Hlavní obsah

Střešní okna jsou praktická i bezpečná

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při výběru střešního okna dbáme, aby se snadno otevíralo a zavíralo. Dále by mělo umožnit bezpečné větrání a snadnou údržbu.

Foto: VELUX

Díky ventilační klapce a bezpečnostní pojistce se o děti v podkroví nemusíme bát.

Článek

Střešní okna prosvětlují interiér a nabízejí výhled jak na oblohu, tak i na okolní krajinu. Kvalitní okna dobře izolují, snadno a bezpečně se s nimi manipuluje. Vybírat lze i z několika typů ovládání, včetně elektrického či solárního. Záleží na vkusu, nárocích na ovládání či technických možnostech střechy.

V širokém sortimentu bezúdržbových střešních oken jsou zastoupena okna kyvná, výklopně-kyvná i okna doplňková.

Kyvná střešní okna

Jsou vyrobená z lepeného dřevěného profilu s dvojvrstvým lakováním (GGL), nebo s polyuretanovou úpravou (GGU).

Energeticky úsporné dvojsklo (typ 60) chrání před hlukem i přehříváním.

Oplechování je z lakovaného hliníku, mědi nebo titanzinku. Ventilační klapka umožňuje snadné otevírání, zavírání a ventilaci i při zavřeném okně. Pro snadné umývání lze okno otočit kolem své osy o 160x a po jeho zajištění pojistkou máme obě ruce volné k umývání vnější strany.

K ovládání okna i ventilační klapky slouží madlo se speciálním dvoukrokovým zámkem na horní části křídla.

Díky ventilační klapce budou i malé děti v podkroví se střešním oknem v bezpečí. Klapka je mimo jejich dosah. Pod oknem lze umístit nábytek, má totiž horní ovládání.

Kyvné střešní okno s ventilační klapkou může mít zabudovány prvky elektrického ovládání včetně komfortního dálkového ovladače a dešťového čidla. Systém umožňuje ovládání více prvků zároveň - kromě již zabudované funkce elektrického otevírání okna lze do systému napojit další střešní okna a elektricky ovládané stínicí doplňky.

Přírodní celodřevěné okno s finálním lakováním (GGL)

Kyvné střešní okno GGL optimálně prosvětlí půdní prostor. Jeho výhodou je snadná a rychlá montáž.

Ergonomické madlo v horní části křídla slouží nejen k otevírání okna, ale také k ovládání ventilační klapky se vzduchovým filtrem. Lze doplnit i motorickou jednotkou pro elektrické ovládání.

Bezúdržbové plastové okno s dřevěným jádrem (GGU)

Bílé kyvné okno s označením GGU se ovládá madlem v horní části křídla okna. Umožňuje tak maximální využití prostoru pod oknem.

Foto: VELUX

Bezúdržbová soustava oken GGU a GPU s izolačním trojsklem dokonale chrání před vnějšími vlivy.

Kyvné okno GGU s ventilační klapkou nabízí kromě praktických vlastností okna GGL navíc zvýšenou odolnost vůči vnějším vlivům. Je z lepeného dřevěného profilu s povrchovou vrstvou z polyuretanu, výhodně tak využívá přednosti obou materiálů.

Okno GGU využijeme tam, kde vyžadujeme snadnou údržbu nebo v prostorách se zvýšenou vlhkostí.

Výklopně-kyvná okna

Při plném otevření poskytují výklopně-kyvná okna ničím nerušený panoramatický výhled.

Protože madlo je umístěno ve spodní části okna, výklopně-kyvná okna se snadno otevírají a zavírají i pokud jsou namontována ve větší výšce. Okna lze snadno umývat i z venkovní strany otočením křídla o 160°.

Výklopně-kyvná střešní okna jsou k dostání v polyuretanové nebo dřevěné povrchové úpravě.

Výklopně-kyvné střešní okno pro panoramatický výhled (GPL)

Křídlo okna se vyklápí směrem ven až do maximální polohy 45°. Drží otevřené v jakékoli pozici.

Foto: VELUX

Výklopně-kyvné okno: dřevěné střešní okno GPL s manuálním ovládáním. Před sluncem chrání nejen zasklení, ale i plisovaná roleta.

Otevření křídla horním madlem a otočení o 160° umožňuje snadné umytí venkovní strany okna. Okno při umývání jistíme pojistkou. Pootevření okna do ventilační polohy zajišťuje spodní ovládací klika.

Ventilační klapka umožňuje větrání, aniž by propustila prach a hmyz dovnitř.

Střešní okno pro neomezený panoramatický výhled (GPU)

Okno otevíráme klikou ve spodní části okenního křídla. Křídlo okna se vyklápí směrem ven až do maximální polohy 45°. Drží otevřené v jakékoli pozici.

Otevření křídla horním madlem a otočení o 160° umožňuje snadné umytí venkovní strany okna. Okno má pojistku pro zafixování polohy.

Solárně ovládané střešní okno GGL/GGU SOLAR

Dodává se včetně zabudovaných prvků pro napájení a ovládání.

Okno napájí fotovoltaický panel a nabíjecí baterie, není nutno k oknu přivádět elektřinu.

Foto: VELUX

Kyvné střešní okno GGL na solární pohon můžeme opatřit stejně ovládanými venkovními roletami.

Okno naprogramujeme tak, aby se v předem stanovený čas otevíralo či zavíralo.

Součástí okna je dešťový senzor, díky kterému se okno v případě deště zavře, ale ventilační klapka zůstane otevřená. K oknu lze snadno připojit solárně ovládanou vnitřní i venkovní roletu, jejichž funkce lze také programovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zamezit rosení oken

V zimní topné sezoně nás trápí orosená okna. Kdo stékající kapičky nesetře, dočká se plísně na okenním rámu. Ale samotné okno za to nemůže, nejde o výrobní...

Výběr článků

Načítám