Hlavní obsah

Baťův jednodomek se po rekonstrukci proměnil v harmonický domov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktivní důchodkyně Vladimíra uskutečnila záměr, který původně plánovali s manželem. Zrekonstruovala tzv. Baťův jednodomek, který se nachází v památkově chráněné lokalitě Zlína.

Foto: www.modernibyt.cz

Většina nábytku použitého v interiéru je zhotovena na zakázku. Podlahu pokrývá bělený dub a dlažba. Kuchyň rafinovaně skrývá veškeré spotřebiče umožňující bezproblémové a komfortní užívání.

Článek

Co vás přivedlo k rekonstrukci?

S manželem jsme žili v rodinném domě, který už byl pro nás dva zbytečně velký. Baťův domek původně určený pro jednu rodinu by byl i se zahradou zhruba 500 m2 pro nás dva dostačující, proto ho manžel koupil. Bohužel onemocněl a zemřel. Na dokončení společného záměru jsem zůstala sama. Dispoziční členění nám na přání architekt upravil tak, abychom se pohybovali převážně v přízemí. Interiérovému designu se však nevěnoval a doporučil mi architekta Martina Franka.

Foto: www.modernibyt.cz

Zvířecí kožešina na podlaze nahradila klasický kusový koberec a stylově přispěla k doladění atmosféry bytu.

Znala jste jeho práci?

Ne. Ale doporučil mi ho člověk, jemuž jsem důvěřovala. Nakonec jsem měla štěstí, práci na mém interiéru přijal. S rukopisem jeho tvorby jsem se blíž seznámila u něho doma. Jeho domem jsem byla okouzlena. Vždycky mi na bydlení hodně záleželo, také náš předchozí dům, v němž jsme s manželem žili, byl krásný, ale ten prostor byl úžasný.

Foto: www.modernibyt.cz

Celý interiér je zařízen v jednotném funkcionalistickém duchu s prvky etnostylu, který skvěle souzní s cestovatelskou vášní majitelky.

Co vás tak uchvátilo?

Všechno – atmosféra, styl, vzdušnost prostředí. Hned jsem si byla jistá, že mi vytvoří příjemný interiér. Věděla jsem, že výsledek nemůže dopadnout špatně, že to bude fungovat, a neměla jsem potřebu vytvářet vlastní návrhy nebo do jeho tvorby zasahovat. Trochu jsem váhala s cenou dražšího vybavení, například sedacího nábytku, ale nakonec jsem dala na jeho doporučení.

Foto: www.modernibyt.cz

Poklidný charakter prostředí skvěle dotvářejí tlumené barvy a stylové doplňky.

Přece jen vše bylo nové a toužila jsem po dokonalé souhře interiéru. Už se mi v životě párkrát stalo, že jsem si něco dražšího odepřela a sáhla jsem po něčem méně kvalitním. Ale hned nebo až časem jsem toho litovala.

Vůbec jste nepociťovala potřebu umístit do nového bytu aspoň něco z časů předchozích?

Chtěla jsem si tam dát některé své obrázky. Bloudila jsem s nimi interiérem, zkoušela různá místa, ale nakonec jsem usoudila, že se tam prostě nehodí. Skvělé bylo, že jsem si mohla vybrat z různých dekorací, které pan Frank aplikoval přímo na místě. Výsledek je natolik přesvědčivý a působí tak silně, že bych dnes okamžitě poznala, kdyby některý předmět stál jinde nebo zmizel. Zkoušela jsem přidat jiné doplňky, také ty stávající třeba jen někam přemístit, ale nebylo to ono.

Foto: www.modernibyt.cz

Klid a harmonie prostupují celým interiérem včetně elegantní koupelny.

Vidím, že jste maximálně spokojená.

Ano, jsem nadšená! Jsem ráda, že jsem ponechala designérovi volnou ruku. Opravdu se tu cítím doma. Vyhovuje mi dispoziční členění interiéru, spousta úložných prostor díky vestavným skříním, také otevřená šatna.

Oceňuji vzdušnost prostředí, prostor je příjemně uzpůsobený k volnému pohybu, nezastavěný zbytečným nábytkem, bezvadně se udržuje v čistotě, na níž lpím. Mám ráda uspořádané a harmonické prostředí. Všechno mi vyhovuje a neměnila bych vůbec nic. Jsem ráda, že jsem kontaktů pana Franka využila i pro vytvoření zahrady a venkovního posezení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám