Hlavní obsah

Vila Lipová vznikla ze starého mlýna a zachovala si prostou podobu

Novinky, Text: Petr Všetečka, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostorná vila Lipová v Luhačovicích vznikla na málo zastavěné oblasti v Malé Kamenné u říčky Šťávnice. Stavba vznikla ze staršího objektu - takzvaného Slanovodského mlýna.

Foto: Autorský tým Slavné vily Zlínského kraje

Vila s adresou: Luhačovice, Lázeňské náměstí 95

Článek

Zmínky o mlýně jsou dochované už v polovině 17. století, v souvislosti s přestavbou projektovanou lázeňským správcem a stavebním mistrem Václavem Pirchanem pro tehdejšího majitele panství a lázní - hraběte Ottu Serényiho.

Foto: autorský tým Slavné vily Zlínského kraje

Stavba nese prkvky architektury alpského stylu.

V prvním období vzniku moderních lázní na začátku dvacátého století byla vila "Pod lipami" bydlištěm ředitele lázní a průkopníka moderní lázeňské péče - doktora Františka Veselého.

Navštěvovali ho v ní významní představitelé české a slovenské kultury, mimo jiné i Dušan Jurkovič a Leoš Janáček.

Foto: autorský tým Slavné vily Zlínského kraje

Jedna z nejslavnějších staveb Luhačovic na dobovém snímku.

Doktor František Veselý usiloval spolu s okruhem svých brněnských přátel, do kterého patřil například i ředitel vesnických škol František Mareš, spisovatelé Josef Merhaut či Alois a Vilém Mrštíkovi, o celkovou změnu charakteru lázní.

Podle jeho vize se z lázní mělo stát centrum českého a slovanského společenského života. Měl se z nich stát slovanský salon.

Foto: autorský tým Slavné vily Zlínského kraje

Nákresy stavby prozrazují její prostorové uspořádání.

K realizaci této představy přizval doktor Veselý architekta Dušana Jurkoviče, který přestavěl řadu původních lázeňských objektů ve svém pojetí secesního stylu, spojujícím etnografické prvky (prvky tehdejšího venkovského života) s tehdejším evropským vývojem architektury i japonskou inspirací.

Foto: autorský tým Slavné vily Zlínského kraje

Podobizna ředitele lázní a průkopníka moderní lázeňské péče Františka Veselého s doprovodem.

Objekt vily ale zůstal Jurkovičem z vnějšku nezměněný. Možná proto, že tehdy nesloužil lázeňským hostům. Prostou architekturu jednoduchého zděného domu krytého sedlovou střechou spoluvytváří dřevěné, výtvarně pojaté konstrukce v tzv. švýcarském či alpském stylu. Ten byl před realizacemi Jurkovičových staveb určující estetikou lázeňského centra.

Zakladatelská éra budování lázní skončila rezignací Františka Veselého na post ředitele lázní. Až do roku 1943 pak byla vila zřejmě znovu užívána ke svému původnímu účelu, k ubytování lázeňských hostů, později sloužila i národopisnému muzeu luhačovického Zálesí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám