Hlavní obsah

Různorodé orchideje obdaří byt křehkou nádherou květů

Právo, Hana Šmidrkalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete mít okenní parapety zkrášlené nádhernými květy bez ohledu na to, jaké je právě roční období? Bydlíte v paneláku a jiným květinám se u vás daří jen málo? Pak se poohlédněte po některé z orchidejí – zabydlí se v bytě snadno a v žádném případě nezklamou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Phalaneopsis

Článek

Tedy za předpokladu, že náš byt má stálou pokojovou teplotu a naše péče se omezí na občasnou zálivku s hnojivem a občasné rosení listů. Jen tak málo orchidejím stačí, aby nás obdařily křehkou nádherou svých květů. I když i tady (jak jinak) existují drobné rozdíly.

Phalaneopsis - Můrovec

Pochází z jihovýchodní Asie, kde v teplých a vlhkých lesích roste na stromech asi 40 druhů rodu Phalaneopsis. Především hybridy vzniklé křížením z botanických druhů jsou schopné bohatě a dlouho kvést i v bytě, třeba nepřetržitě po dobu i devíti měsíců.

Když si tuto rostlinu zakoupíme, má jediné květenství s několika květy. U dobře ošetřované rostliny se stonek stále prodlužuje a vyrůstají na něm stále nové květy, přičemž jejich životnost je dlouhá. Květ uvadá asi po jednom měsíci a pak opadne. Právě koupená rostlina nás může zpočátku zklamat tím, že u ní po několika dnech opadají největší poupata. Příčinou může být nachlazení rostliny.

Nákup v zimním období: Nikdy nekupujeme žádnou orchidej ve stánku na ulici, je-li venkovní teplota nižší než 15 °C. V chladných dnech proto zakoupenou rostlinu přenášíme domů velmi pečlivě zabalenou. K opadnutí poupat může také dojít u rostliny, která byla nějakou dobu v prostoru společně se zralým ovocem nebo se zeleninou. Příčinou je etylén uvolňovaný z plodů ovoce a zeleniny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Phalaneopsis

Péče: Rostlině vyhovuje běžná pokojová teplota, přes zimu nepotřebuje chladné zimní stanoviště. V létě této orchideji svědčí spíše polostín, v zimě světlé stanoviště bez přímého slunce. Ideálně se těmto orchidejím daří na parapetech oken orientovaných na východ. Patří mezi nenáročné rostliny na pěstování.

Zálivka: Bez ohledu na roční období provádíme mírnou zálivku měkkou vodou.

Zemina: Vhodný je kůrový substrát.

Přesazování: Rostlině nevadí, že nový kořen roste ven z květináče. Přesazujeme tehdy, když se objeví slabý růst květiny.

Tip: Tyto orchideje potřebují světlo na kořeny, proto musejí být zasazeny v průhledném květináči.

Burrageara - Nelly Isler

Jako jedna z mála orchidejí dokáže kvetoucí burrageara nádherně provonět celý prostor. Tento druh v přírodě nenajdeme, byl vypěstován křížením druhů Oncidium, Odontoglossum, Miltonia a Cochlioda. Právě po posledním druhu zdědila rostlina zářivě červené květy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Burrageara

Péče: Vyhovuje jí teplota od 18 do 22 °C a polostinné stanoviště. Je to vhodná orchidea pro začátečníky. Na 30–40cm stoncích nese 10 až 15 květů, které vydrží kvést až dva měsíce. Potřebuje zálivku 3x do měsíce, můžeme i rosit (vždy ale všem orchidejím bez výjimky rosíme jen listy, květy by rosení zahubilo!). Substrát (směs rašeliny a borky) by měl být vždy mezi jednotlivými zálivkami zcela vyschlý.

Přesazování: Přesazujeme každý rok nebo alespoň jednou za dva roky, vždy po odkvětu.

Vanda - Vanda

Většina vand by se měla v zimě pěstovat na chladném stanovišti – okolo 15 °C. Tato rostlina vyžaduje hodně světla, především v zimě. Ideální je zavěsit ji do okna.

Způsob zálivky: Kořeny ponoříme na cca 1 hodinu do odražené vody, každý týden. Jestliže pěstujeme vandu v závěsu, je nezbytné kořeny denně ponořit na 15 minut do vody nebo mlžit.

Ideální je kůrový substrát, pokud rostlinu pěstujeme v závěsném květináči. Tuto rostlinu nepřesazujeme. Patří mezi rostliny náročnější na pěstování.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vanda

Tip: Vzhledem ke své schopnosti přijímat vláhu a živiny kořeny, které nemusejí být v substrátu, ji lze pěstovat v závěsných koších v prostoru.

Vandy se pěstují častěji zcela bez substrátu ve skleněných nádobách nebo jen volně zavěšené. V tomto případě musíme častěji mlžit, avšak v paždí listů by neměla voda zůstávat na noc. Jestliže se tyto rostliny dostatečně aklimatizují, jsou více odolné proti chorobám a škůdcům než většina ostatních orchidejí.

Cymbidium - Člunatec

Charakteristickým znakem člunatce je nádherný hrozen květů růžové, žluté nebo krémově bílé barvy. Květy se s oblibou používají i k řezu. Člunatec kvete na podzim nebo na jaře.

Pro tvorbu květů je pro tuto orchideu ideální teplota okolo 15 °C. Dobře přezimuje při teplotách 7–12 °C. V době květu snáší i teplotu kolem 20 °C, teplota o pár stupňů nižší zajistí delší trvanlivost květů. Ideální stanoviště je světlé bez přímého slunce, v létě jí vyhovuje chráněné polostinné místo venku, snáší i mírný stín. Rozhodující vliv na tvorbu květů má noční teplota, která by se od července měla pohybovat podstatně níž než teplota denní. Patří mezi náročnější orchideje na pěstování.

Zálivka: V létě zaléváme vydatně vlažnou vodou bez obsahu chlóru a vápníku.

Vhodný substrát: Směs drnovky, písku a rašeliny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Cymbidium

Přesazování: Provádíme po odkvětu jednou za 2 až 3 roky, do nepříliš velkého květináče. Jinak by rostlina špatně kvetla.

Tip: Rostlina roste celoročně, proto se doporučuje přesazování až po odkvětu a je-li to nutné, i její rozdělení. Lépe ale kvetou rostliny nedělené.

Zajímavost: Latinský i český název tohoto rodu se vztahuje na tvar pysku připomínající člun (lat. cymba nebo cumba = člun).

Rizika: Na suchém stanovišti tuto orchideu často napadají svilušky. Doporučuje se použít insekticidy, zvýšit vzdušnou vlhkost a opatrněji zalévat.

Cambria

V době růstu potřebuje běžnou pokojovou teplotu, přes zimu je pro ni ideální 16 až 18 °C. Výborně se jí bude dařit na jižním okně s přistíněním. Zaléváme jen mírně, avšak pravidelně, obvykle 1x za týden. Přesazujeme až tehdy, je-li nádoba už nevyhovující, malá. Patří mezi pěstitelsky nenáročné rostliny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Cambria

Pozor: Jestliže je substrát špatně propustný a příliš starý, rostlina reaguje harmonikovým růstem. Rovněž špatná a nepravidelná zálivka způsobí nežádoucí harmonikový růst.

Cattleya - Katka

Společenství orchidejí z rodu Cattleya tvoří asi 40 druhů, které jsou rozšířeny především v tropické části Ameriky. Vytvářejí hlízy podobné cibulím s jedním nebo dvěma, zřídka i třemi kožovitými listy a rostou ve své domovině na stromech. Květ je velmi atraktivní, zářivě barevný a má velký pysk. Mnoho vyšlechtěných kultivarů katleje lze doma za oknem s úspěchem pěstovat. Patří mezi teplomilné orchideje, snáší teploty od 15 do 30 °C. Pro tvorbu květů ale potřebuje pokles nočních teplot o přibližně 5 °C.

Miluje světlé stanoviště bez přímého slunečního svitu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Cattleya

Na jaře a v létě provádíme bohatou zálivku změkčenou vodou. V zimě zálivku omezíme. Vyhovuje jí substrát pro orchideje, pro pěstování je vhodný hliněný květináč. ? Přesazujeme jednou za 2 až 3 roky, vždy zjara nebo podle potřeby.

Na pěstování je náročnější než předešlé druhy.

Tip: Přesazujeme tehdy, jestliže jsou nové hlízy velké cca 5 cm a začínají si tvořit vlastní kořeny.

Vyrobeno ve spolupráci s firmou Chládek-Zahradnické centrum (www.zahradnictvi-chladek.cz), člen SKF ČR

Reklama

Související témata:

Související články

Jak úspěšně pěstovat orchideje v bytě

Orchideje se těší neuvěřitelné popularitě mezi pěstiteli pokojových rostlin. Není divu. Jejich pestrobarevné květy dokážou doslova prozářit každý byt či dům....

Výběr článků

Načítám