Hlavní obsah

Jak z šedého panelákového bytu vznikl příjemný a útulný domov

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejeden člověk sní o svém vlastním bydlení, kde si zařídí vše podle svých představ. Ne všichni mají ale možnosti sny realizovat, a tak řada lidí bydlí místo ve vlastním domku v panelákovém bytě. I tady se ale nemusí trápit, že něco nejde. Při troše fantazie a ochotě experimentovat může i v paneláku vzniknout netradiční a hlavně moderní bydlení. Jeden takový neobvyklý návrh nám zaslal čtenář Novinek.

Foto: pro Novinky Karel Kružlík

Nedostatek místa pro pračku v prostoru koupelny vyřešil majitel po svém. Nový prostor pro ni navrhl v chodbě.

Článek

Pan Karel bydlí stejně jako většina lidí v panelákovém bytě s dispozicí 2 kk o rozloze 45 m2. A stejně jako většina i on nebyl spokojen nejen se stávajícím vzhledem. Rozhodl se proto pro rekonstrukci bytového jádra. Proměnami prošel postupně téměř celý byt, největších změn ale dostála koupelna a WC.

Foto: pro Novinky Karel Kružlík

Původní dispozice bytu

Foto: pro Novinky Karel Kružlík

Chodba před rekonstrukcí

V původním rozvržení bytu se nacházela samostatná toaleta hned vlevo za vstupními dveřmi, za ní pak samotná malá koupelna, kde bylo umyvadlo a zcela nevyhovující sprchový kout. Stávající "zažité" uspořádání, které je totožné téměř v celém domě, majiteli zcela nevyhovovalo, a proto se rozhodl pro změnu.

Foto: pro Novinky Karel Kružlík

WC před rekonstrukcí

Foto: pro Novinky Karel Kružlík

Koupelna před rekonstrukcí

Tou hlavní bylo spojení WC a koupelny v jednu místnost. V tu chvíli ale vyvstal nečekaný problém. Do nově vzniklého prostoru by se sice vešly základní prvky jako sprchový kout, umyvadlo a toaleta, ale už nezbývalo místo pro klasickou pračku s předním plněním. Majitel si tedy postupně navrhoval možná řešení, až ho napadlo jedno poněkud netradiční.

Foto: pro Novinky Karel Kružlík

Stav po rekonstrukci

V místech, kde býval prostor původní toalety, navrhl výklenek (hloubka 30 cm) směrem do chodby, do kterého se mu jeho pračka bohatě vešla. Do výklenku přivedl vodu a umístil odpad. Zbylý prostor nad výklenkem z vnitřku koupelny využil majitel k umístění odkládací skříňky.

Foto: pro Novinky Karel Kružlík

Současný vzhled chodby s novým prostorem pro pračku

Foto: pro Novinky Karel Kružlík

Z ošklivého káčátka vznikla po rekonstrukci příjemná a moderní koupelna.

Nové bydlení za přijatelnou cenu

Kromě netradičního nápadu umístění pračky majitel navrhl i další "vymoženosti", které se jen tak v panelákovém bytě nevidí. Zakulacený kuchyňský stůl, ke kterému se dle jeho slov pohodlně vejdou tři osoby, je upevněn ke zdi, podporu zastává pouze jedna kovová noha.

Foto: pro Novinky Karel Kružlík

Součástí rekonstrukce bylo i vylepšení kuchyně. Majitel si pořídil novou linku, ke které přidal do malého prostoru netypicky řešený jídelní stůl.

V obývacím pokoji zaujme brazilské závěsné křeslo ukotvené do stropu, nejvděčnějšími "uživateli" jsou zejména děti. Netradiční prostor zaujmul také peřiňák. Je vyroben z bukových prahů a majitel ho umístil do nevyužitého místa v bytě nad dveře do obývacího pokoje.

Foto: pro Novinky Karel Kružlík

Brazilské závěsné křeslo potěší zejména dětské návštěvníky.

Foto: pro Novinky Karel Kružlík

Nápad majiteli bytu nelze upřít. Peřiňák umístil do nevyužitého prostoru u stropu na chodbě.

Neméně uspokojivým faktem celé rekonstrukce je i výsledná cena úprav. Stavební materiál, bourací a stavební práce, atypický sprchový kout a doplňky, nová kuchyňská linka - to vše vyšlo majitele na zhruba 150 tisíc korun.

FOTA: pro Novinky Karel Kružlík

Reklama

Výběr článků

Načítám