Pan Karel bydlí stejně jako většina lidí v panelákovém bytě s dispozicí 2 kk o rozloze 45 m2. A stejně jako většina i on nebyl spokojen nejen se stávajícím vzhledem. Rozhodl se proto pro rekonstrukci bytového jádra. Proměnami prošel postupně téměř celý byt, největších změn ale dostála koupelna a WC.

Původní dispozice bytu

Původní dispozice bytu

Chodba před rekonstrukcí

Chodba před rekonstrukcí

V původním rozvržení bytu se nacházela samostatná toaleta hned vlevo za vstupními dveřmi, za ní pak samotná malá koupelna, kde bylo umyvadlo a zcela nevyhovující sprchový kout. Stávající "zažité" uspořádání, které je totožné téměř v celém domě, majiteli zcela nevyhovovalo, a proto se rozhodl pro změnu.

WC před rekonstrukcí

WC před rekonstrukcí

Koupelna před rekonstrukcí

Koupelna před rekonstrukcí

Tou hlavní bylo spojení WC a koupelny v jednu místnost. V tu chvíli ale vyvstal nečekaný problém. Do nově vzniklého prostoru by se sice vešly základní prvky jako sprchový kout, umyvadlo a toaleta, ale už nezbývalo místo pro klasickou pračku s předním plněním. Majitel si tedy postupně navrhoval možná řešení, až ho napadlo jedno poněkud netradiční.

Stav po rekonstrukci

Stav po rekonstrukci

V místech, kde býval prostor původní toalety, navrhl výklenek (hloubka 30 cm) směrem do chodby, do kterého se mu jeho pračka bohatě vešla. Do výklenku přivedl vodu a umístil odpad. Zbylý prostor nad výklenkem z vnitřku koupelny využil majitel k umístění odkládací skříňky.

Současný vzhled chodby s novým prostorem pro pračku

Současný vzhled chodby s novým prostorem pro pračku

Z ošklivého káčátka vznikla po rekonstrukci příjemná a moderní koupelna.

Z ošklivého káčátka vznikla po rekonstrukci příjemná a moderní koupelna.

Nové bydlení za přijatelnou cenu

Kromě netradičního nápadu umístění pračky majitel navrhl i další "vymoženosti", které se jen tak v panelákovém bytě nevidí. Zakulacený kuchyňský stůl, ke kterému se dle jeho slov pohodlně vejdou tři osoby, je upevněn ke zdi, podporu zastává pouze jedna kovová noha.

Součástí rekonstrukce bylo i vylepšení kuchyně. Majitel si pořídil novou linku, ke které přidal do malého prostoru netypicky řešený jídelní stůl.

Součástí rekonstrukce bylo i vylepšení kuchyně. Majitel si pořídil novou linku, ke které přidal do malého prostoru netypicky řešený jídelní stůl.

V obývacím pokoji zaujme brazilské závěsné křeslo ukotvené do stropu, nejvděčnějšími "uživateli" jsou zejména děti. Netradiční prostor zaujmul také peřiňák. Je vyroben z bukových prahů a majitel ho umístil do nevyužitého místa v bytě nad dveře do obývacího pokoje.

Brazilské závěsné křeslo potěší zejména dětské návštěvníky.

Brazilské závěsné křeslo potěší zejména dětské návštěvníky.

Nápad majiteli bytu nelze upřít. Peřiňák umístil do nevyužitého prostoru u stropu na chodbě.

Nápad majiteli bytu nelze upřít. Peřiňák umístil do nevyužitého prostoru u stropu na chodbě.

Neméně uspokojivým faktem celé rekonstrukce je i výsledná cena úprav. Stavební materiál, bourací a stavební práce, atypický sprchový kout a doplňky, nová kuchyňská linka - to vše vyšlo majitele na zhruba 150 tisíc korun.

FOTA: pro Novinky Karel Kružlík