Hlavní obsah

Rozdělme si byt na kousky dekorativními závěsy či paravány

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Garsonku pro jednu osobu je dobré rozčlenit na jednotlivé funkční zóny. Část, kde se vaří, má být oddělena od jídelny, podobně jako relaxační prostor od pracovního koutu. Kde to nejde sádrokartonovou příčkou, pomohou nám jiné, volnější interiérové prvky.

Foto: GRAFOSKLO

Funkční zóny mají být přehledné, netvořit jeden celek. Praktické je vymezit prostor pro vaření u linky a jídelnu. Celoskleněná stěna s grafickým motivem může vzniknout podle našeho návrhu, firma natiskne dekor na přání.

Článek

Praktické jsou rozmanité příčky, ať už napevno fixované k podlaze, nebo lehce přemístitelné. Dobrým tipem jsou i dekorace, které prostor nejen opticky oddělí, ale i nápaditě ozdobí. Na výběr máme hned několik možností: japonské stěny, mobilní paravány, dekorativní závěsy nebo členění prostoru nábytkem na kolečkách.

Japonské stěny jsou in

Panely s látkou jsou vhodné nejen na zastínění oken, ale i jako předěly v místnosti. Zavěšeny jsou na ploché hliníkové liště, kde je podle provedení 2–5 drážek (na ně se zavěsí nosič panelů). Pohyb jednotlivých dílů zajišťují speciální kolečka. Samotné textilní pásy jsou přichyceny suchými zipy.

Foto: MARON

Japonské posuvné panelové stěny nabízejí originální alternativu roletám a žaluziím. Vhodné jsou tam, kde je málo místa mezi křídly oken a stropem místnosti.

V nabídce jsou kousky jednobarevné, ale i moderní tkaniny s přírodním motivem (listy, větvičky, rákos, bambus, traviny). Panely se ovládají tyčkou, provázkem se závažím či jednoduchým tahem za látku. Údržba je snadná, obvykle mají antistatickou úpravu a lze je čistit vysavačem či suchým hadrem.

Foto: PARAVÁNY DIVERZO

Pěkné a účelné: to jsou pevné dekorativní panely, které slouží k oddělení prostoru. Vytvořit pracovní koutek nebo schovat postel v garsonce lze snadno.

Zástěny předělují a zdobí

Pro kreativce jsou báječné textilní zástěny, které je možno si vybrat a poskládat podle vlastního návrhu. Zástěny dekorativně předělují nejčastěji obývací pokoj a jejich hlavní rolí je zdobit. Prodávají se v mnoha barevných provedeních ve tvaru květin, vloček, lístků. Dekorativní zástěny se do sebe navzájem proplétají, nepotřebujeme k tomu žádné nářadí.

Foto: DESIGNOR

Lehké, elegantní a decentní. To jsou volně visící zástěny, které se prodávají ve tvaru lístků, vloček, květinek nebo abstraktních vzorech. Jednotlivé komponenty lze snadno spojit, nepotřebujeme k tomu žádné nářadí.

Nábytek na kolečkách

Vyčlenit část v prostoru se dá i pomocí nábytku. Bezvadné jsou rozmanité stěny a police na kolečkách, které stojí uprostřed místnosti. Mimo jiné slouží i k uložení knížek, příručních slovníků, časopisů a notebooku. Velikost nábytku je různá: může jít i o drobné kousky nebo naopak velké stěny, které by jinak mohly stát u zdi.

Foto: DECOLAND

Stěnu uprostřed místnosti lze vytvořit i sestavením rozmanitého nábytku a polic. Slouží i k ukládání věcí a prostor logicky přepaží.

Paravány rychle přemístíme

Paravány mají velkou výhodu v tom, že jsou mobilní. Oddělíme jimi podle potřeby pracovní kout, místo na hraní pro děti i postel. Na trhu je mnoho druhů paravánů: látkové, z plastových panelů, dřevěných destiček, oblíbené jsou potištěné papíry s obrázky hudebních a hereckých osobností, žádaná je i kůže nebo levnější koženka. Paravány vždy nabízejí zajímavý motiv a grafické zpracování a při správné volbě dokážou podtrhnout styl dané místnosti.

Foto: PARAVÁNY DIVERZO

Paravány slouží i jako dekorace do interiéru. Vybrat si můžeme dřevěné nebo PVC destičky a podle vlastních nápadů je složit. 1 m2 za 455 Kč.

Skleněné stěny pouštějí světlo

Prostor opticky rozdělí rovněž rozmanité skleněné stěny a pojízdné skleněné dveře. Jejich přednosti jsou jasné: propouštějí světlo a místnost nijak opticky nezmenšují. Praktické jsou zejména k předělení kuchyně a obývacího prostoru.

Foto: VV SKLO

Celoskleněná příčka plní úlohu zábradlí i elegantní zástěny. Sklo utlumí zvuky spojené s pohybem po schodišti a pustí denní světlo do chodby.

Pojízdné dveře lze v případě potřeby úplně zavřít (utlumit hluk z televize). Plné pevné stěny jsou zase výrazným designovým prvkem. Jejich vzhled může být naprosto originální, protože motiv lze na stěnu aplikovat z námi dodané kvalitní fotky nebo grafiky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám