácem. Cena 1275 Kč.

Foto: CULT DESIGN
Foto: CULT DESIGN

Stohovatelnou stoličku Kubik rozložíme na sedáky, které ve složeném tvaru tvoří efektní barevný sloup. Stolička je vyrobena z rotačně formovaného polyetylenu odolného vůči slunečnímu světlu a teplu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám