Hlavní obsah

Vlastní vilu si architekt Polášek postavil z moderních luxferů

Novinky, text: Jindřich Chatrný, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavebník a architekt Josef Polášek na vlastním bydlení nešetřil. Výrazným motivem zahradního průčelí jeho vily je prosklení vnější stěny schodiště skleněnými cihlami - luxfery. Jejich velké plochy jsou jednou z dominant stavby.

Vila s adresou: Barvičova 56, čp. 47, Brno 1-Stránice

Článek

Architekt Josef Polášek si v době, kdy byla jeho kariéra na vzestupu, postavil rodinný dům, kombinující vlastní bydlení s bytovou jednotkou určenou k pronájmu.

Stavba má řadu pásových oken, která protínají uliční fasádu v celé šíři. Ve druhém patře dominuje prosklený arkýř zimní zahrady, zatímco v přízemí upoutává pozornost vstupní výklenek ve zdi obložený travertinem (druhem vápence).

Foto: Slavné vily Jihomoravského kraje

K rekreaci navrhl architekt menší předzahrádku a terasu.

V domě byl kromě třípokojového bytu majitele ve druhém patře a ustupujícího třetího patra s terasou (orientovanou do uličního průčelí), které architektovi sloužilo jako ateliér, umístěn i třípokojový nájemný byt a jednopokojový byt domovníka s garáží.

Foto: Slavné vily Jihomoravského kraje

Interiér si architekt zařídil velmi střídmě.

Členění hlavních funkcí obytného prostoru je velmi inspirativní. Zajímavé je propojení jídelního koutu a společenské části prostřednictvím výstupku s ložnicí, která je řešena jako dvojitá spací kóje.

Foto: Slavné vily Jihomoravského kraje

Plán na stavbu domu s předzahrádkou architekta Poláška.

Vlastní byt má i vstupní halu, pokoj pro hosta, kuchyni, pokojík pro služebnou, koupelnu a WC.

Interiéru vévodil kvalitní vestavěný nábytek

Dům byl vybaven volným i vestavěným nábytkem, vyráběným na "míru" a přesvědčivě ilustroval i svými detaily, jak účelně a prakticky lze využít prostor. Nechyběl ani nábytek z ocelových trubek, reprezentující elegancí a originalitou křesel, židlí a stolků designéra architekta Jindřicha Halabaly.

Foto: Slavné vily Jihomoravského kraje

Ve vile nechyběl ani nábytek na míru.

Brzy po svém dokončení se dům stal místem schůzek Poláškových kolegů i přátel z řad uměleckých osobností (malíř Jaroslav Král, básník Ivan Jelínek aj.).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám