Hlavní obsah

Rozdělit prostor pomáhají paravány, záclony nebo japonské stěny

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při představě paravánu, provázkové záclony a japonské stěny na nás dýchne historie a Orient. Přitom jde o nadčasové bytové doplňky, zástěny, které rozdělují místnost podle našich potřeb. Navíc zkrášlí byt.

Článek

Paravány využijeme všude tam, kde potřebujeme vyčlenit prostor. Nezáleží na tom, zda jde o velký, nebo malý byt. Zatímco však ve velkém bytě můžeme rozdělit prostor rozmístěním nábytku, v malé místnosti se rozhodně vyplatí použít zástěnu, paraván.

Má tu výhodu, že ho můžeme složit a přemisťovat podle momentální nálady a potřeby.

Zástěna je užitečná v dětském pokoji, v němž je více sourozenců, ale i ve větším obývacím pokoji s pracovním nebo dětským koutkem.

Rozdělit prostor můžeme i s pomocí tzv. japonských posuvných stěn, které ale nejsou mobilní. Podobnou službu nám prokáží i provázkové záclony spuštěné v jakékoli části interiéru.

Paraván a jeho křídla

Paraván může mít jedno křídlo a více. Je přitom jedno, zda má tvar obdélníkový, oválný, čtvercový nebo připomíná roztažená motýlí křídla. Jednotlivé části paravánu jsou spojena buď pevně, nebo pohyblivě.

  • Pohyblivé spojení křídel umožňuje neomezené nastavování úhlu paravánu, až do jeho úplného složení. Pohyblivost je umožněna tak, že se do drážek profilu vlepí po celé délce spoje gumový spojovací pás. Jako doplněk výrobci dodávají vymezující profily pro nastavení pevného úhlu.
  • Pevné spojení zajišťuje hliníkový profil vlepený do drážek. Taková zástěna má však méně pružné využití.

Obvykle je rám paravánu vyroben z různých druhů dřeva, kovu, někdy z plastu nebo z hliníku.

Paravány stojící rámem přímo na zemi zajistí úplné optické oddělení prostor. K tomuto typu se vyrábějí stojánky, které využijeme kvůli vyšší stabilitě, když chceme mít zástěnu úplně rozloženou.

Existují také paravány stojící na nožkách. Tato konstrukce se osvědčuje při častější manipulaci nebo stavění na nerovný povrch. Některé firmy vyrábějí i paravány na kolečkách pro jednodušší přesun.

Materiály pro výplň

Do rámu zástěn se vlepuje výplň, přičemž lze použít různé druhy neprůhledného nebo poloprůhledného materiálu. Zde je také velký prostor na výběr designu - od potisku, malby, fotografie až po kování.

Pro výplň se často využívá sádrokarton, protože při jeho použití lze povrch upravovat různobarevným nátěrem, polepením korkem, tapetou, obkladem, zrcadlem, fotografií podle individuálních přání.

Dále se využívají různé tkaniny, plátno, hedvábí i sklo, na které si můžeme nechat natisknout dekor podle vlastního výběru. Tyto výplně se ale snadno poškodí.

  • Odolnější jsou laminované desky a polykarbonát, který je průsvitný a velmi lehký.
  • Používají se také drcené slisované směsi dřeva nebo výplety, ať už plastové, bambusové nebo ratanové.

Mezi designovými kousky nejsou výjimkou ani kovové a prosklené paravánové konstrukce. Z plastu nebo dřeva se také vyrábějí jednotlivé kusy ve tvaru hvězd, čtverečků, listí, které lze volně pospojovat háčky a vytvořit tak zástěnu.

Některé výrobky mají na výplni připevněné košíky, kapsy, závěsné poličky, takže paraván slouží jako úložný prostor nebo květinová stěna.

Japonská posuvná stěna

Alternativou k paravánu, ale také k roletám a žaluziím může být japonská posuvná stěna. Ovšem v případě, že netoužíme po jejím přemísťování. Japonské posuvné stěny jsou esteticky dekorativním prvkem a mohou sloužit jako variabilní dělicí příčka v interiéru.

Japonská posuvná stěna se skládá ze dvou základních prvků: pojezdového profilu a textilních panelů.

  • Pojezdový profil je hliníkový, extrudovaný (vytlačený), lakovaný obvykle v bílé nebo stříbrné barvě. Vyrábí se v různých variantách pro dva až pět panelů. V pojezdovém profilu se pohybují plastové jezdce, na kterých jsou prostřednictvím hliníkové lišty zavěšeny jednotlivé textilní panely.

Textilní panely tvoří samostatné díly látky. V horní části jsou jednotlivé panely pevně uchyceny v lakovaných hliníkových lištách. V dolní části jsou pak všechny panely opatřeny lakovanými hliníkovými lištami, takzvanými těžítky.

Japonské stěny se instalují na stěnu nebo na strop. Pro oba způsoby montáže slouží hliníkové držáky, klipy, do kterých se pojezdový profil pouze zaklapne. V případě montáže na stěnu se držáky připevní na úhelníky.

Jak shrnovat stěnu

Panely lze shrnovat několika způsoby

  • Způsob tahem za látku je vhodný na místa, kde se bude se stěnou hýbat minimálně. Nejčastěji slouží jako zastínění oken nebo má pouze dekorativní funkci.
  • Stěna se posouvá také lehkým tahem za provázek, který je pevně spojen hlavním panelem. Stěnu lze ovládat oběma směry. Skvěle oddělí např. vstup do obývacího pokoje.
  • Ovládání tyčkou se využívá zejména u menších stěn. Tyčkou ovládáme pouze první panel, kterým jsou následně roztahovány další, na něj navazující. Ovládání se snadno schová za látkou a téměř není vidět.
  • Elektrické ovládání je nejpohodlnější a nabízí opravdu obrovskou škálu možností. Se stěnou můžeme hýbat jak prostřednictvím nástěnného ovládání, tak dálkově.

Provázková záclona

Provázková záclona nemusí viset vždy jen v okně, ale můžeme ji umístit do jakékoli části interiéru, kterou chceme oddělit.

  • Oproti japonským stěnám je vzdušnější, tvoří ji niťové nebo řetízkové provázky různých barev. Provázková záclona může mít i různý tvar, záleží na nás, jak ji necháme zastřihnout.
  • Provázkové záclony nevyžadují zvláštní péči, dobře se udržují, vyrábějí se z nenáročných umělých materiálů a z kvalitní viskózy. Je však třeba si dát pozor na případné zauzlíkování, proto je při praní dáváme do speciální síťky.

Kde se vzaly paravány

  • Nejstarší zmínka o použití skládacího paravánu pochází z Číny z počátku 4. století před Kristem.
  • Paraván se začal běžně používat okolo 7. století po Kristu v době vlády dynastie Tang.
  • V Číně se kladl důraz na dekorativní funkci paravánů a šlo často omistrovská umělecká a řemeslná díla. Japonci je vyráběli z lehčích materiálů a využívali je důsledněji k členění prostoru.
  • Z Orientu se paravány do Evropy dostaly díky prvním cestovatelům, konkrétně se tato zásluha připisuje Marku Polovi.
  • Velké oblibě se paravány v Evropě těšily v 17. a zejména v 18. století, kdy se také díky rozsáhlejším kontaktům s Dálným východem dostaly do módy tzv. chinoiserie. Termín pochází z francouzštiny, přeložit ho lze jako čínský styl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám