Manželé se dvěma malými dětmi si pro svůj budoucí nový domov vybrali krásnou parcelu uprostřed obce. Protáhlý pozemek s příhodnou jižní orientací má přístup ze severní strany, sousedí se starší i novou zástavbou rodinných domků a na jižní straně s lesem. Příjemná poloha splňuje jednu ze základních představ rodiny o novém bydlení - sepětí s přírodou. S těmito představami i prostředím také dobře souzní nabídka ateliéru Villa, který si manželé vybrali.

„Přáli jsme si středně velký dům s větším zádveřím a šatnou u vstupu, s velkou kuchyní, spíží a velkou jídelnou," říká paní hostitelka. „Líbil se nám architektonický styl s kompaktní střechou s velkými přesahy a zapuštěnými lodžiemi, nikde žádný rušivý prvek. Dům je díky přesahům dobře stíněn před sluncem i chráněn před sněhem. Také nám vyhovuje fasáda z režného zdiva, která nevyžaduje žádnou údržbu."

„Pro mě je velkou výhodou, že klienti, kteří se na mě obracejí, vědí, co chtějí. Komfortní dispozici ve vyšším standardu, moderně pojatou klasickou architekturu, tradiční kvalitní přírodní materiály. Větraný sendvičový obvodový plášť s režnou přizdívkou je velmi trvanlivý a zajišťuje optimální tepelně technické parametry. Nabízíme několik typových projektů, ale každou dispozici upravujeme s budoucími uživateli s ohledem na jejich individuální současné i budoucí potřeby, na situaci v dané lokalitě a podobně, takže každý dům je ve výsledku originální. Tento dům byl navržen zcela podle individuálních přání," prozrazuje architekt.

Půdorys, připomínající tvar kříže, je orientován širší vstupní částí k severu a hlavními obytnými místnostmi na jižní stranu k lesu. Ústředním bodem, v němž se setkávají veškeré komunikační linie, je schodišťová hala, propojená jak se vstupní partií a garáží, tak se společným obytným prostorem, zahrnujícím kuchyňský kout, jídelnu a sezení, i s ložnicovou částí v podkroví.

„Přáli jsme si dům s vnitřním uspořádáním, které nám umožní být stále pohromadě s dětmi, například ložnice rodičů je zde vedle dětských pokojů. Velmi se nám osvědčilo i přímé propojení domu s garáží," vysvětluje paní hostitelka.

Změny oproti původnímu projektu souvisely především s řešením interiéru, který manželé z časových důvodů svěřili architektce Haně Liškutínové. Změnila zejména dispozici v patře: u schodiště vytvořila podkrovní obdélníkovou halu s galerií, ložnici rodičů propojila se šatnou, zvětšila sprchovací kout a přidala malou prádelnu.

Oba dětské pokoje propojila v jednu velkou hernu, kterou si malá dcera i syn užijí. Zároveň bude možné pokojíky i oddělit, či v budoucnu umístit ložnici rodičů v přízemí a patro ponechat dětem.

„Spolupráce s oběma architekty byla výborná a stavba domu díky pečlivé a promyšlené přípravě proběhla bez problémů. Paní architektka doporučila osvědčenou interiérovou firmu, která dodala kuchyňskou linku, schodiště, vestavěné skříně, interiérové dveře, šatny, parapety a další zařízení. S bydlením jsme velmi spokojeni jak po funkční, tak po estetické stránce. Letos jsme zrealizovali zahradu, ještě nás čeká doladit knihovny a vybavení dětských pokojů. Stále se máme na co těšit," loučí se s námi paní zděného domu.

Autor
Ing. arch. Jiří Houša
Narozen v Čáslavi, vystudoval architekturu na ČVUT Praha.
Do r. 1990 byl zaměstnancem Spojprojektu Praha, dále pracoval jako samostatný projektant.
V r. 1996 založil projektový ateliér Villa. Věnuje se navrhování rodinných domů od studie až po realizaci a další projektové činnosti.
Autor interiéru
Ing. arch. Hana Liškutínová
Vystudovala architekturu na VUT Brno, pracovala v Potravinoprojektu v Havířově. Po r. 1989 založila vlastní architektonický ateliér v Havířově. Zabývá se návrhy rodinných domů, rekonstrukcí i novostaveb.

 Jitka Pálková, www.mujdum.cz