Hlavní obsah

Puntíkované pokoje od japonské umělkyně způsobují obyvatelům lehké závratě

Novinky, tnk

Umělkyně Yayoi Kusama vyzkoušela, co se stane, když dáte dětem do úplně bílé místnosti tisíce barevných štítků. Výsledkem byl velmi zajímavý životní prostor, ve kterém je zážitkem chvíli pobýt.

Foto: Yayoi Kusama, Yayoi Kusama Studio, Courtesy of Victoria Miro Gallery, London / Ota Fine Arts, Tokyo

Umělkyně Yayoi Kusama a její puntíkované stolování.

Článek

Dvaaosmdesátiletá japonská umělkyně Yayoi Kusama se ráda baví netradičními projekty. Zajímá ji i proměna životního prostoru prostřednictvím předem navrženého motivu a tvorby návštěvníka interiéru.

Kusama za posledních 40 let dělala obrazy, sochy a fotografie pouze pomocí teček, a tak si i pro svůj nejnovější projekt, bytu pokrytého barevnými motivy, vybrala opět tvar tečky. Dříve než své tvůrce do interiéru pustila, nechala ho celý do detailů namalovat na bílo.

Foto: Profimedia.cz

V interiéru musí být veškerý nábytek v jednotné barvě.

Pro tuto umělkyni je typická velká vášeň pro barvy a optické zážitky. Její tvorba odráží její jedinečný pohled na svět, ať už prostřednictvím hemžících se detailů, nebo husté struktury s puntíky, které se staly jejím podpisem.

Foto: Profimedia.cz

Při lepení puntíků se tvůrci pobaví. S realizací uměleckých děl pomáhají rády hlavně děti.

Kusama je jednou z nejznámějších japonských žijících umělkyň a od roku 1940 si vytvořila rozsáhlý soubor prací. Řada jejích děl má téměř halucinogenní účinky. Ta poslední jsou k vidění na výstavě v Galerii moderního umění Queensland v Austrálii až do 12. března.

Do svých instalací dovede Kusama plně vtáhnout i diváka. Hosty její poslední instalace spolupráce na díle hodně bavila. Většina z nich totiž byly děti.

Foto: Profimedia.cz

Obývací pokoj polepený puntíky je jako stvořený pro oslavu narozenin.

V posledních letech umělkyně objevila i kouzlo místnosti pokryté fluorescenčními puntíky. I jimi nechala pokrýt celou místnost. Večeře v tomto interiéru je tak rozhodně nezapomenutelným uměleckým zážitkem.

Foto: Profimedia.cz

Stolování se svítícími puntíky vytvoří zajímavou hravou atmosféru.

Foto: Yayoi Kusama, Lucy Dawkins/Tate Photography,

Nekonečný zrcadlový pojkoj díky systému důmyslně vymyšlených odrazů vytváří dojem labyrintu v záplavě puntíků.

Kusama žila chvíli ve Spojených státech, v roce 1973 se ale vrátila do Japonska  - kde dodnes žije a pracuje. Její díla jsou k vidění i v muzeu Tate Modern v Londýně do 5. června letošního roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám