Věž se nachází u vchodu na olympijský stadion. Výstavba trvala rok a půl. Ze stavby je panoramatický výhled na celý olympijský park. Podle Lakshmi N. Mittala, předsedy představenstva a generálního ředitele společnosti ArcelorMittal, která stavbu sponzorovala, se má věž stát nejen ztělesněním olympijského ducha, ale i symbolem prosperity a růstu.

Prvky stavby se opakují a obíhají stavbu, podobně jako oběžná dráha vesmírných těles (orbit).

Prvky stavby se opakují a obíhají stavbu, podobně jako oběžná dráha vesmírných těles.

FOTO: ArcelorMittal

Autor konceptu stavby - Kapoor - sdělil: „Těším se na olympiádu, kdy budou návštěvníci parku moci poprvé navštívit ArcelorMittal a také na to, že veřejnost bude moci komunikovat s mou prací během cesty na olympiádu“.

Základní konstrukce připomínala dětskou prolézačku.

Základní konstrukce připomínala dětskou prolézačku.

FOTO: ArcelorMittal

Kapoor pro stavbu zvolil rudou barvu, která zdobí i celou plejádu jeho předchozích děl. Na budovu bylo použito cca 19 tisíc litrů barvy.

Vznik věže připomínal hru se stavebnicí Merkur.

Vznik věže připomínal hru se stavebnicí Merkur.

FOTO: ArcelorMittal

Tvary věže jsou velmi nepravidelné a mají vyvolávat zdání dynamičnosti. Věž by měla být přístupná a funkční i po skončení olympijských her v roce 2012.

Stavbu financoval ocelový magnát Lakshmi Mittal, a tak není divu, že tato stavba tak vznikla ze dvou třetin z recyklovatelné oceli.

Návštěvníci budou nejvíc času trávit na vyhlídce.

Návštěvníci budou nejvíc času asi trávit na vyhlídce.

FOTO: ArcelorMittal

Za jasného dne se návštěvníci ArcelorMittal Orbit budou moci rozhlížet více jak 20 kilometrů do dálky.

Stavba je umístěna v bezprostřední blízkosti stadionu.

Stavba je umístěna v bezprostřední blízkosti stadionu.

FOTO: ArcelorMittal

Věž pojme 400 až 600 návštěvníků a je díky dvěma výtahům s kapacitou cca 20 osob bezbariérová.

Večer po hrách by se měla věž rozsvítit speciálními světelnými barevnými efekty.