Hlavní obsah

Pritzker Prize letos získal čínský architekt za svůj zdánlivě rozdvojený dům

Novinky, tnk

Nobelovka pro architekty (Pritzker Prize) letos patří čínskému designérovi Wang Shuovi, jenž cenu získal za stavby, které překvapí nápaditými detaily - třeba křivým schodištěm nebo použitím tradičních stavebních materiálů. Loni cena putovala do Japonska.

Foto: Zhu Chenzhou, LV Hengzhong, Amateur Architecture studio

Laureát Wang Shu a jeho stavba Ningbo history muzeum, která na první pohled vypadá jako rozdvojený dům.

Článek

Pritzkerově ceně se mezi architekty říká také Nobelova nebo Oscar, je totiž stejně prestižní. Je udělována už od roku 1979 a Nobelovce je podobná i co do své formy. Získávají ji jednou za rok žijící autoři, kteří se svou tvorbou nesmazatelně zapsali do dějin architektury. Oceňován je i nesporný talent a vize, kterou podle poroty architekt Wang Shu má.

Porota ocenila jeho přístup k tradiční čínské architektuře, kterou oživuje moderními prvky, ale přesto zachovává její formu.

"Ocenění je pro mne velkým překvapením. Jsem nesmírně poctěn Pritzker Architecture Prize. Najednou jsem si uvědomil, že jsem v posledních deseti letech vytvořil spoustu staveb. To dokazuje, že seriózní a tvrdá práce a vytrvalost vede k pozitivním výsledkům," sdělil Shu.

Foto: LV Hengzhong, Amateur Architecture studio

Kampus (Xaiangsjang) v Hangzhou v Číně.

Devětačtyřicetiletý architekt se narodil v provincii Xinjiang - největší z čínských provincií co do rozlohy. Po studiích si spolu se svou manželkou Lu Wenyu založil v roce 1997 amatérské architektonické studio v Hangzhou v Číně.

Shu se dlouhá léta učil tradičním čínským architektonickým a kulturním tradicím a snažil se naučit klasické techniky stavění čínských staveb.

Foto: Lu Wenyu, Amateur Architecture Studio

Fasáda kampusu je obložena odolným dřevem.

Detaily staveb letošního laureáta inspiraci tradicí jasně prozrazují. Stěny staveb jsou například z velmi rozdílných materiálů. Tak jako kdysi, kdy se často použil materiál, který byl právě po ruce. Shu často používá i recyklované materiály - ty pak dělníci používají podle své momentální chuti a nálady.

"Jeho stavby mají jedinečnou schopnost evokovat minulost," uvedla porota soutěže při udělování ceny. Podle poroty jsou jeho stavby unikátní i tím, že poskytují "klidné prostředí pro život".

Foto: LV Hengzhong, Amateur Architecture studio

Pavilon v Číně, v Šanghaji má originálně řešenou fasádu.

Wang Shu je profesorem a vedoucím školy architektury na Akademii výtvarných umění v čínském městě Hangzhou. Své studenty učí, aby brali architekturu jako "prostou součást každodenního života".

Foto: LV Hengzhong, Amateur Architecture studio

Keramický dům je masivní stavbou s dlouhou životností (Jinhua, Čína).

Mezi Shuovy návrhy ale patří i velmi moderní stavby, které poskytují životní prostor velkému množství lidí a umožňují tak relativně komfortní život i v přeplněných centrech měst.

Foto: Lu Wenyu, Amateur Architecture Studio

Vertikální apartmény navrhl Wang Shu pro Hangzkou v Číně.

V roce 2011 už Wang Shu získal Zlatou medaili architektury (Grande Medaille d'or) z l'Académie d'Architecture Francie. Pritzker Prize je tak vyvrcholením jeho kariéry a zatím nejvýznamnějším oceněním, kterým se může pochlubit. Laureát navíc kromě medaile obdrží finanční ocenění sto tisíc dolarů.

"Skutečnost, že porota vybrala architekta z Číny, představuje významný krok v uznání úlohy, kterou bude Čína hrát v rozvoji architektonických ideálů," uvedla porota soutěže, kterou sponzoruje Nadace Hyatt, které předsedá Thomas J. Pritzker.

V porotě soutěže zasedla letos i světoznámá architektka Zaha Hadid, která v poslední době navrhla například i zajímavou stavbu školy s běžeckou dráhou. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám