Hlavní obsah

Bez garnýží se okenní dekorace neobejdou

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okenní dekorace se podílejí nejen na barevném vyznění interiéru, ale mají i důležitou funkci zatemňovací. K tomuto účelu se používají nepropustné látky jednobarevné, ale i s květinovými, geometrickými či abstraktními motivy. Ovšem bez garnýžových tyčí nebo kolejnic se látkové dekorace neobejdou.

Foto: PETROŠ INTERIÉR

Dokonalé vlny pro luxusní interiér, kde se vyjímá ušlechtilý vínový samet. Extravagantní střih závěsů tady působí svěže a elegantně. Typ garnýže: Square line, varianta: jednotyč s uchycením na stěnu, koncovka: záslepka, šířka: 360 cm, cena: 3095 Kč.

Článek

V garnýžích je naštěstí velký výběr. Nejen v materiálech, profilech a tvarech, rozměrech, ale i ve způsobu uchycení a doplňcích, jako jsou koncovky, držáky a kroužky. Zakoupit se dají kolejnicové garnýže kovové i plastové. Kovové tyče mají obvykle kruhový průřez, který je ve spodní části přerušený, čímž se vytvoří drážka pro jezdce. A rozdíl?

Foto: E-GARNYZE.CZ

Silvi uno kalvados Egipto bronz je kulatá kovová záclonová tyč imitující dřevo v kombinaci s kovovými prvky v barvě bronz (cena od 730 Kč platí pro délku 120 cm, cena délky 160 cm je 800 Kč).

Kvalita kovové tyče je o něco horší než kvalita tyče hliníkové, zato cena je o něco příznivější. K dostání jsou i subtilní kovové garnýže imitující vzhled dřeva, které se nekroutí ani neprohýbají jako pravé dřevěné, navíc nevysychají a jsou barevně stálé. Přesto nic nebrání milovníkům přírodních materiálů pořídit si kvalitní dřevěné garnýže.

Klasické tyčové garnýže

Jsou k dostání v široké škále. Liší se materiálem (dřevo, mosaz, chrom, hliník, nerez, ale také kov v kombinaci s kůží, sklem, zrcadly), barvou, profilem a tloušťkou (průměr 12-67 mm), koncovou hlavicí (od nejjednodušších až po rustikální motivy), typem konzolky (jednotyče, dvoutyče) a stylem (klasika i moderna).

Foto: E-GARNYZE.CZ

Linette 25 duo Lawa chrom je kulatá kovová dvojitá garnýž s drážkou s tyčemi o průměru 25 mm, (cena od 1750 Kč platí pro délku 160 cm).

Kolejnicové systémy

K dostání je množství profilů umožňujících manuální, šňůrové nebo motorové ovládání na dálku.

Lze je přizpůsobit danému prostoru na míru. Jdou ohýbat do požadovaných oblouků, arkýřů či šikmin.

Jsou variabilní a je možné za sebe řadit potřebný počet kolejnic.

Foto: E-GARNYZE.CZ

Garnýž Kvadrato uno Cube bronz -hranatá hliníková kolejničková garnýž s tyčí 20x20 mm, (cena od 1280 Kč pro délku 160 cm).

Montují se do stropu i do stěn na konzolky.

Umožňují různé způsoby nařasení textilie, zejména díky mnoha typům řasicích stuh.

Profily na římské a vídeňské rolety

Jsou to moderní systémy, které se shrnují vzhůru. Jsou vhodným řešením v interiérech, v nichž není kolem oken dost místa po stranách.

Liší se způsobem ušití textilie, která může být jednoduchá, rovně skládaná i bohatě řasená.

Foto: JPMINTERIER

Třpytivý klenot z kolekce KRISTALLE doplněný prvky SWAROVSKI. Precizní zpracovaní a širokou škálu kombinací ocení všichni milovníci designu. Cena sestavy se liší podle počtu segmentů a provedení.

Volbou tkaniny lze dosáhnout efektu elegantní a moderní římské rolety nebo romantické vídeňské rolety. Efektní je také řazení několika římských či vídeňských rolet vedle sebe.

Profily se dají montovat do stropu i do stěn. Osvědčila se i montáž do stropu i do stěn na konzolky.

Foto: OPTIMAL

Klasické čisté přímé linky garnýže Villa Pura (výrobce Nya Nordiska) v matném niklu a černé, průměr 25 mm (cena při délce 100 cm je vč. DPH od 14 386 Kč, ale záleží na délce, počtu kroužků, na průměru i koncovce a zda jde o jednu či dvoutyč).

Japonské stěny

Panelové posuvné stěny jsou ideálním řešením pro francouzská okna, velké prosklené plochy, ale i pro optické rozdělení interiéru.

Zajímavá je velká variabilita při volbě materiálu na jednotlivé pásy (od nejjemnější organzy až po těžké dekorační textilie a jejich kombinace).

Stěny se ovládají manuálně, šňůrou nebo motorovým dálkovým ovládáním.

Foto: JPMINTERIER

Jako umělecké dílo z tepaného železa se dá charakterizovat designová řada Wrought iron. Cena sestavy se liší podle počtu segmentů a provedení.

Lankové garnýže

Jde o vypínací systém používaný zejména mezi stěny, který v prostoru působí jako jednoduchý, elegantní a odlehčující prvek.

Hodí se spíš pro lehké materiály použité jako dekorativní pásy látek po straně okna (u těžších materiálů by mohlo docházet k prohýbání lanka).

Kombinovat se dá např. tyč s kolejnicí. Výhodou je, že je kolejnice průjezdná po celé délce. Pohybu nebrání středová konzolka.

Foto: PETROŠ INTERIÉR

Wave systém v kombinaci s garnýžemi Square line LUX je alternativou k jednoduchému standardnímu řasení závěsu či záclony. Vytváří zcela pravidelné vlny, jež podtrhnou kompoziční čistotu interiéru.

Další variantou je kolejnice s podvěšenou roletou, která je uchycena na konzolky od kolejnice, což umožní jednodušší montáž a elegantní způsob zavěšení.

Další možností je také tyč předsazená na posuvné panelové stěně.

Foto: OPTIMAL

Garnýž Villa Meda je z avantgardní řady se dvěma nosnými typy s expresivním designem. Jedna varianta klade důraz na technickou stránku systému, druhá je pak spíše elegantním řešením.

Kovové garnýže

  • nerez, mosaz, chrom, hliník v matném i leštěném povrchu
  • kov s povrchovou úpravou mosaz antik, kartáčovaný nikl, nerez, satin (vypalovaná barva podobná hliníku), černá a další

Odstíny dřevěných garnýží

  • přírodní lak
  • světlý dub
  • buk
  • višeň
  • olše
  • světlý ořech
  • mahagon
  • tmavý dub
  • kaštan
  • tmavě hnědá 

Reklama

Související články

Jak zkrotit neposlušné závěsy

Ačkoli některé domácnosti dávají přednost žaluziím, látkové závěsy jsou stále v módě. Díky nenápadným pomocníkům vypadají na oknech zdobně a drží takový tvar,...

Záclony a závěsy zútulňují interiér

Tradičně zdobíme okna samostatně záclonami nebo ve spojení se závěsem. Dnes však některé záclony přebírají podobu závěsů a naopak. Jejich estetické a funkční...

Výběr článků

Načítám